Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Πως να διατηρήσετε νεανικό το δέρμα σας


Τα βιβλία που υπόσχονται να σταματήσουν την φθορά του χρόνου στο δέρμα είναι πολλά και ποικίλα, αλλά η έως τώρα ιατρική γνώση δείχνει πως αυτό είναι τόσο πιθανό όσο το να σταματήσει ένας άνθρωπος με τα χεράκια του μια... παγοθύελλα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει κανείς την βιολογική γήρανση που επιφέρει ο χρόνος σε κάθε τμήμα του σώματος - του δέρματος συμπεριλαμβανομένου. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εφαρμόσει ορισμένα πρακτικά μέτρα για να διατηρεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση το δέρμα του και να περιορίζει τους εξωγενείς παράγοντες, όπως το χρόνιο στρες και η έκθεση στον ήλιο, που επιταχύνουν τις φυσιολογικές φθορές του.

Τα μέτρα φροντίδας του δέρματος που ακολουθούν είναι απλά και με χαμηλό κόστος. Άλλα από αυτά υποστηρίζονται από μελέτες δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και άλλα βασίζονται στην πείρα των δερματολόγων.

1. Να πλένετε το πρόσωπό σας. Οι ειδικοί λένε ότι στο δέρμα συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας πολλοί ρύποι από το περιβάλλον και ότι το καλό πλύσιμο κάθε βράδυ το βοηθεί να προστατευθεί από τις δυνητικά ερεθιστικές ουσίες. Εάν, όμως, μετά το πλύσιμο, αλείψετε το δέρμα σας με μια λιπαρή κρέμα νυκτός, θα αποφράξετε τους πόρους του δέρματος, προειδοποιεί η δρ Έμμα Α. Σάνταραμ, δερματολόγος στο Ρόκβιλ του Μαίρυλαντ.

2. Να πετάτε τα παλιά, χρησιμοποιημένα καλλυντικά. Τα δάκτυλα μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια στα βαζάκια με τις κρέμες προσώπου, οδηγώντας πιθανώς στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, γι' αυτό και οι δερματολόγοι συνιστούν να πετάμε τις κρέμες το πολύ έναν χρόνο αφ' ότου τις ανοίξουμε. Αντίστοιχα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνιστά να πετάμε τη μάσκαρα τρεις μήνες αφ' ότου την ανοίξουμε.

3. Μην καπνίζετε. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα, αν και απαιτούνται αρκετά χρόνια καπνίσματος για να γίνουν εμφανείς οι συνέπειες. «Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρα κάθετες γραμμές πάνω από τα χείλη και γραμμές γύρω από τα μάτια επειδή οι καπνιστές τείνουν να μισοκλείνουν τα μάτια όταν "βγάζουν" τον καπνό», εξηγεί η δρ Σάνταραμ.

4. Μην πειράζετε τα σπυράκια. Μπορεί να νομίζετε ότι έτσι καθαρίζετε το δέρμα σας, αλλά στην πραγματικότητα ωθείτε τα βακτήρια πιο βαθιά στο δέρμα, προκαλώντας περαιτέρω μόλυνση και ευνοώντας την δημιουργία ουλής, λέει ο δρ Μπράντφορντ Ρ. Κάτσεν, δερματολόγος στο Μανχάτταν.

5. Να κοιμάστε περισσότερο και να έχετε λιγότερο στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να διαταράξει τις άμυνες του δέρματος εναντίον των βακτηρίων και να ευνοήσει την απώλεια ύδατος. Μία μελέτη λ.χ. που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Διερευνητικής Δερματολογίας» το 2001 έδειξε πως έπειτα από μία μόνον νύχτα λιγοστού ύπνου, το δέρμα επουλώνεται με πιο αργό ρυθμό. Αντίστοιχα, μελέτες σε ανθρώπους με χρόνιο στρες _ όπως όσοι φροντίζουν άτομα με νόσο του Άλτσχαϊμερ και οι φοιτητές της Ιατρικής στη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων _ έδειξαν πως όχι μόνον επουλώνεται το δέρμα τους πιο αργά, αλλά είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη τριχόπτωσης και στις εξάρσεις νοσημάτων όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα, μια μορφή εκζέματος, κατά τον δρα Λέϊνταν Μοσταγκίμι, επίκουρο καθηγητή Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν, στο Μάντισον.

6. Να φοράτε αντηλιακό. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί ανήκεστες βλάβες στο δέρμα, προκαλώντας φωτογήρανση και αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου.

7. Απλοποιήστε την φροντίδα του προσώπου σας. Πολλοί δερματολόγοι πιστεύουν πως τρία ή τέσσερα καλλυντικά είναι υπεραρκετά, διότι όταν το παρακάνει κανείς, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα από τα επιθυμητά. Ο δρ Κάτσεν συνιστά ένα ήπιο καθαριστικό, ένα αντηλιακό ή υδατική κρέμα με αντηλιακό, ένα προϊόν με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C και Ε, και ένα προϊόν κατά των ρυτίδων με ουσίες όπως τα ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α) ή τα πεπτίδια (θραύσματα πρωτεϊνών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: