Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 Αμφιθέατρο 424 Γ.Σ.Ν.Ε.

Επανάσταση στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής επιστήμης έχουν προκαλέσει οι νέες διαγνωστικές και χειρουργικές δυνατότητες, που προσφέρει η αρθροσκόπηση. Οι διαγνωστικές και χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικρές τομές και εισβίβαση μικροκάμερας και εργαλείων 1,9 - 4 χιλιοστών και αποφυγή της κλασικής αρθροτομής αποτελούν μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα στο χώρο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής. Με την τεχνική αυτή δίνεται η δυνατότητα του άμεσου ελέγχου μιας άρθρωσης, ώστε ο ορθοπαιδικός χειρουργός να έχει σαφή εικόνα της κλινικής κατάστασης και να εφαρμόσει έτσι έγκαιρη θεραπεία πριν η φθορά, που ενδεχόμενα υπάρχει μετά από ένα τραυματισμό, προχωρήσει σε σημείο, που να καθιστά δύσκολη και επώδυνη την επέμβαση.
Επίσης χάρη στην εξέλιξη της αρθροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να γίνει και εγχείρηση της τραυματισμένης ή προβληματικής άρθρωσης χωρίς τη δημιουργία μεγάλου χειρουργικού τραύματος.
Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν τη δυνατότητα στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς να αρθροσκοπούν πλέον σήμερα όλες σχεδόν τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος και με τη βοήθεια μικροεργαλείων να πραγματοποιούν λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό τους.
Οι επεμβάσεις αυτές έχουν πλειάδα πλεονεκτημάτων, όπως εύκολη, ανώδυνη και ταχεία μετεγχειρητική πορεία, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, μηδενισμό σχεδόν μετεγχειρητικών φλεγμονών, ελαχιστοποίηση του κόστους νοσηλείας και ταχύτατη επαναφορά των ασθενών στις εργασιακές δραστηριότητες.
Ιδιαίτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών είναι η εμφύτευση ομόλογων χονδροκυττάρων σε ασθενείς με απώλεια αρθρικού χόνδρου και αποφυγή έτσι μελλοντικής οστεοαρθρίτιδας.
Σήμερα οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις καλύπτουν το 30%-40% του συνόλου των ορθοπαιδικών επεμβάσεων.
Οι προηγμένες αυτές τεχνικές, που έχουν πλέον εφαρμογή, εκτός από το γόνατο και τον ώμο και σε μικρότερες αρθρώσεις, όπως ο αγκώνας και ο καρπός, αλλά και σε αρθρώσεις των δακτύλων, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην 7η αρθροσκοπική ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Ορθοπαιδική Κλινική του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του ορθοπαιδικού Ευαγγέλου Πανταζή και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει ζωντανή μετάδοση αρθροσκοπικών επεμβάσεων από το χειρουργείο του νοσοκομείου στην αίθουσα συνεδρίασης μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: