Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Φαρμακείο στο... πιάτο μας

Η μπίρα κάνει καλό στην καρδιά, το σκόρδο βελτιώνει την υγεία αν καταναλώνουμε 20 (!) σκελίδες την ημέρα, ενώ τρία αβγά την εβδομάδα δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη «E»

Το σκόρδο κάνει καλό στην υγεία, αλλά χρειάζεται να καταναλώνουμε 20 (!) σκελίδες την ημέρα. Η μπίρα βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς, το τσίπουρο ίσως μόνο στον... πονόδοντο, ενώ το ούζο δεν ωφελεί σε τίποτε... ούτε στον πονόδοντο.

Η κανέλα συμβάλλει στον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά πόση μπορεί να φάει κανείς, ενώ ένας από τους μεγάλους μύθους είναι αυτός που λέει ότι το... στυφό γκρέιπφρουτ καίει το λίπος.

Αλήθειες και ψέματα γύρω από τις τροφές που καταναλώνουμε τέθηκαν χθες σε στρογγυλό τραπέζι που έγινε στο πλαίσιο του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης στη Θεσσαλονίκη.
Ευεργετική για την καρδιά είναι και η μπίρα
Το σκόρδο λοιπόν έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη, έχει ισχυρή αντιπηκτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά για να ρίξει κανείς την αρτηριακή του πίεση πρέπει να φάει τουλάχιστον 20 σκελίδες την ημέρα (!) - αυτός θα αντέξει, οι άλλοι γύρω του;

Το κόκκινο κρασί έχει αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην καρδιά και μειώνει τη χοληστερίνη, αυτό είναι αλήθεια, όσο για το λευκό κρασί, πρέπει να πίνεται μάλλον περισσότερο για απόλαυση, καθώς 10 ποτήρια του ισοδυναμούν με 1 κόκκινου κρασιού, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά.

Αναφορικά με τα άλλα οινοπνευματώδη, η μπίρα κάνει καλό στην καρδιά, το τσίπουρο έχει μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών και το ούζο... τίποτα ιδιαίτερο.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα έχει φλαβονοειδή και κατεχίνες, μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η κατανάλωσή της όμως πρέπει να γίνεται με... μέτρο. Αρκούν μόλις 100 γραμμάρια την εβδομάδα και μάλιστα μαύρης σοκολάτας, όλα τα άλλα είδη βοηθούν στην αύξηση του βάρους. Οσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε αβγά. Αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος, αφού το 80% της χοληστερίνης παράγεται από το ήπαρ και μόνο το 20% προέρχεται από τα τρόφιμα. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση τριών αβγών την εβδομάδα δεν βλάπτει τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Η κανέλα συμβάλλει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενούς, αλλά μπορεί κανείς να τρώει κανέλα; Πόση καθημερινά και με ποιο τρόπο;

Γκρεμίστηκε από το βάθρο του λιποδιαλύτη το γκρέιπφρουτ. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και αντιοξειδωτικά, αλλά δεν καίει το λίπος και δεν μειώνει τη χοληστερίνη.

Οσο για τον καφέ, δεν αλλάζει τίποτε σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Εχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο που ωφελούν την καρδιά, αλλά η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι συνετή για πολλούς και διάφορους λόγους.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: