Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Το γάλα μυστικό μακροζωίας-The secret life milk

Μία μελέτη το 1930 εξέταζε τις διατροφικές συνήθειες 4374 παιδιών. Σήμερα, οι ερευνητές έψαξαν και βρήκαν εκείνα τα παιδιά και ανέλυσαν τα τότε δεδομένα σε συνδυασμό με τη σημερινή κατάσταση της υγείας τους. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πολύ σημαντικό.

Τα παιδιά που κατανάλωναν πολύ γάλα και τυρί (τουλάχιστον 400 mg ασβεστίου), ως ενήλικες προστατεύονταν από καρδιακά επεισόδια και άλλες αιτίες πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Heart, τονίζει πως παρά το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν λίπος και χοληστερόλη που είναι επιβλαβή για τα αγγεία, η μεγάλη κατανάλωσή τους δεν αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά ένα τέταρτο ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού κατά 60%.

Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως δικαιολογούν τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυτών των παιδιών (σημερινών ενηλίκων). Για παράδειγμα τα παιδιά που έπιναν πολύ γάλα τότε, ανήκαν σε πιο ευκατάστατες οικογένειες και είχαν συνολικά καλύτερη ποιότητα διατροφής.

Ωστόσο υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι το ασβέστιο είναι ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης επηρεάζει μία σημαντική ορμόνη η οποία έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και θανάτου από καρδιακή νόσο.

Οι συστάσεις προς τους γονείς είναι να συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα στα παιδιά τους. Οι ίδιοι όμως θα πρέπει να προτιμούν εκείνα που είναι αποβουτυρωμένα ή χαμηλά σε λιπαρά.
Αναδημοσίευση:"Κάτσος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: