Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Παραβάσεις και αφαίρεση διπλώματος

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει δρακόντιες ποινές για έναν μεγάλο αριθμό παραβάσεων, προφανώς για να συνετίσει τους απείθαρχους οδηγούς. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις μάλιστα, συνοδεύεται το τσουχτερό πρόστιμο και με αφαίρεση του διπλώματος. Γιαυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τα εξής, για να...έχουμε!

1) Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις, που τιμωρούνται και με αφαίρεση διπλώματος;

Γενικά θα λέγαμε, ότι εκτός από την παράνομη στάθμευση σχεδόν σε κάθε άλλη περίπτωση ενεδρεύει αυτή η πιθανότητα. Οι πιο συχνές παραβάσεις, για τις οποίες προβλέπεται η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη, η παράνομη προσπέραση, η αναστροφή, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη. Χωρίς να περιοριζόμαστε βεβαίως σε αυτές.

2) Σε ποιες παραβάσεις αιφνιδιάζονται οι οδηγοί, όταν τους ενημερώνει ο αστυνομικός, ότι θα τους αφαιρέσει το δίπλωμα;

Υπάρχουν όντως ορισμένες παραβάσεις με ποινή την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, αν και ο μέσος οδηγός τις θεωρεί αμελητέες. Έτσι θα χάσετε το δίπλωμά σας, αν δεν χρησιμοποιείτε φλας, αν δεν ανάβετε τα φώτα πορείας σε σήραγγες (τούνελ), αν κινείστε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)και αν έχει λήξει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός μας ή ακόμη και αν το έχουμε ξεχάσει σπίτι μας!

3) Από ποιες ταχύτητες και πάνω κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δίπλωμα οδήγησης;

Για να αφαιρεθεί το δίπλωμα, πρέπει να κινούμαστε τουλάχιστον με 31 χλμ./ώρα πάνω από το όριο. Δηλαδή, αν ισχύουν τα 90 χλμ./ώρα για όριο, θα πρέπει να καταγράψει το ραντάρ τουλάχιστον 121 χλμ./ώρα για να μάς πάρουν το δίπλωμα.

4) Τι ισχύει με το αλκοόλ;

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των επαγγελματιών και ερασιτεχνών οδηγών, όπως επίσης των νέων οδηγών. Για τους ερασιτέχνες οδηγούς ισχύουν τα εξής: με ποσοστό αλκοόλ κάτω από το 0,25% δεν προβλέπεται καμμία τιμωρία, μεταξύ 0,25% και 0,40% προβλέπεται πρόστιμο, μεταξύ 0,41% και 0,60% επιβάλλεται πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και πάνω από το 0,61% οδηγείται ο παραβάτης στο αυτόφωρο, πληρώνει πρόστιμο και χάνει και το δίπλωμά του.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς (π.χ. λεωφορείων, ταξί, ασθενοφόρων, κλπ.) υπάρχει μία επιπρόσθετη κατηγορία μεταξύ 0,1% και 0,4%, όπου τιμωρούνται με πρόστιμο, κάτι που ισχύει και για τους νέους οδηγούς με δίπλωμα έως δύο ετών.

5) Τι συμβαίνει με τα διπλώματα πολλών κατηγοριών;

Η αφαίρεση διπλώματος ισχύει για όλες τις κατηγορίες, που κατέχει οδηγός και όχι μόνον για εκείνην, στην οποία σημειώθηκε η παράβαση. Αν για παράδειγμα περάσατε με κόκκινο το φανάρι οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα σας, τότε δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε ούτε το Ι.Χ. σας, εφόσον διαθέτετε και ερασιτεχνικό δίπλωμα οδήγησης.

6) Υπάρχουν παραβάσεις, που τιμωρούνται αυστηρότερα;

Ναι. Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει για ορισμένες παραβάσεις αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες, εφόσον επαναληφθούν μέσα στον ίδιο χρόνο. Τέτοιες παραβάσεις είναι για παράδειγμα η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η μέθη, οι αυτοσχέδιοι αγώνες (κόντρες), η αναστροφή σε αυτοκινητόδρομο και το μπλοκάρισμα σιδηροδρομικής διάβασης.

7) Υπάρχει άλλος τρόπος, να χάσουμε το δίπλωμά μας;

Βεβαίως, συγκεντρώνοντας 25 βαθμούς στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.), γνωστότερο και ως Point System. Για τους ερασιτέχνες οδηγούς παραγράφονται οι βαθμοί ποινής μίας παράβασης (όχι όλοι!), μόλις παρέλθουν τρία χρόνια από την καταγραφή της. Για τους επαγγελματίες οδηγούς το διάστημα παραγραφής μειώνεται στα δύο χρόνια, επειδή διανύουν συνήθως πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από έναν μέσο οδηγό.

8) Πώς επανακτούμε το δίπλωμά μας;

Αν μάς έχει αφαιρεθεί εξαιτίας μίας παράβασης (π.χ. υπερβολική ταχύτητα), τότε το παραλαμβάνουμε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα μόλις συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος, αφού έχουμε πληρώσει προηγουμένως το πρόστιμο. Αν μάς αφαιρέθηκε το δίπλωμα λόγω συμπλήρωσης 25 βαθμών στο Point System, τότε καλούμαστε να δώσουμε και πάλι εξετάσεις στο 50% της ύλης για θεωρία και κανονικά στην πράξη.

9) Τι συμβαίνει, αν δεν έχουμε μαζί μας το δίπλωμα οδήγησης;

Στην περίπτωση, που το έχουμε απλά ξεχάσει, τιμωρούμαστε με 20 ευρώ πρόστιμο. Αν όμως οδηγούσαμε, χωρίς να διαθέτουμε το απαιτούμενο δίπλωμα ή μας είχε ήδη αφαιρεθεί, τότε τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. Μάλιστα στις ποινές προβλέπεται και αποκλεισμός από τις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος οδήγησης για ένα μεγάλο διάστημα (ενός χρόνου και άνω).

10) Ισχύουν οι άδειες κυκλοφορίας, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τα διπλώματα σε φωτοτυπίες;

Όχι, ακόμη και αν φέρουν σφραγίδες επικύρωσης από επίσημες αρχές. Η αστυνομία δεν τα δέχεται και ο οδηγός τιμωρείται με τις ανάλογες ποινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: