Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ορισμοί και Εννοιολογικοί Προσδιορισμοί

Για την εφαρμογή του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα Προτεραιότητας 1 του Π.Α.Α. 2007 – 2013, ισχύουν οι ορισμοί και εννοιολογικοί προσδιορισμοί που ακολουθούν:

1. Γεωργική εκμετάλλευση

Γεωργική εκμετάλλευση νοείται η μονάδα παραγωγής προς πώληση ενός ή περισσοτέρων προϊόντων των κλάδων της Γεωργίας υπό ενιαία διοίκηση και διαχείριση.

Στις δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσης, πλην της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, δύνανται να περιλαμβάνονται η διακίνηση, μεταφορά, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταποίηση, χονδρική και λιανική πώληση αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η εκμετάλλευση.


2. Αρχηγός Γεωργικής Εκμετάλλευσης

Αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης νοείται το φυσικό πρόσωπο το οποίο έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και είναι νομικά (αστική ευθύνη) και οικονομικά (φορολογική ευθύνη) υπεύθυνο για την κανονική λειτουργία της (αστική και φορολογική ευθύνη διαχείρισης).

Στην περίπτωση εκμεταλλεύσεων νομικών προσώπων αρχηγός νοείται ο νόμιμος εκπρόσωπος.

Η νομική ευθύνη αναφέρεται στη νόμιμη κατοχή της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τους ορισμούς και τα αποδεικτικά στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και του άρθρου 6 της παρούσας.
Η οικονομική ευθύνη αναφέρεται στη διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης και αποδεικνύεται με την έκδοση στο όνομα και αριθμό φορολογικού μητρώου του αρχηγού της όλων των παραστατικών που αφορούν την εκμετάλλευση, όπως μισθωτήρια, τιμολόγια αγοράς εφοδίων, πώλησης προϊόντων, είσπραξη ενισχύσεων, συναλλαγές με πιστωτικά ιδρύματα, φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.

3. Εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης

Ως εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης νοείται η Συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (Α.Π.Α.) της γεωργικής εκμετάλλευσης. Η τελευταία προσδιορίζεται ως η αξία πωλήσεων του συνόλου των κλάδων παραγωγής - προϊόντων της γεωργικής εκμετάλλευσης μείον το ΦΠΑ πωλήσεων, μείον τις εμφανείς δαπάνες (άθροισμα καταβαλλόμενων δαπανών και αποσβέσεων).

Για τους σκοπούς εφαρμογής του Μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», εφαρμόζεται η ακόλουθη μέθοδος:

Αρχικά υπολογίζεται η Α.Π.Α. ανά είδος καλλιέργειας ή εκτροφής. Αυτή προκύπτει από το γινόμενο του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα ή ανά κεφαλή ζώου, για το συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας ή εκτροφής, όπως αυτό προσδιορίζεται στους ετήσιους πίνακες «Καθαρού Γεωργικού Εισοδήματος» που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών επί τον αντίστοιχο «συντελεστή υπολογισμού ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας» και επί το συνολικό αριθμό στρεμμάτων ή κεφαλών ζώων του συγκεκριμένου είδους καλλιέργειας ή εκτροφής.

Στη συνέχεια αθροίζονται οι επιμέρους Α.Π.Α. ανά είδος καλλιέργειας ή εκτροφής και προκύπτει η Α.Π.Α. για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Οι συντελεστές υπολογισμού της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ανά είδος καλλιέργειας ή εκτροφής προσδιορίζονται σε επίπεδο χώρας με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Μόνιμη κατοικία

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το πρόσωπο έχει κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής του.

Κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία μόνιμες κατοικίες. Υπό την έννοια αυτή δε θα πρέπει να ταυτίζονται και να συγχέονται οι έννοιες της μόνιμης κατοικίας και διαμονής.

o Μόνιμη κατοικία είναι η μόνιμη εγκατάσταση ενός ατόμου και της οικογένειας του σ’ ένα τόπο με πρόθεση να το χρησιμοποιήσει στη διάρκεια του χρόνου ως κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής του δραστηριότητας. Η πρόθεση συμπεραίνεται μετά από την αντικειμενική εκτίμηση της συνολικής συμπεριφοράς του ατόμου και της οικογένειας του. π.χ. δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνιμος κάτοικος ενός τόπου το πρόσωπο που μετακινείται σ’ αυτόν απ’ άλλον για την αξιοποίηση της εκμετάλλευσής του, έστω και αν η μετακίνηση του είναι καθημερινή.
o Διαμονή είναι η πρόσκαιρη εγκατάσταση σ’ έναν τόπο.

Το μόνιμο της κατοικίας το βεβαιώνει ο Δήμαρχος ή ο Πρόεδρος της Κοινότητας. Ωστόσο σε περιπτώσεις αμφιβολιών ή καταγγελίας το μόνιμο της κατοικίας θα εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης θα το φέρει ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφέλειας, φοίτηση παιδιών, υποβολή φορολογικής δήλωσης κλπ).

Στην περίπτωση που ο/ η υποψήφιος δηλώνει διαφορετική κατοικία από αυτή του/ της συζύγου, το μόνιμο της κατοικίας δε γίνεται αποδεκτό.

Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δε συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας.

5. Ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας

Ευρύτερη περιοχή του τόπου κατοικίας νοείται η περιοχή στην οποία ο γεωργός έχει τη δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης για την εύρυθμη λειτουργία της εκμετάλλευσης.

Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα όρια των όμορων νομών και ορίζεται κατά περίπτωση από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με βάση το είδος της καλλιέργειας ή του κλάδου παραγωγής, τη βατότητα του οδικού δικτύου, το οικονομικό αποτέλεσμα κλπ.

6. Επαρκής επαγγελματική ικανότητα

Η επαρκής επαγγελματική ικανότητα υφίσταται στο πρόσωπο του δικαιούχου εφόσον συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Κατέχει Απολυτήριο / Πτυχίο ΤΕΕ, ΤΕΛ, ΙΕΚ, ΤΕΣ, ΤΕΙ, ΑΕΙ (αναλόγου κατευθύνσεως)
β. Κατέχει ή αποκτά βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών, από πιστοποιημένο κέντρο κατάρτισης από το ΕΚΕΠΙΣ

Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι αναλόγου κατευθύνσεως με την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης.

Η επαρκής επαγγελματική ικανότητα θα πρέπει είτε να υφίσταται κατά την ημερομηνία εξέτασης του φακέλου υποψηφιότητας είτε να αποκτηθεί σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης για χορήγηση στήριξης.

7. Γεωργός κατά κύρια απασχόληση

α. Φυσικό πρόσωπο

Το φυσικό πρόσωπο νοείται ότι έχει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, εφόσον αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες που ασκούνται στα όρια της γεωργικής του εκμετάλλευσης και αφιερώνει ετησίως για δραστηριότητες εκτός της εκμετάλλευσης λιγότερο από το ήμισυ (50%) του συνολικού χρόνου απασχόλησής του.

Για τη σύγκριση των εισοδημάτων λαμβάνονται υπόψη τα εξωγεωργικά εισοδήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των τριών τελευταίων διαθέσιμων ετών, τα οποία συγκρίνονται με το Γεωργικό Εισόδημα της εκμετάλλευσης όπως αυτό προκύπτει από το Τεχνικό Δελτίο ή την Ειδική Μελέτη.
Ενδεικτικά με βάση τον ανωτέρω ορισμό, δεν μπορούν να θεωρηθούν κατά κύρια απασχόληση γεωργοί οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

• Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Στρατιωτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιχείρησης κλπ. Οι εποχιακοί υπάλληλοι και οι ορισμένου χρόνου εξετάζονται (ημερομίσθια, μισθός, περίοδος και διάρκεια σύμβασης κλπ) ανά περίπτωση. Επιτρέπεται η περιστασιακή απασχόληση σε χρόνο που το είδος της καλλιέργειας ή ο κλάδος της παραγωγής το επιτρέπει.
• Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού.
• Οι σπουδάστριες - σπουδαστές και φοιτήτριες- φοιτητές για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους και κτήση του σχετικού τίτλου σπουδών.
• Όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης.
• Όσοι απασχολούνται εκτός εκμετάλλευσης πάνω από το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης.

β. Νομικό Πρόσωπο

Το νομικό πρόσωπο νοείται ότι έχει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Από τη συστατική πράξη προκύπτει ότι η κύρια δραστηριότητα είναι η άσκηση της γεωργίας.
• Είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα από την άσκηση των δραστηριοτήτων της οποίας αντλεί το 50% των συνολικών εισοδημάτων.
• Η πλειοψηφία του μετοχικού – εταιρικού κεφαλαίου ανήκει σε κατά κύρια απασχόληση γεωργούς.

γ. Συνεργαζόμενη εκμετάλλευση.

Η συνεργαζόμενη εκμετάλλευση μπορεί να χαρακτηρισθεί ότι έχει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Τουλάχιστον τα 2/3 των μελών που την απαρτίζουν είναι κατά κύρια απασχόληση γεωργοί με την έννοια της παραγράφου 7α.
• Έχει ως στόχο την πραγματοποίηση συνολικών επενδύσεων στη γεωργία και την από κοινού χρήση των μέσων παραγωγής.

8. Απασχόληση στη γεωργική εκμετάλλευση

Απασχόληση στη γεωργική εκμετάλλευση νοείται η εργασία που προσφέρεται συστηματικά από φυσικό πρόσωπο στη γεωργική εκμετάλλευση για την επίτευξη οικονομικού αποτελέσματος και μπορεί να είναι φύσεως χειρωνακτικής, διοικητικής ή διαχειριστικής ή με χρήση μηχανών.

Υπό την έννοια αυτή η προσφορά εργασίας σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις τρίτων δεν μπορεί να προσμετρηθεί στη γεωργική εργασία της εκμετάλλευσης.

9. Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας

Για τη μέτρηση της εργασίας χρησιμοποιείται η Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) που ορίζεται ως ακολούθως:

Ως ΜΑΕ θεωρείται η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, από φυσικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους σε όλους τους τομείς της οικονομίας και αντιστοιχεί με απασχόληση 1.750 ωρών.

Υπό την έννοια αυτή τα πρόσωπα που έχουν μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση, εξηρτημένη ή μη, δεν μπορούν, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος, να θεωρηθούν ότι προσφέρουν εργασία στη γεωργική τους εκμετάλλευση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι υπάλληλοι, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., επαγγελματίες κλπ.

Υπολογισμός ΜΑΕ για την κανονική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων
Ως εκμετάλλευση απαιτήσεων σε εργασία μία (1) ΜΑΕ θεωρείται η μετρημένη σε ώρες εργασία που πρέπει να προσφερθεί κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης από φυσικό πρόσωπο στη γεωργική εκμετάλλευση και αντιστοιχεί σε απασχόληση 1.750 ωρών.

Ο υπολογισμός των απαιτούμενων ΜΑΕ για την κανονική λειτουργία της εκμετάλλευσης εκτελείται με βάση τα μεγέθη της και τους αντίστοιχους δείκτες που εκδίδονται για το σκοπό αυτό και ισχύουν για το σύνολο των περιοχών εφαρμογής του Προγράμματος.

Οι δείκτες υπολογισμού ωρών εργασίας ανά στρέμμα καλλιέργειας ή ανά κεφαλή ζώου εκτροφής προσδιορίζονται σε επίπεδο χώρας με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

10. Εμφανείς Δαπάνες

Είναι το άθροισμα όλων των δαπανών που καταβάλλει σε τρίτους η εκμετάλλευση, συν το σύνολο των αποσβέσεων σε συγκεκριμένο οικονομικό έτος.

11. Ενδιάμεση κατανάλωση

Είναι το σύνολο των παραγωγικών δαπανών, εκτός από την αμοιβή της εργασίας (οικογενειακής και ξένης), το ενοίκιο του εδάφους (ιδιόκτητου και ενοικιαζόμενου), τους τόκους των κεφαλαίων (ιδίων και ξένων) και τις αποσβέσεις.

12. Τεκμαρτές Δαπάνες (ονομάζονται και μη καταβαλλόμενες)

Είναι το μέρος των συνολικών παραγωγικών δαπανών της εκμετάλλευσης που δεν καταβάλλεται σε τρίτους.

Αυτές οι δαπάνες συμπεριλαμβάνουν τις αμοιβές των ιδίων συντελεστών παραγωγής που χρησιμοποιεί η γεωργική εκμετάλλευση και είναι η αμοιβή της εργασίας του αρχηγού και των μελών της οικογένειας, το ενοίκιο του ιδιόκτητου εδάφους, καθώς και οι τόκοι των ιδίων κεφαλαίων.

13. Τελικά Προϊόντα

Είναι τα προϊόντα που παράγει η εκμετάλλευση με σκοπό να τα διαθέσει στην αγορά.

14. Σύνολο παραγωγικών δαπανών

Είναι το άθροισμα των δαπανών όλων των συντελεστών παραγωγής ιδίων και ξένων που απαιτούνται για να παραχθεί ένα γεωργικό προϊόν.

15. Ακαθάριστη πρόσοδος εκμετάλλευσης

Είναι το άθροισμα των ακαθάριστων προσόδων όλων των τελικών προϊόντων εκμετάλλευσης σε συγκεκριμένο οικονομικό έτος. Περιλαμβάνει την αύξηση της αξίας του φυτικού κεφαλαίου από την παραγωγική δραστηριότητα καθώς και τη μεταβολή της αξίας ζωικού κεφαλαίου (και λόγω μεταβολής των τιμών). Από το παραπάνω άθροισμα αφαιρούνται τυχόν επιβαρύνσεις της εκμετάλλευσης λόγω σχετικών φόρων και τελών (πχ ΦΠΑ, φόροι εγγείου κεφαλαίου κλπ).

16. Ακαθάριστη πρόσοδος προϊόντος

Αποτελείται από την αξία του προϊόντος κατά το μέρος που πωλήθηκε, που αυτοκαταναλώθηκε, που ιδιοχρησιμοποιήθηκε, που παρέμεινε στην αποθήκη της εκμετάλλευσης στο τέλος του συγκεκριμένου οικονομικού έτους, καθώς και από το σύνολο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που εισέπραξε ο παραγωγός, για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος.

17. Επίπεδο εισοδήματος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Για την κατάδειξη του επιπέδου εισοδήματος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιείται το εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης, συγκρινόμενο με το εισόδημα αναφοράς. Με βάση το ποσοστό του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης επί του εισοδήματος αναφοράς διακρίνονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μεγαλύτερο του 150% του εισοδήματος αναφοράς.
• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μεταξύ του 100% και 149,99% του εισοδήματος αναφοράς.
• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μεταξύ του 80% και 99,99% του εισοδήματος αναφοράς.
• Γεωργικές εκμεταλλεύσεις με εισόδημα μικρότερο από το 79,99% του εισοδήματος αναφοράς.

18. Κατεύθυνση – Προσανατολισμός Παραγωγής Γεωργικής εκμετάλλευσης

Η γεωργική εκμετάλλευση θεωρείται:

• Φυτική: εφόσον οι ΜΑΕ φυτικής παραγωγής υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% του συνόλου.
• Κτηνοτροφική: εφόσον οι ΜΑΕ ζωικής παραγωγής είναι ίσες ή υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% του συνόλου.
• Μικτή: εφόσον οι ΜΑΕ μελισσοκομίας και λοιπών μικτών εκμεταλλεύσεων υπερβαίνουν σε ποσοστό το 50% του συνόλου ή σε κάθε άλλη περίπτωση.

19. Ανωτέρα βία

Σύμφωνα με την πάγια νομολογία, ανωτέρα βία υπάρχει όταν η ανθρώπινη σκέψη και πρόνοια δεν μπορεί να προβλέψει και να προλάβει το επιζήμιο γεγονός.

Περιπτώσεις ανωτέρας βίας είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν τα εξής περιστατικά:

• Θάνατος του κατόχου της εκμετάλλευσης
• Μακροχρόνια ανικανότητα προς εργασία του κατόχου της εκμετάλλευσης
• Απαλλοτρίωση σημαντικού τμήματος της εκμετάλλευσης, εφόσον δεν ήταν προβλέψιμη την ημέρα ανάληψης της δέσμευσης.
• Σοβαρή φυσική καταστροφή που έπληξε σημαντικά τη γεωργική έκταση της εκμετάλλευσης.
• Καταστροφή λόγω ατυχήματος, των κτιρίων της εκμετάλλευσης που προορίζονταν για την εκτροφή των ζώων.
• Επιζωοτία που προσβάλει το σύνολο ή μέρος της αγέλης του κατόχου της εκμετάλλευσης.

Οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας εξετάζονται μόνο στην περίπτωση που οι σχετικές αποδείξεις υποβληθούν στον τελικό δικαιούχο εγγράφως το αργότερο εντός διαστήματος 10 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ο κάτοχος της εκμετάλλευσης είναι σε θέσει να το πράξει.

Άρθρο 4
Υπηρεσίες και Φορείς Διαχείρισης, Εφαρμογής, Παρακολούθησης και Ελέγχου

1. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη Διαχείριση, Συντονισμό και Παρακολούθηση της Εφαρμογής του Μέτρου 112 του Π.Α.Α. 2007-2013, κατά ορθολογικό τρόπο, είναι οι οριζόμενες από το άρθρο 5 παραγρ. 7 και το άρθρο 36 του Νόμου 3614/2007.

2. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με την εκχώρηση σε εξουσιοδοτημένους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.), εγκρίνει τις πράξεις χρηματοδότησης του μέτρου 112, εντάσσει αυτές στο Π.Α.Α. 2007- 2013 και παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή τους. Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης ορίζονται οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.

3. Φορείς Εφαρμογής του Μέτρου είναι οι Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών του Κράτους, συνεπικουρούμενες από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α.

4. Οργανισμός Πληρωμής είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη επεξεργασίας των αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων και της καταβολής των ενισχύσεων.

5. Αρμόδιοι φορείς για την πραγματοποίηση διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων είναι:
• Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
• Οι Φορείς Εφαρμογής του Μέτρου
• Οι Ν.Α. – Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας
• Η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Οι αρμόδιοι Φορείς του Νόμου 3614/2007 για τη Διαχείριση, Έλεγχο και Εφαρμογή Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Α.Α., Ε.Φ.Δ. κ.λπ.).

6. Οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων πέραν των κατά νόμο αρμοδιοτήτων τους των σχετικών με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, είναι υπεύθυνες για την παραλαβή των αιτήσεων
ενίσχυσης και πληρωμής του Μέτρου 112 του Π.Α.Α., καθώς και για την επίβλεψη της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων των δικαιούχων.

7. Οι Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών είναι υπεύθυνες για την οργανωτική, τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη των Γνωμοδοτικών Επιτροπών.

Άρθρο 5
Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Η ηλικία υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης και της ημερομηνίας γέννησης.
β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι:
i. Ορεινού ή μειονεκτικού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού.
ii. Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
iii. Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος είναι οι αναφερόμενες στο Παράρτημα IV της παρούσας καθώς και οι περιοχές της τέως επαρχίας Τροιζηνίας και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, Πόρου, Σπετσών και Ύδρας.
Κατά την εφαρμογή του Μέτρου, ο πραγματικός πληθυσμός λαμβάνεται υπόψη σε επίπεδο Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και προσδιορίζεται από την τελευταία επικυρωμένη γενική απογραφή πληθυσμού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.
γ) Η γεωργική τους εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία 0,5 ΜΑΕ και πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 6 της παρούσας.
δ) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
ε) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 8, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.
στ) Αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις του Άρθρου 9.
ζ) Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων του Άρθρου 10 της παρούσας

2. Ο όρος της πρώτης φοράς για την εγκατάσταση του υποψηφίου ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να τύχει των ενισχύσεων του Μέτρου, εκπληρώνεται εφόσον το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης στη γεωργική εκμετάλλευση και της λήψης της απόφασης έγκρισης δεν υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες.

3. Κατά τις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης του Μέτρου είναι δυνατόν με τη σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξαιρούνται προσωρινά της υποχρέωσης προηγούμενης εγγραφής στο ΟΣΔΕ κατηγορίες υποψηφίων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ισοδύναμες προϋποθέσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση των προϋποθέσεων πρώτης εγκατάστασης των εν λόγω υποψηφίων ως αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερου ή ίσου της 0,5 ΜΑΕ.


Άρθρο 6
Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης του Υποψηφίου

1. Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψηφίου προς ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και να έχει μέγεθος τυπικών απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον μισή (0,5) ΜΑΕ. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του προγράμματος.

2. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:
α) Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους
β) Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλύτερα ή ίσα των 1.000 τετραγωνικών μέτρων (1 στρέμμα), με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (πλην των νήσων Κρήτης και Ευβοίας) στα οποία είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά και μικρότερα αγροτεμάχια.

3. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

4. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του Άρθρου 5, το σύνολο της εκμετάλλευσης έχει περιληφθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης και της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης προς ένταξη δεν υπερβαίνει, σε κάθε περίπτωση, τους 14 μήνες ή άλλο χρονικό όριο που θα καθορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Μέτρου.

5. Για τους σκοπούς της εφαρμογής του μέτρου ως προς την ιδιοκτησία και αρχηγία οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:
α) η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ των συζύγων.
β) μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκμετάλλευσης, μεγέθους σε εργασία 0,5 ΜΑΕ και άνω, μεταξύ συζύγων δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο Μέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
γ) Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης που έχει υποβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο αρχηγός της και η/ο σύζυγός του/της.

6. Ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί επιλεξιμότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αφορούν είδη καλλιεργειών και εκτροφών ή τύπους εκμεταλλεύσεων είναι δυνατόν να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 7
Επιχειρηματικό Σχέδιο Υποψηφίων

1. Οι υποψήφιοι προκειμένου να αξιολογηθούν υποβάλλουν πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο ανάπτυξης των γεωργικών δραστηριοτήτων τους με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικά προσδιορίζονται στο άρθρο 8 της παρούσας.

2. Η μέγιστη χρονική διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου είναι μέχρι πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης.

3. Το επιχειρηματικό σχέδιο του υποψηφίου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:


3.1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου με ιδιαίτερη αναφορά στην προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα και εμπειρία, στην εμπειρία του σε γεωργικές δραστηριότητες και στο ιστορικό της έναρξης της γεωργικής του δραστηριότητας ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης.

3.2. Αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης της γεωργικής εκμετάλλευσης: μέγεθος σε στρέμματα, αριθμός ζώων, συνολικό μέγεθος της εκμετάλλευσης σε ΜΑΕ, κατεύθυνση της εκµετάλλευσης (φυτική, κτηνοτροφική), ποιότητα παραγωγής, οικογενειακή και συνολική απασχόληση σε ΜΑΕ.

3.3. Αναλυτική περιγραφή της εκμετάλλευσης που τίθεται ως στόχος κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (μελλοντική κατάσταση) ώστε να διασφαλίζεται υποχρεωτικά:
3.3.1. μέγεθος τυπικών απαιτήσεων σε εργασία μεγαλύτερο ή ίσο της μιας (1) ΜΑΕ,
3.3.2. εισόδημα της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο ή ίσο του 80% του εισοδήματος αναφοράς.
3.3.3. βελτίωση του εισοδήματος της εκμετάλλευσης μεγαλύτερη ή ίση του 10% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

3.4. Στρατηγική και πρόγραμμα ενεργειών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της νέας εκμετάλλευσης από την υφιστάμενη προς τη μελλοντική κατάσταση, για την απόκτηση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της στις εθνικές και κοινοτικές απαιτήσεις.

3.5. Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:
3.5.1. τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις του Μέτρου,
3.5.2. την πρόθεση υποβολής αίτησης ενίσχυσης και τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις στα Μέτρα:
- «Χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» (Μέτρο 1.1.4)
- «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Μέτρο 1.2.1)
- «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» (Μέτρο 1.3.2) και
- «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης» (Μέτρο 1.3.3)
σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1698/2005
3.5.3. τις ενέργειες και δράσεις διαρθρωτικής προσαρμογής της εκμετάλλευσης ή οποιαδήποτε άλλης ενέργειας απαιτείται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης και την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου.
3.6. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των διάφορων δράσεων και ενεργειών υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και το σχέδιο χρηματοδότησής τους.

4. Εφόσον στο Επιχειρηματικό Σχέδιο προβλέπεται η χορήγηση ενίσχυσης για επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουν οι Νέοι Γεωργοί με σκοπό τη συμμόρφωση προς ισχύοντα κοινοτικά πρότυπα, πρέπει στο Επιχειρηματικό Σχέδιο να προσδιορίζονται αναλυτικά οι απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να τεκμηριώνεται αίτημα χορήγησης ενίσχυσης γι’ αυτές τις επενδύσεις. Η περίοδος χάριτος εντός της οποίας πρέπει να επιτυγχάνεται συμμόρφωση µε τα σχετικά πρότυπα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης.

5. Τροποποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου επιτρέπεται, όπως ορίζεται στο Άρθρο 24, το ανώτατο τρεις φορές μέχρι την ολοκλήρωσή του σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, εφόσον αφενός δεν επηρεάζονται οι δεσμευτικοί στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου και η κατεύθυνση της εκµετάλλευσης, αφετέρου δεν παραβιάζονται χρονικές προθεσμίες των Καν. (ΕΚ) 1698/2005 και 1974/2006, όπως αυτοί ισχύουν κάθε φορά.

6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να συνδυάζονται τα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 (Π.Α.Α. 2007 – 2013), που αναφέρονται στην παράγραφο 3.5.2 του παρόντος Άρθρου, μέσω του επιχειρηματικού σχεδίου. Με την ίδια απόφαση θα προσδιορίζονται τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία και δικαιολογητικά που πρέπει να περιλαμβάνει το Επιχειρηματικό Σχέδιο και ο Φάκελος Υποψηφιότητας του Νέου Γεωργού, ώστε να παρέχεται επαρκής τεκμηρίωση για χορήγηση στήριξης στο πλαίσιο των προαναφερόμενων άλλων Μέτρων.

Άρθρο 8
Δεσμευτικοί Στόχοι Επιχειρηματικού Σχεδίου

1. Οι δεσμευτικοί στόχοι του Επιχειρηματικού Σχεδίου καθώς και οι επί μέρους χρονικές προθεσμίες επίτευξής τους αφορούν στα ακόλουθα:

α) Δημιουργία γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού µεγέθους απαιτήσεων σε εργασία µεγαλύτερου της µιας (1) ΜΑΕ και εισοδήµατος µεγαλύτερου του 80% του εισοδήµατος αναφοράς (όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά) με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται
βελτίωση του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά 10% τουλάχιστον σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
β) Επίτευξη της συμμόρφωσης προς ισχύοντα κάθε φορά πρότυπα της πολλαπλής συμμόρφωσης, τα αντίστοιχα για το είδος της επένδυσης που πραγματοποιεί, εφόσον υποβάλλεται από τον υποψήφιο Νέο Γεωργό αίτηση ενίσχυσης για ένταξη στο Μέτρο 1.2.1 του Π.Α.Α. ή αυτή προβλέπεται στο Επιχειρηματικό Σχέδιό του. Η επίτευξη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης.
γ) Υποβολή Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ ανελλιπώς καθ΄ όλη τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως από τη λήψη ή μη ενιαίας ενίσχυσης.
δ) Απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, σύμφωνα με τον Ορισμό της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της παρούσας, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία απόκτησης της επαγγελματικής ικανότητας θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
ε) Ένταξη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των επαγγελματιών γεωργών, με εγγραφή στον ΟΓΑ ως κυρίου Ταμείου Ασφάλισης, εντός χρονικής περιόδου η οποία δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης. Η αίτηση ασφάλισης πρέπει να υποβληθεί εντός του πρώτου έτους από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης.
στ) Απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύρια απασχόληση γεωργού, δηλαδή να αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες που ασκούνται στα όρια της εκμετάλλευσης του και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός των ορίων της γεωργικής εκμετάλλευσης πάνω από 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης του ή να αποκτήσει την ιδιότητα του κατά κύρια απασχόληση αγρότη και να αντλεί τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, αγροτουρισμό, αγροβιοτεχνία, αλιεία - πλην υπερπόντιας - δασικές δραστηριότητες και δραστηριότητες προστασίας του φυσικού χώρου) υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το 25% του συνολικού του εισοδήματος προέρχεται από γεωργικές - κτηνοτροφικές δραστηριότητες και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός γεωργικής εκμετάλλευσης χρόνο μεγαλύτερο του 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησης.
ζ) Οριστική εγγραφή με την προηγούμενη ιδιότητα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 24 μηνών το πολύ από την απόφαση έγκρισης πράξης και διαρκής ενημέρωση των μεταβολών μέχρι τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν κάθε φορά.
η) Επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε σχέση με τα ανωτέρω, αλλά και σε σχέση με τα λοιπά μεγέθη που προσδιορίζονται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι δεσμεύονται, αξιολογούνται και τελικά κρίνονται ως δικαιούχοι των ενισχύσεων.

2. Ο τρόπος, ο χρόνος καθώς και τα μέσα επίτευξης των ανωτέρω θα πρέπει να προσδιορίζονται επακριβώς στο Επιχειρηματικό Σχέδιο.

3. Οι ως άνω δεσμευτικοί στόχοι, όπως επίσης και οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις του Άρθρου 9 που ακολουθεί, αναγράφονται στην ατομική απόφαση έγκρισης πράξης.

4. Η επαλήθευση / πιστοποίηση επίτευξης των δεσμευτικών στόχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διαδικασίες του Άρθρου 26. Καταληκτική προθεσμία για την επαλήθευση / πιστοποίηση της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου είναι πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.

Άρθρο 9
Συμβατικές Μακροχρόνιες Υποχρεώσεις Δικαιούχων

1. Κάθε υποψήφιος που θα κριθεί δικαιούχος του καθεστώτος ενισχύσεων εγκατάστασης Νέων Γεωργών αναλαμβάνει την υποχρέωση για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία ένταξής του να τηρεί τους όρους που περιέχονται στην απόφαση έγκρισης πράξης και ιδίως:

α) Να υποβάλλει κατ’ έτος στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης και να τηρεί τις λοιπές υποχρεώσεις των αρχηγών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με το ΟΣΔΕ και τα Μητρώα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά
β) Να τηρεί τουλάχιστον απλοποιημένη λογιστική για την παρακολούθηση των παραγωγικών και οικονομικών στοιχείων της εκμετάλλευσής του από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.
γ) Να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
δ) Να υποβάλλει κατ’ έτος στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογική δήλωση
ε) Να υποβάλλει κατ’ έτος στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. τα δικαιολογητικά που θα ζητούνται για την πιστοποίηση της τήρησης των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων (Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά, ΟΓΑ, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας κ.λπ).
στ) Να δέχεται και να διευκολύνει τους ελέγχους που πραγματοποιούν Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα, για τη διαπίστωση της τήρησης της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
ζ) Να διατηρήσει τουλάχιστον το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσής του, για το οποίο ενισχύθηκε, από την ημερομηνία επίτευξης του δεσμευτικού στόχου.
η) Να διατηρήσει τουλάχιστον την ιδιότητα του μερικής απασχόλησης γεωργού και αρχηγού της εκμετάλλευσης, δηλαδή να αντλεί τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός του από γεωργικές δραστηριότητες και παράλληλα να μην αφιερώνει για δραστηριότητες εκτός της εκμετάλλευσης του χρόνο μεγαλύτερο του 50% της συνολικής του απασχόλησης, από το πέρας της ανώτατης προθεσμίας ή της ανώτατης ημερομηνίας επίτευξης των δεσμευτικών στόχων.
θ) Να μην εμπλακεί σε ενέργειες που έχουν σχέση με κατοχή, εμπορία, διάθεση ναρκωτικών ουσιών, ζωοκλοπή, καταστροφή του περιβάλλοντος και απάτη εις βάρος του Δημοσίου.

Άρθρο 10
Μη επιλέξιμοι υποψήφιοι

1. Δεν είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι για ένταξη στο καθεστώς και δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι ενίσχυσης οι κάτωθι:

α) Τα νομικά πρόσωπα
β) Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους ή για λογαριασμό τους ως ιδιοκτήτες ή αρχηγοί γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο παρελθόν ή είχαν τον έλεγχο καθ’ οιονδήποτε τρόπο (μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, νόμιμοι εκπρόσωποι, κ.λπ.) νομικού προσώπου που ασκούσε ή εξακολουθεί να ασκεί γεωργική δραστηριότητα κατά τα 5 έτη που προηγούνται της έναρξης της γεωργικής δραστηριότητας
γ) Οι μόνιμοι ή με σύμβαση υπάλληλοι του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., οι στρατιωτικοί, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κλπ. Οι εποχιακοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου εξετάζονται ανά περίπτωση (ημερομίσθια, μισθός, περίοδος και διάρκεια σύμβασης κλπ).
Η περιστασιακή απασχόληση δύναται να γίνει αποδεκτή εφόσον πραγματοποιείται σε χρόνο που το είδος της καλλιέργειας ή ο κλάδος της παραγωγής το επιτρέπει.
δ) Όσοι λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.
ε) Όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) μεγαλύτερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, αφαιρούμενων των εισοδημάτων που αντιστοιχούν σε επάγγελμα, απασχόληση ή πηγή που επίσημα έχει διακοπεί και δεν υφίσταται στο εξεταζόμενο έτος.
στ) Όσοι έχουν ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από το 100% του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Το ατομικό εξωγεωργικό εισόδημα υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των εξωγεωργικών εισοδημάτων όπως προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών, αφαιρούμενων των εισοδημάτων που αντιστοιχούν σε επάγγελμα, απασχόληση ή πηγή που επίσημα έχει διακοπεί και δεν υφίσταται στο εξεταζόμενο έτος.
ζ) Όσοι εκ των οποίων ο/η σύζυγος είναι είτε κατά κύρια απασχόληση γεωργός, είτε είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ την οποία λειτουργούσε, ή λάμβανε ενισχύσεις που χορηγούνται σε αρχηγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων δυναμικότητας σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ κατά τα προηγούμενα έτη.
η) Οι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού.
θ) Οι σπουδάστριες- σπουδαστές και φοιτήτριες- φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.
ι) Όσοι εκτίουν ποινές φυλάκισης ή εκκρεμεί εις βάρος τους δίωξη για καλλιέργεια, κατοχή, εμπορία, διάθεση ναρκωτικών ουσιών, ζωοκλοπή, καταστροφή του περιβάλλοντος και απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή δεν έχει παρέλθει τριετία από την έκτιση της οποιασδήποτε ποινής για τα αδικήματα αυτά.
ια) όσοι δεν αποδέχονται τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων με τα επίσημα στοιχεία του Κράτους και λοιπών Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαιτέρως δε με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου και των λοιπών μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του TAXIS, των ασφαλιστικών οργανισμών, του Εθνικού Δημοτολογίου, του Εθνικού Κτηματολογίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας κλπ.
ιβ) όσοι έχουν τύχει απόφασης ένταξης ή/και λάβει ενισχύσεις πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις οποτεδήποτε στο παρελθόν.
ιγ) όσοι δηλώνουν στην αίτηση ενίσχυσης – φάκελο υποψηφιότητας ψευδή ή αναληθή στοιχεία.
ιδ) όσοι δεν προσκομίζουν με την αίτηση ενίσχυσης – φάκελο υποψηφιότητας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται από την Προκήρυξη του Μέτρου.

Άρθρο 11
Οικονομική Ενίσχυση

1. Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

2. Το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά:

(α) Ορεινές περιοχές μέχρι 40.000€
(β) Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 35.000€
(γ) Λοιπές περιοχές μέχρι 30.000€

Οι οικισμοί λαμβάνονται υπόψη ως προς την κατηγορία της περιοχής.

3. Για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη συνδυασμός των ακόλουθων παραμετρικών κριτηρίων:

α) Κατηγορία περιοχής τόπου μόνιμης κατοικίας (Δημοτικό / Κοινοτικό Διαμέρισμα / Οικισμός: ορεινών, μειονεκτικών και λοιπών περιοχών).
β) Προσανατολισμός παραγωγής (κατεύθυνση) της εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου (κτηνοτροφική, φυτική, μικτή – μελισσοκομία).
γ) Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης ως ποσοστό επί του εισοδήματος αναφοράς, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, κατά την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου.

4. Ο υπολογισμός της ενίσχυσης ως συνάρτηση της τιμής των παραμέτρων της προηγούμενης παραγράφου δίνεται υπό μορφή Πίνακα στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι δυνατόν να τροποποιούνται τα στοιχεία των εδαφίων 3 και 4 του παρόντος άρθρου, καθώς και των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα ανώτατα όρια ενίσχυσης του εδαφίου 2 του παρόντος άρθρου, καθώς επίσης και οι λοιπές διατάξεις και προϋποθέσεις του τετάρτου κεφαλαίου της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 12
Κριτήρια Αξιολόγησης και Επιλογής Αιτήσεων Ενίσχυσης Υποψηφίων

1. Οι αιτήσεις ενίσχυσης των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των Άρθρων 5 και 6 αξιολογούνται και βαθμολογούνται σύμφωνα με τα κριτήρια και τη βαθμολογία του Παραρτήματος Ι και ΙΙ της παρούσας.

2. Οι υποψήφιοι κάθε Περιφέρειας και περιόδου υποβολής και έγκρισης επιλέγονται κατά απόλυτη φθίνουσα σειρά κατάταξης με βάση τη συνολική βαθμολογία τους.

3. Για την απόλυτη κατάταξη των υποψηφίων, σε περίπτωση ισοβαθμίας, χρησιμοποιείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα III της παρούσας.

4. Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης μπορεί να καθορίζει ελάχιστη συνολική βαθμολογία κάτω από την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης δεν γίνονται αποδεκτές για χρηματοδότηση.

5. Τα όργανα και οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής και έκδοσης αποφάσεων έγκρισης πράξης και απόρριψης των υποψηφίων παρατίθενται στα άρθρα 17 έως 24 της παρούσας.

6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετά από έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Α.Α. είναι δυνατόν να τροποποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και οι συντελεστές βαρύτητας των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ, καθώς και η διαδικασία επίλυσης των ισοβαθμιών του Παραρτήματος ΙΙΙ.

7. Τα ισχύοντα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των αιτήσεων ενίσχυσης υποψηφίων γνωστοποιούνται στους υποψηφίους με την πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης και δεν τροποποιούνται στις περιόδους υποβολής και έγκρισης στις οποίες αυτή αναφέρεται.

Άρθρο 13
Περίοδοι Υποβολής Αιτήσεων Ενίσχυσης και Χρονοδιάγραμμα Έκδοσης Αποφάσεων Έγκρισης

1. Οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης κατ΄ έτος, το χρονοδιάγραμμα έκδοσης αποφάσεων έγκρισης και το όριο των πιστώσεων κατά Περιφέρεια και περίοδο υποβολής προσδιορίζονται με την απόφαση πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης του αντίστοιχου έτους του άρθρου 14 της παρούσας.

Άρθρο 14
Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης

1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α. γίνεται κάθε έτος δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στα πλαίσια του Μέτρου «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

Το περιεχόμενο της πρόσκλησης που καταρτίζεται, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων σχετικά με τις δυνατότητες και τους όρους χρηματοδότησης πράξεων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης παρέχονται στους δυνητικούς δικαιούχους σαφείς και λεπτομερείς πληροφορίες τουλάχιστον σχετικά με:
(i) τις προϋποθέσεις και τους όρους επιλεξιμότητας, τους οποίους πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί δικαιούχοι προκειμένου να επιλεγούν για ενίσχυση,
(ii) το είδος των παρεχόμενων ενισχύσεων,
(iii) Τα έντυπα και ηλεκτρονικά υποδείγματα των φακέλων υποψηφιότητας που επί ποινή αποκλεισμού οφείλουν να χρησιμοποιήσουν οι υποψήφιοι για το παραδεκτό της συμμετοχής
(iv) τον καθορισμό των περιόδων υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης και έγκρισης του αντίστοιχου έτους.
(v) τις υπηρεσίες υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας κατά περίοδο
(vi) τις διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ενίσχυσης και τις σχετικές χρονικές περιόδους (προσδιορισμός της διαδικασίας και των σταδίων αξιολόγησης των προτάσεων των δυνητικών δικαιούχων, των αρμόδιων για τη διενέργειά της οργάνων κλπ),
(vii) τα κριτήρια για την ένταξη των προς χρηματοδότηση πράξεων,
(viii) τους αρμόδιους σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις προκηρυσσόμενες δράσεις των καθεστώτων ενισχύσεων,
(ix) τις υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και ιδίως τις υποχρεώσεις τήρησης στοιχείων, εφαρμογής κανόνων δημοσιότητας και αποδοχής ελέγχων και επιτόπιων επαληθεύσεων από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα.
(x) τον όρο ότι το μέτρο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.»).
(xi) Τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης και το όριο των πιστώσεων κατά Περιφέρεια και περίοδο υποβολής και έγκρισης εντός του οποίου θα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις έγκρισης νέων γεωργών. Για την κατανομή των εν λόγω πιστώσεων λαμβάνονται υπόψη ιδίως:
 Η σχετική αιτιολογημένη πρόταση της Περιφέρειας.
 Οι στόχοι του προγράμματος ανά Περιφέρεια.
 Το ύψος της υπάρχουσας συνολικής πίστωσης.
(xii) Την ενδεχόμενη δυνατότητα ανακατανομής πιστώσεων.
(xiii) Την ανώτατη προθεσμία ή και την ανώτατη ημερομηνία της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κατά την ολοκλήρωσή του καθώς και ενδιάμεσες τμηματικές προθεσμίες ελέγχου της πορείας υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων.
(xiv) Ελάχιστο όριο βαθμολογίας, εφόσον πρόκειται να εφαρμοστεί, που πρέπει να συγκεντρώσουν οι επιλέξιμοι κατά τα λοιπά υποψήφιοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι.
(xv) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επιπροσθέτως, στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ότι ο τίτλος των πράξεων, οι δικαιούχοι και το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται, θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοσιοποίησης.

Για την υποβοήθηση του έργου των δυνητικών δικαιούχων, η πρόσκληση μπορεί να συνοδεύεται ή να παραπέμπει σε αναλυτικό Οδηγό υλοποίησης πράξεων ενισχύσεων-Εγκυκλίους με λεπτομερείς οδηγίες για την κατανόηση των πρoϋπoθέσεων και των διαδικασιών πoυ πρέπει να γνωρίζει o δυνητικός δικαιoύχoς, καθώς και την παρoχή oδηγιών για τη συμπλήρωση και υπoβoλή της αίτησης ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή, η πρόσκληση θα κάνει υποχρεωτικά αναφορά στο συγκεκριμένο Οδηγό καθώς και στον τρόπο πρόσβασης σε αυτόν.

Ο υπεύθυνος φορέας δημοσιεύει καταλλήλως (μέσω του τύπου και ηλεκτρονικά) την πρόσκληση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι έλαβαν έγκαιρα γνώση για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της πρόσκλησης.
Το κείμενο που δημοσιεύεται μπορεί να αποτελεί περίληψη της πλήρους πρόσκλησης και να παραπέμπει σε αναλυτικό πληροφοριακό υλικό, το οποίο τίθεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή, είτε από την έδρα των εμπλεκόμενων φορέων, είτε μέσω του διαδικτύου.
Επίσης, ενδείκνυται η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιότητας, όπως:
• οργάνωση ανοικτών ημερίδων ενημέρωσης,
• οργάνωση Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk), ώστε να παρέχονται κατά ενιαίο και τυποποιημένο τρόπο οδηγίες προς τους δυνητικούς δικαιούχους.
Οι Ε.Φ.Δ. του Π.Α.Α. (Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών) καταχωρούν τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α).

Η πρόσκληση κοινοποιείται στις Περιφέρειες και τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι τελευταίες με τη σειρά τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τη δημοσιοποιήσουν στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και σε λοιπούς φορείς της περιοχής ευθύνης τους, που μπορούν να συμβάλλουν στην ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του πληθυσμού και όλων των δυνητικών δικαιούχων, χωρίς διακρίσεις.
Οι εν λόγω ενέργειες δημοσιοποίησης καταγράφονται λεπτομερώς από τις Περιφέρειες και τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, υπόκεινται σε διοικητικό έλεγχο και κοινοποιούνται στους Ε.Φ.Δ.

Επίσης οι Ε.Φ.Δ. τηρούν σε αρχείο όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δημοσιοποίησής της Πρόσκλησης.

2. Κατά παρέκκλιση, η σχετική πρόσκληση για το έτος 2008 δύναται να εκδοθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή πριν ή ταυτόχρονα με την αντίστοιχη πρόσκληση για το έτος 2009.

Άρθρο 15
Αίτηση Ενίσχυσης – Φάκελος Υποψηφιότητας

1. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση της Πρόσκλησης και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς, θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας εντός των προθεσμιών που προβλέπονται κάθε φορά στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης, ο οποίος θα περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Αίτηση ενίσχυσης συμπληρωμένη σύμφωνα με το Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας,
β) Πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σύμφωνα με το Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων, του άρθρου 8 της παρούσας απόφασης.
γ) Αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης και μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης σύμφωνα με τους σχετικούς Πίνακες του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
δ) Αναλυτική περιγραφή της εκτίμησης του συνολικού μεγέθους και του εισοδήματος της γεωργικής εκμετάλλευσης στην υφιστάμενη και μελλοντική κατάσταση σύμφωνα με τους σχετικούς Πίνακες του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
ε) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, σύμφωνα με το Υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας.

2. Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Επικυρωμένο αντίγραφο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας (δύο όψεων) ή του Διαβατηρίου τους ή άλλου επίσημου εγγράφου που να αποδεικνύει την ηλικία.
β) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
γ) Βεβαίωση Δημάρχου ή Κοινοτάρχη για το μόνιμο της κατοικίας του υποψηφίου με αριθμό πρωτοκόλλου και πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης.
δ) Επικυρωμένα αντίγραφα της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης του αρχηγού και του/της συζύγου του για το σύνολο των ετών, υποχρεωτικά, κατά τα οποία έχει υποβληθεί η σχετική Δήλωση.
ε) Αντίγραφα των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (Έντυπα Ε1, Ε3) και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, καθώς και όλα τα έντυπα Ε9, αρχικό και επόμενα (μεταβολές).
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλεται απόσπασμα μητρώου της ΔΟΥ με την τελευταία μεταβολή του υποψηφίου και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνεται από την οικεία ΔΟΥ ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Επίσης, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων (Ε1 και Ε9) των τριών τελευταίων ετών του/της συζύγου υποχρεούνται να προσκομίσουν όλοι οι υποψήφιοι των οποίων ο γάμος έγινε την τελευταία τριετία και εφόσον δεν υπάρχει κοινή δήλωση για το διάστημα αυτό (της τριετίας).
στ) Επικυρωμένο αντίγραφο Τίτλου Σπουδών
ζ) Δικαιολογητικά διακοπής προηγούμενης απασχόλησης

Ως αποδεικτικά στοιχεία διακοπής, ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
- επικυρωμένο αντίγραφο διακοπής εργασιών από τη ΔΟΥ
- απόλυση (επικυρωμένη από ΟΑΕΔ)
- οικειοθελής αποχώρηση (επικυρωμένη από ΟΑΕΔ)
- βεβαίωση διακοπής κύριας ασφάλισης του οικείου ασφαλιστικού φορέα
- διακοπή ταμείου ανεργίας κλπ

Δικαιολογητικά διακοπής εργασίας υποχρεούνται να προσκομίσουν οι επαγγελματίες και οι μόνιμα απασχολούμενα μισθωτοί. Δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη διάρκεια και το χρονικό διάστημα απασχόλησης (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντίγραφο λογαριασμού ασφαλισμένου από το ΙΚΑ) υποχρεούνται να προσκομίσουν οι μισθωτοί που απασχολούνται εποχιακά ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς και οι με ημερομίσθιο αμειβόμενοι εργάτες (εργάτες, οικοδόμοι κλπ).
η) Δικαιολογητικά πρώτης εγκατάστασης ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά κατηγορία υποψηφίων στην πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης.
Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης σε γεωργική εκμετάλλευση απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 ΜΑΕ συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
- Ημερομηνία έναρξης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών νόμιμης κατοχής και αξιοποίησης εκμετάλλευσης μεγέθους σε εργασία μεγαλύτερης ή ίσης της 0,5 ΜΑΕ (παραστατικά απόκτησης ζωικού κεφαλαίου ή μελισσοσμηνών, έναρξη μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων, αγορά αγροτικών εκτάσεων που περιέχουν μόνιμες φυτείες, εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους, έναρξη καλλιέργειας (σπορά ή φύτευση) ιδιόκτητων εκτάσεων μονοετούς καλλιέργειας, κλπ).
- Ημερομηνίες παραστατικών αγοράς εφοδίων ή πώλησης προϊόντων της εκμετάλλευσης αυτού του μεγέθους.
- Ημερομηνία υποβολής της πρώτης Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης αυτού του μεγέθους ή μεγαλύτερου και Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης προηγουμένων ετών.
- Ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΟΓΑ ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία 0,5 ΜΑΕ ή μεγαλύτερου. Δεν αποτελεί αποδεικτικό πρώτης εγκατάστασης η ασφάλιση του υποψήφιου στον ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρεργάτη ή του αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία μικρότερου των 0,5 ΜΑΕ.
- Έναρξη γεωργικής δραστηριότητας στην Εφορία, εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ Αγροτών TAXIS, κλπ.
- Διακοπή προηγούμενης επαγγελματικής απασχόλησης.
- Λήψη ενισχύσεων, συμμετοχή σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για νέους αγρότες στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος φέρει το βάρος της απόδειξης της πραγματικής ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης ως αρχηγού γεωργικής εκμετάλλευσης με την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και παραστατικών, οι υπηρεσίες εφαρμογής και ελέγχου όμως έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα προσκομιζόμενα στοιχεία σε οποιοδήποτε διασταυρωτικό έλεγχο για να τεκμηριώσουν την αποδοχή ή μη της δήλωσης του υποψηφίου για τον καθορισμό της συμβατικής ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης κατά την κρίση τους.
θ) Ενδεχόμενα ειδικά δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση εκπλήρωσης ειδικών προϋποθέσεων επιλεξιμότητας γεωργικών εκμεταλλεύσεων της παραγράφου 6 του Άρθρου 6.

3. Το Επιχειρηματικό Σχέδιο για να είναι έγκυρο θα πρέπει:

α) Να είναι σύμφωνο με τον τύπο του υποδείγματος του φακέλου υποψηφιότητας.
β) Να αποδίδει με σαφήνεια:
i. Την υφιστάμενη και μελλοντική κατάσταση του υποψηφίου και της εκμετάλλευσής του καθώς και τα συγκεκριμένα στάδια και στόχους για την απόκτηση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας του υποψηφίου, τη διαρθρωτική προσαρμογή, εφόσον απαιτείται και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της νέας εκμετάλλευσης.
ii. Τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:
 τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις του Μέτρου,
 την πρόθεση υποβολής αίτησης ενίσχυσης και τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις στα Μέτρα:
- «Χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβουλών στην εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» (Μέτρο 1.1.4)
- «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Μέτρο 1.2.1)
- «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» (Μέτρο 1.3.2) και
- «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης» (Μέτρο 1.3.3)
σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 1698/2005
 τις ενέργειες και δράσεις διαρθρωτικής προσαρμογής της εκμετάλλευσης ή οποιαδήποτε άλλης ενέργειας απαιτείται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης και την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου.
iii. Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τη διασφάλιση της προοδευτικής προσέγγισης και τελικής επίτευξης των δεσμευτικών στόχων, περιλαμβανομένων και των δράσεων που έχουν σχέση με τις προϋποθέσεις υπολογισμού του ύψους ενίσχυσης του Άρθρου 11 της παρούσας.
iv. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των διάφορων δράσεων και ενεργειών υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και ενδεικτικό σχέδιο χρηματοδότησής τους.
v. Τη συμβατότητα των δράσεων και ενεργειών που περιλαμβάνονται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

γ) Να συντάσσεται και να υπογράφεται από γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας.

4. Επιχειρηματικά Σχέδια, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του εδαφίου β) ανωτέρω, δεν γίνονται αποδεκτά και οι αιτήσεις ενίσχυσης απορρίπτονται.

5. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η έγκριση της αίτησης ενίσχυσης δεν αποτελεί και δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου για ένταξη και χρηματοδότηση των δράσεων και ενεργειών που αναφέρονται σ’ αυτό. Η επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της μελλοντικής κατάστασης αποτελεί υποχρεωτική δέσμευση του δικαιούχου, υποκείμενη σε έλεγχο σύμφωνα με τα Άρθρα 26 και 27 της παρούσας, με τρόπους και μέσα που ενδεχομένως να μεταβληθούν σε σχέση με τα προβλεφθέντα στο επιχειρηματικό σχέδιο, ιδιαίτερα εάν έχουν βασιστεί σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης ή λοιπά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η εξασφάλιση ποσοστώσεων, εφόσον απαιτείται, και η ένταξη και χρηματοδότηση των προβλεπόμενων δράσεων και ενεργειών από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα γίνεται με ευθύνη του ίδιου του δικαιούχου και με βάση τις προϋποθέσεις και διαδικασίες, όπως ισχύουν για κάθε πρόγραμμα, δράση ή ενέργεια χωριστά.

6. Ο τύπος του υποδείγματος, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, του φακέλου υποψηφιότητας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η χρήση του, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή, είναι υποχρεωτική επί ποινή αποκλεισμού του υποψηφίου.

7. H υποβολή αίτησης ενίσχυσης - φακέλου υποψηφιότητας στο Μέτρο αυτοδίκαια επέχει θέση και αίτησης αρχικής εγγραφής του υποψηφίου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της οικείας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως νεοεισερχομένου νέου αγρότη και υπόκειται στον έλεγχο συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων του Άρθρου 1 του Ν. 2520/1997 σε συνδυασμό και με προηγούμενη τυχόν εγγραφή του υποψηφίου ή/και του/της συζύγου του στο εν λόγω μητρώο.

Άρθρο 16
Υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης-φακέλων υποψηφιότητας

Το φάκελο υποψηφιότητας, σε δύο αντίγραφα (ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο με όλα τα δικαιολογητικά) καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, σε πλήρη ταύτιση με το πρωτότυπο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να τον υποβάλει, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου ως αποδεικτικό υποβολής, είτε απευθείας είτε μέσω των Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του τόπου της μόνιμης κατοικίας του εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται κατά περίοδο στην απόφαση πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης.


Φάκελοι υποψηφιότητας που υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα εξετάζονται και οι σχετικές αιτήσεις ενίσχυσης θα θεωρούνται ως μηδέποτε υποβληθείσες.

Άρθρο 17
Αξιολόγηση Αιτήσεων Ενίσχυσης - Φακέλων Υποψηφιότητας

1. Ένα αντίγραφο του φακέλου υποψηφιότητας (το πρωτότυπο) συνοδευόμενο από τη βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων νεοεισερχόμενου νέου γεωργού και το δελτίο αξιολόγησης – εισηγητική έκθεση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ/νση Γεωργίας) της ΝΑ υποβάλλεται στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας εντός του επομένου μήνα από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης .

2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης - φακέλων υποψηφιότητας διενεργείται σε δύο επίπεδα:

α) Βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων νεοεισερχόμενου νέου γεωργού και εισηγητική Αξιολόγηση σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
β) Τελική Αξιολόγηση από Γνωμοδοτική Επιτροπή.

3. Η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιείται από υπαλλήλους της οικείας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ/νση Γεωργίας) που ορίζονται με απόφαση του προϊστάμενου της. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του επομένου μήνα από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Η αξιολόγηση σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη βεβαίωση της συνδρομής των προϋποθέσεων του Άρθρου 1 του Ν. 2520/1997, όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 2 του Ν. 3399/2005, για νεοεισερχόμενο νέο γεωργό, που είναι δεσμευτική για το επόμενο στάδιο της αξιολόγησης.

4. Εφόσον κατά τον έλεγχο της ΝΑ διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις νεοεισερχόμενου νέου γεωργού, ο φάκελος υποψηφιότητας αποκλείεται προσωρινά της περαιτέρω αξιολόγησης, γνωστοποιούνται εγγράφως στον υποψήφιο οι λόγοι αναστολής των διαδικασιών αξιολόγησης και ζητούνται εντός τακτής προθεσμίας πρόσθετα στοιχεία σε περίπτωση αμφιβολιών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται είτε με την έκδοση βεβαίωσης μη συνδρομής των προϋποθέσεων νεοεισερχόμενου νέου γεωργού, είτε με την έκδοση βεβαίωσης συνδρομής των προϋποθέσεων. Ακολουθεί εισηγητική αξιολόγηση (θετική ή αρνητική) και ο φάκελος προωθείται στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης.

5. Έργο των αξιολογητών των δύο προηγούμενων εδαφίων θα είναι να εξετάσουν:

α) Την πληρότητα και κανονικότητα του φακέλου υποψηφιότητας σύμφωνα με το άρθρο 15 και σύμφωνα με την Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης.
β) Αν στο πρόσωπο του ενδιαφερόμενου πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας
γ) Τη συμφωνία της δηλωθείσας ως υφιστάμενης κατάστασης της γεωργικής εκμετάλλευσης (μέγεθος, καλλιέργειες, ζώα, αξιοποίηση της εκμετάλλευσης κλπ) με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης και την εκπλήρωση ή μη των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης του υποψηφίου.
δ) Αν με το προτεινόμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο επιτυγχάνονται οι στόχοι του υποψηφίου από γεωργοτεχνική, οικονομική και επιχειρηματική άποψη.

6. Πλέον των ανωτέρω οι αξιολογητές:

α) Συμπληρώνουν τη βαθμολογία, με βάση τους συντελεστές βαρύτητας του Παραρτήματος Ι.
β) Υπολογίζουν για κάθε υποψήφιο δικαιούχο το αναλογούν ύψος της οικονομικής ενίσχυσης.
γ) Υποβάλλουν το δελτίο αξιολόγησης – εισηγητική έκθεση σε έντυπη και προαιρετικά σε ηλεκτρονική μορφή στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το δελτίο αξιολόγησης – εισηγητική έκθεση τοποθετείται στο φάκελο του υποψηφίου.

7. Τα δελτία αξιολόγησης – εισηγητικές εκθέσεις υποβάλλονται στην Περιφέρεια εντός του επομένου από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης μηνός.

Άρθρο 18
Γνωμοδοτική Επιτροπή- Κατάταξη υποψηφίων

1. Η τελική αξιολόγηση των υποψηφίων δικαιούχων και ο προσδιορισμός της βαθμολογίας και του ύψους ενίσχυσης γίνεται από πενταμελή γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και αποτελείται:
α) από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και έναν των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση φακέλων ως αξιολογητές,
β) από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, περιλαμβανομένων των υπαλλήλων των Ειδικών Υπηρεσιών.
γ) από έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και
δ) από έναν εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ

2. Με την ίδια απόφαση ορίζονται επίσης ο Πρόεδρος, οι αναπληρωτές του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι προέρχονται από υπαλλήλους και εκπροσώπους των παραπάνω υπηρεσιών και φορέων αντίστοιχα.

3. Στην Επιτροπή, ως συμβουλευτικά όργανα χωρίς δικαίωμα ψήφου, μπορούν να συμμετάσχουν:

α) Ένας εκπρόσωπος από κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας.
β) Ένας εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
γ) Εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων των αγροτών της Περιφέρειας.

Ο ορισμός των ανωτέρω εκπροσώπων γίνεται μετά από πρόταση των φορέων τους.

4. Με την ίδια απόφαση εισηγητές στην Επιτροπή ορίζονται υπάλληλοι της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Σε περίπτωση κωλύματος ο εισηγητής αναπληρώνεται από οποιονδήποτε άλλο εισηγητή. Χρέη γραμματέα θα εκτελεί υπάλληλος της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης.

5. Η σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής γίνεται κάθε μήνα με πρώτη σύγκλιση τον 3ο μήνα από την προβλεπόμενη στην Πρόσκληση ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης. Η Επιτροπή δύναται να συνεδριάζει παρουσία τουλάχιστον τριών μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερέχει η ψήφος του προέδρου. Σε κάθε περίπτωση στα πρακτικά αναφέρεται η γνώμη της μειοψηφίας.
Η γνωμοδοτική επιτροπή σε κάθε μηνιαία σύγκλισή της γνωμοδοτεί για τις αιτήσεις ενίσχυσης των υποψηφίων που αξιολογήθηκαν σε επίπεδο Ν.Α. τον προηγούμενο της σύγκλισής της μήνα. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου της σε μία συνεδρίαση, δύναται να συγκληθεί εκ νέου για όσες φορές απαιτείται εντός του μήνα. Είναι δυνατή η μη πραγματοποίηση μίας μηνιαίας σύγκλισης της γνωμοδοτικής επιτροπής, εφόσον οι αιτήσεις ενίσχυσης των υποψηφίων που αξιολογήθηκαν από τις Ν.Α. τον προηγούμενο μήνα δεν υπερβαίνουν τις πενήντα (50) και μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν αιτήσεις υποψηφίων οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά εντός χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου των 15 μηνών. Εφόσον, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν πραγματοποιηθεί μία μηνιαία σύγκλιση της γνωμοδοτικής επιτροπής, αυτή συγκαλείται οπωσδήποτε τον επόμενο μήνα και γνωμοδοτεί συνολικά για τις αιτήσεις των υποψηφίων που αξιολογήθηκαν σε επίπεδο Ν.Α. τους δύο προηγούμενους της σύγκλισής της μήνες.

6. Έργο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής θα είναι:

α) Λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα των αξιολογητών να προσδιορίσει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας καθώς και τη βαθμολογία και το ύψος ενίσχυσης των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας
β) Να εξετάσει την τήρηση των κανόνων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.
γ) Με βάση το όριο των διαθέσιμων κάθε φορά πιστώσεων και τη βαθμολογία, να συντάξει πίνακα κατάταξης αποτελεσμάτων αξιολόγησης και να κατατάξει τους ενδιαφερόμενους κατά απόλυτη σειρά βαθμολογίας στις ακόλουθες κατηγορίες:

i. Εν Δυνάμει Δικαιούχοι
«Εν Δυνάμει Δικαιούχοι», θεωρούνται οι πρώτοι της σειράς κατάταξης, οι οποίοι καλύπτονται από το όριο των διαθεσίμων πιστώσεων της περιόδου. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να κριθούν οριστικά δικαιούχοι εφόσον εντός χρονικού ορίου που ορίζεται με το Άρθρο 22 της παρούσας εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον.

ii. Επιλαχόντες
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κατά σειρά βαθμολογίας, ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων. «Επιλαχόντες» μπορούν να κριθούν ως «εν δυνάμει δικαιούχοι», εφόσον ήδη «εν δυνάμει δικαιούχοι» δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον ή εφόσον καταστεί δυνατόν και ληφθεί απόφαση να εφαρμοστεί η διαδικασία ανακατανομής πιστώσεων της παραγράφου 5 του άρθρου 21.

iii. Απορριπτόμενοι
Στην κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις υποψηφίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Οι απορριπτικές γνώμες των γνωμοδοτικών επιτροπών θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες (θα αναφέρονται οι λόγοι απόρριψης, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας από όπου προκύπτουν οι λόγοι απόρριψης, ο αριθμός της απόφασης, τα άρθρα, οι παράγραφοι, τα εδάφια κλπ της ισχύουσας νομοθεσίας στα οποία στηρίζεται η γνώμη για απόρριψη)
Εάν η απόρριψη αναφέρεται ειδικότερα σε ψευδή δήλωση του υποψηφίου θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία που στηρίχθηκε η γνωμοδοτική επιτροπή για την απόρριψη.
Τα συμπεράσματα της Επιτροπής τεκμηριώνονται σε σχετικό πρακτικό.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ενημερώνει τον Ε.Φ.Δ. για τα αποτελέσματα και του αποστέλλει τα στοιχεία που θα της ζητηθούν προκειμένου αυτός να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση των διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Π.Α.Α. 2007 – 2013.

7. Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δύνανται να τροποποιούνται και να συμπληρώνονται οι διατάξεις των Άρθρων 17 - 18 της παρούσας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και κατάταξης των υποψηφίων.

Άρθρο 19
Δημοσιοποίηση Πορισμάτων Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Μετά το πέρας της διαδικασίας της παραγράφου 6 του άρθρου 18 η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

α. Δημοσιοποιεί τον πίνακα κατάταξης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης στην έδρα της Περιφέρειας και στις έδρες των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α.
β. Διαβιβάζει τον πίνακα κατάταξης στην Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Ε.Φ.Δ.

Άρθρο 20
Αποφάσεις Έγκρισης Πράξης και Απόρριψης

1. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μετά το πέρας της διαδικασίας του Άρθρου 18 της παρούσας και την ολοκλήρωση του δειγματοληπτικού ελέγχου από τον Ε.Φ.Δ., με σχετική εισήγηση της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας εκδίδει Απόφαση Έγκρισης Πράξης ή Απόρριψης για τους υποψήφιους που έχουν κριθεί ως «εν δυνάμει δικαιούχοι» ή «απορριπτόμενοι» και απόφαση κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων». Στην απόφαση απόρριψης θα πρέπει να αναγράφονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης ενίσχυσης. Ομοίως, στην απόφαση κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων» αναγράφεται ο λόγος κατάταξης σε αυτήν. Στο σύνολο των αποφάσεων (έγκρισης πράξης, απόρριψης ή κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων) αναφέρεται η δυνατότητα υποβολής προσφυγής.
Η ατομική απόφαση έγκρισης πράξης ή απόρριψης ή κατάταξης στην κατηγορία των επιλαχόντων, λαμβάνεται το αργότερο εντός τετραμήνου από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και εντός 18 μηνών μετά την εγκατάσταση του νέου γεωργού.

2. Η απόφαση έγκρισης πράξης θα έχει τον τύπο του υποδείγματος, το οποίο ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην απόφαση έγκρισης πράξης αναγράφονται όλοι οι όροι ένταξης σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, συμπεριλαμβανομένων (α) των δεσμευτικών στόχων του Επιχειρηματικού Σχεδίου και ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση και τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης (β) των μακροχρόνιων υποχρεώσεων, (γ) της μνείας της συγχρηματοδότησης από το Ε.Γ.Τ.Α.Α., (δ) των ελέγχων στους οποίους υπάγονται οι εντασσόμενοι στο καθεστώς από τις αρμόδιες Εθνικές και Κοινοτικές Αρχές, (ε) της ελεγκτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και (στ) των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν για την ενημέρωση του Φορέα Επίβλεψης της Υλοποίησης για την πορεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου και την κατ’ έτος υποβολή των εγγράφων και στοιχείων των Άρθρων 8 και 9 της παρούσας.

3. Η απόφαση «έγκρισης πράξης» ή «απόρριψης» ή κατάταξης στην κατηγορία των «επιλαχόντων» επιδίδεται στο δικαιούχο με συστημένη επιστολή ή με υπογραφή παραλαβής του δικαιούχου και κοινοποιείται στη Ν.Α. του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και στον Ε.Φ.Δ. Η οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης υποχρεούται να διαβιβάσει τα αποτελέσματα στα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) τα οποία υποχρεούνται με τη σειρά τους στη δημοσιοποίησή τους με θυροκόλληση επί τριακονταημέρου.

4. Υποψήφιοι οι οποίοι δεν κρίθηκαν δικαιούχοι σε μια περίοδο δύνανται να επανέλθουν εκ νέου στην ίδια ή επόμενη περίοδο εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις, και δεν εκκρεμεί εξέταση προσφυγής τους από την δευτεροβάθμια γνωμοδοτική επιτροπή του Άρθρου 21 της παρούσας, επαναλαμβάνοντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Για τους επιλαχόντες που έχουν δυνατότητα επανυποβολής φακέλου σε επόμενη περίοδο, δύναται να προσδιοριστεί απλούστερος τρόπος ανανέωσης ενδιαφέροντος με την Πρόσκληση της επόμενης περιόδου.

5. Δεν δύνανται να επανέλθουν για όσο χρόνο έχουν αποκλειστεί υποψήφιοι των οποίων η αίτηση ενίσχυσης - φάκελος υποψηφιότητας απορρίφθηκε λόγω «ψευδούς δήλωσης».

Άρθρο 21
Προσφυγές

1. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι, οι επιλαχόντες και οι απορριπτόμενοι που έχουν έννομο συμφέρον δύνανται να υποβάλλουν προσφυγή κατά της απόφασης της παραγράφου 1 το Άρθρου 20 εντός προθεσμίας 20 ημερολογιακών ημερών από την επομένη της ημερομηνίας επίδοσης της σχετικής απόφασης στο δικαιούχο.
Στις περιπτώσεις που η επίδοση δεν καταστεί δυνατή, ο δικαιούχος υποχρεούται εντός των 30 εργάσιμων ημερών από τη θυροκόλληση (σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 20) των αποτελεσμάτων στο κατάστημα του οικείου ΓΓΑ να αναζητήσει τη σχετική ατομική απόφαση από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής του ή από τη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.
Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας ουδεμία ένσταση ή προσφυγή γίνεται δεκτή.
Η προσφυγή υποβάλλεται στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Η Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας διαβιβάζει στην Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, τις προσφυγές των υποψηφίων που προσέφυγαν και αντίγραφα των σχετικών φακέλων υποψηφιότητας, των πρακτικών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και των δελτίων αξιολόγησης – εισηγητικών εκθέσεων των αξιολογητών.

2. Η εξέταση των προσφυγών γίνεται από πενταμελή δευτεροβάθμια γνωμοδοτική επιτροπή, η σύνθεση και η λειτουργίας της οποίας ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση εισηγητές στην Επιτροπή ορίζονται υπάλληλοι της Ειδικής Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Αντίγραφα των πρακτικών της Επιτροπής διαβιβάζονται στην Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Ε.Φ.Δ. και στις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών.

4. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής και σχετική εισήγηση της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας εκδίδει:
α) συμπληρωματικές αποφάσεις έγκρισης πράξης για τους αρχικά «απορριπτόμενους» ή «επιλαχόντες» που κατατάχθηκαν ως «εν δυνάμει δικαιούχοι» μετά την εξέταση των προσφυγών ή
β) τροποποιητικές αποφάσεις έγκρισης πράξης.

Η έκδοση απόφασης έγκρισης πράξης των ανωτέρω δικαιούχων γίνεται και πέραν του ορίου των διαθεσίμων πιστώσεων της περιόδου εφόσον υπάρχουν αδιάθετες πιστώσεις του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

5. Στις περιπτώσεις που το όριο των πιστώσεων που έχει κατανεμηθεί σε μία Περιφέρεια δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη υποψηφίων νέων γεωργών κατά το συγκεκριμένο έτος της κατανομής, είναι δυνατή η μεταφορά του πλεονάζοντος ποσού σε άλλες Περιφέρειες με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου, ύστερα από εισήγηση της Ε.Υ. Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρθρο 22
Αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης - Σύμβαση

Η απόφαση έγκρισης πράξης συνοδεύεται από σχέδιο αποδοχής, που ενέχει θέση σύμβασης, με οδηγίες συμπλήρωσης, αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της και τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο δικαιούχος της ενίσχυσης. Η αποδοχή της από τον ενδιαφερόμενο θα πρέπει να γίνει εγγράφως, το αργότερο μέχρι την ημερομηνία που θα προσδιορίζεται σε αυτήν και η οποία, δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 30 εργασίμων ημερών, από την επόμενη της ημερομηνίας επίδοσης της σχετικής απόφασης στο δικαιούχο.

Στις περιπτώσεις που η επίδοση δεν καταστεί δυνατή, ο δικαιούχος υποχρεούται εντός των 30 εργάσιμων ημερών από τη θυροκόλληση (σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Άρθρου 20) των αποτελεσμάτων στο κατάστημα του οικείου ΓΓΑ να αναζητήσει την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της περιοχής του ή από τη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.

Άρθρο 23
Ανάκληση της απόφασης έγκρισης πράξης

1. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον στα χρονικά όρια που ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο 22 η απόφαση έγκρισης πράξης που τον αφορά ανακαλείται και δύναται να εκδοθεί απόφαση έγκρισης πράξης για τον πρώτο επιλαχόντα, κ.ο.κ., και μέχρι του περιφερειακού ορίου πιστώσεων για ανάληψη νομικών δεσμεύσεων της περιόδου έγκρισης.
Η έκδοση αποφάσεων έγκρισης πράξης για τους επιλαχόντες γίνεται με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 20 της παρούσας και με βάση τη σειρά κατάταξής τους.

2. Η διαδικασία ανάκλησης της απόφασης έγκρισης πράξης εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• παραίτησης του δικαιούχου της ενίσχυσης για διαφόρους λόγους, πριν τη λήξη του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης,
• διαπίστωσης προβλημάτων κατά το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης, από τη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Π.Α.Α., την Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Ε.Φ.Δ. ή τις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης και αδυναμίας του δικαιούχου να συμμορφωθεί με τις σχετικές συστάσεις,
• παρέλευσης του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης, χωρίς ο δικαιούχος να έχει προβεί στην υποβολή δήλωσης παραίτησης, την υποβολή αίτησης τροποποίησης της έγκρισης ή την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου,
• κατόπιν πορίσματος / συστάσεων διοικητικής ή επιτόπιας επαλήθευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α., της Ειδικής Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Ε.Φ.Δ. ή τις Δ/νσεις Γεωργικής Ανάπτυξης, ή άλλης αρμόδιας εθνικής ή κοινοτικής αρχής.

3. Ανάκληση της απόφασης έγκρισης πράξης δύναται να γίνεται ακόμα και σε κάθε περίπτωση που στα πλαίσια παρακολούθησης και ελέγχων διαπιστωθούν ανακρίβειες και χρήση αναληθών στοιχείων.

4. Η Απόφαση ανάκλησης της απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχής / σύμβασης, εκδίδεται με αρμοδιότητα ανάλογη της έκδοσης της αρχικής απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχής / σύμβασης και κοινοποιείται στους δικαιούχους των ενισχύσεων. Παράλληλα ενημερώνεται ο Οργανισμός Πληρωμών και η απόφαση καταχωρείται στους Φακέλους των Πράξεων. Αντίστοιχα υποβάλλεται ηλεκτρονικά προς τον Ε.Φ.Δ. τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο της Πράξης για ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος.
Στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους ενίσχυση, αυτή επιστρέφεται με την διαδικασία των αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών.

Άρθρο 24
Τροποποίηση της απόφασης έγκρισης πράξης

1. Ανάγκη τροποποίησης της απόφασης έγκρισης πράξης δύναται να προκύψει:
• Κατόπιν υποβολής αιτήματος τροποποίησης από το δικαιούχο, με το οποίο τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης όρων της ισχύουσας απόφασης συνεπεία αναθεώρησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του Άρθρου 7, και επισυνάπτονται όλα τα στοιχεία, έγγραφα και δικαιολογητικά.
• Κατά τη διαδικασία επίβλεψης της υλοποίησης, στην περίπτωση που διαπιστώνονται από τα αρμόδια όργανα αποκλίσεις της εκτέλεσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου από τους όρους της απόφασης έγκρισης.
• Μετά από οριστικοποιημένο πόρισμα επιτόπιας ή διοικητικής επαλήθευσης στα πλαίσια ελέγχων.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ε.Φ.Δ. μπορεί να επισημάνει στο φορέα εφαρμογής την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχή ή ο φορέας έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει την απόφαση έγκρισης πράξης / αποδοχή, ακόμα και στην περίπτωση μη παραλαβής έγγραφου αιτήματος του δικαιούχου.

Στην περίπτωση αποδοχής του αιτήματος τροποποίησης, εκδίδεται τροποποιημένη απόφαση έγκρισης πράξης / αποδοχή / σύμβασης, από τον φορέα, η οποία κοινοποιείται στο δικαιούχο της ενίσχυσης.

Σε περίπτωση μη αποδοχής του αιτήματος τροποποίησης της πράξης, ο δικαιούχος ενημερώνεται εγγράφως για την απόφαση αυτή με σχετική αιτιολόγηση, στην οποία αναφέρεται ότι υποχρεούται να υλοποιήσει την πράξη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αρχική απόφαση έγκρισης πράξης / αποδοχή.
Η μη αποδοχή του αιτήματος τροποποίησης της πράξης, δύναται να οδηγήσει και σε ανάκληση της απόφασης έγκρισης πράξης / αποδοχής, ή και σε διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

3. Η αίτηση τροποποίησης θα πρέπει να υποβληθεί πριν από την πραγματοποίησή των αιτούμενων αλλαγών. Συνοδεύεται απαραιτήτως από τεχνική έκθεση πλήρως τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από το δικαιούχο. Για την αίτηση τροποποίησης που θα αφορά παράταση του χρόνου υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου δεν απαιτείται τεχνική έκθεση παρά μόνο αιτιολόγηση της αιτούμενης παράτασης. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παράτασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις χρονικές προθεσμίες του Άρθρου 8 της παρούσας.

4. Γίνονται δεκτές μέχρι δύο τροποποιήσεις Επιχειρηματικού Σχεδίου καθώς και μία επιπλέον τροποποίηση που μπορεί να αφορά μόνο την χορήγηση παράτασης του χρονικού διαστήματος υλοποίησης. Δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που επηρεάζουν:
α) τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης,
β) τα σημεία που ελήφθησαν υπόψη στην αξιολόγηση (βαθμολογία) για την ένταξη στο παρόν καθεστώς εφόσον η νέα βαθμολογία που προκύπτει μετά την τροποποίηση του σχεδίου είναι χαμηλότερη από εκείνη που συγκέντρωσε ο τελευταίος στην κατάταξη των εν δυνάμει δικαιούχων και ταυτόχρονα υπάρχουν επιλαχόντες,
γ) τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης τροποποίησης.

Άρθρο 25
Επίβλεψη υλοποίησης

1. Η επίβλεψη υλοποίησης των Επιχειρηματικών Σχεδίων των υποψηφίων γίνεται από τις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α. (τέως Δ/νσεις Γεωργίας).

2. Η παρακολούθηση συνίσταται κυρίως:

α) στην τεχνική στήριξη των δικαιούχων για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
β) στην πιστοποίηση της ορθής και σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης πράξης πρόοδο υλοποίησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου
γ) στη συμπλήρωση και αποστολή στο Φορέα Εφαρμογής των φακέλων αιτήματος πληρωμής της δεύτερης και τρίτης δόσης της ενίσχυσης.
δ) στον έλεγχο της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων και την υποβολή ετήσιας έκθεσης για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την πορεία υλοποίησης του καθεστώτος στην περιοχή ευθύνης τους.
ε) στην παραλαβή έγγραφης κοινοποίησης από τους δικαιούχους περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ο δικαιούχος είναι σε θέση να πράξει αναλόγως, την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων που τη συνοδεύουν και στην υποβολή εισήγησης προς το Φορέα Εφαρμογής του Προγράμματος.


Άρθρο 26
Διαδικασία Επαλήθευσης - Πιστοποίησης και Παραλαβής
Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου

1. Η επαλήθευση - πιστοποίηση της ορθής εκτέλεσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις γίνεται από τριμελείς Επιτροπές Επαλήθευσης - Πιστοποίησης τα μέλη των οποίων και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση του Προϊστάμενου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

2. Η Επιτροπή Επαλήθευσης - Πιστοποίησης συνεδριάζει στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι δύο φορές το μήνα μετά από πρόσκληση του Προεδρεύοντος. Συνεδριάζει παρουσία και των τριών μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση στα πρακτικά θα αναφέρεται η γνώμη της μειοψηφίας.
Δεν μπορεί να μετέχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Επαλήθευσης – Πιστοποίησης μέλος το οποίο έχει αξιολογήσει τους κρινόμενους φακέλους.

3. Η Επιτροπή σε κάθε συνεδρίαση εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες:

(α) Προβαίνει σε διοικητικό - λογιστικό έλεγχο των παραστατικών των αιτημάτων πληρωμής της δεύτερης και τρίτης δόσης που υποβλήθηκαν.
(β) Ελέγχει αν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα και αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.
(γ) Προβαίνει σε διασταυρωτικό έλεγχο των δηλωθέντων στοιχείων της εκμετάλλευσης με τα στοιχεία της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης.

4. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Επαλήθευσης - Πιστοποίησης δύναται να ζητήσει περισσότερα στοιχεία, να προτείνει αιτιολογημένα διαγραφή μέρους ή του συνόλου της ενίσχυσης ή και την απένταξη του δικαιούχου από το καθεστώς ενισχύσεων.

5. Η επαλήθευση - πιστοποίηση θα πρέπει να έχει περατωθεί πριν την παρέλευση τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τελευταίου παραστατικού και θεωρείται περατωθείσα με την υπογραφή του σχετικού πρακτικού επαλήθευσης – πιστοποίησης εις διπλούν.

6. Το ένα αντίγραφο του Πρακτικού επαλήθευσης - πιστοποίησης της Επιτροπής διαβιβάζεται δια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης στον Φορέα Εφαρμογής με το φάκελο αιτήματος πληρωμής του δικαιούχου για τη χορήγηση της δεύτερης ή της τρίτης δόσης.

Άρθρο 27
Διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων

1. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό Λογαριασμό του δικαιούχου σε 3 το πολύ δόσεις σε συνάρτηση με την πρόοδο του επιχειρηματικού σχεδίου σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων του αλλά και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνεται σε αυτό σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 που ακολουθούν.

2. 1η Δόση σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η πρώτη δόση χορηγείται άμεσα με την αποδοχή της απόφασης έγκρισης πράξης και εφόσον έχει υποβληθεί και ελεγχθεί τουλάχιστον μία ενιαία δήλωση της εκμετάλλευσης πρώτης εγκατάστασης του υποψηφίου.

3. 2η Δόση σε ποσοστό 30% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η δεύτερη δόση δύναται να χορηγηθεί από το επόμενο έτος της ένταξής του και εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει τις προϋποθέσεις και τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου οι οποίοι απαιτούνται για την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ( Δ/νση Γεωργίας) της ΝΑ φάκελο σε δύο αντίγραφα (1 πρωτότυπο και 1 αντίγραφο) με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Αίτηση πληρωμής, στην οποία εκτός των άλλων θα αναφέρεται η Τράπεζα και ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατεθεί η ενίσχυση.
ii) Σειρά παραστατικών που θα αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και την πρόοδο του Επιχειρηματικού Σχεδίου π.χ. Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, αντίγραφα Φορολογικών Δηλώσεων, βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ και μη οφειλής εισφορών, βεβαίωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας.

4. 3η Δόση σε ποσοστό 30% επί του συνολικού ποσού της ενίσχυσης: Η τρίτη δόση δύναται να χορηγηθεί εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει το σύνολο των προϋποθέσεων και επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους του Επιχειρηματικού Σχεδίου όπως αυτοί προσδιορίζονται κατά μεμονωμένο δικαιούχο στην απόφαση έγκρισης πράξης.

Για τη χορήγηση της τρίτης δόσης ο δικαιούχος θα πρέπει να υποβάλει στην οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ( Δ/νση Γεωργίας) της ΝΑ φάκελο σε δύο αντίγραφα (1 πρωτότυπο και 1 αντίγραφο) με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Αίτημα πληρωμής – ολοκλήρωσης πράξης, στην οποία εκτός των άλλων θα αναφέρεται η Τράπεζα και ο λογαριασμός στον οποίο θα κατατεθεί η ενίσχυση.
ii) Ειδική μελέτη κατάδειξης της δημιουργίας γεωργικής εκμετάλλευσης συνολικού µεγέθους µεγαλύτερου της µίας (1) ΜΑΕ και εισοδήµατος της εκµετάλλευσης µεγαλύτερου του 80% του εισοδήµατος αναφοράς (όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά). Η μελέτη συντάσσεται από γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας.
iii) Σειρά παραστατικών που θα αποδεικνύουν, κατά περίπτωση, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου π.χ. Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, αντίγραφα Φορολογικών Δηλώσεων, βεβαίωση ασφάλισης στον ΟΓΑ και μη οφειλής εισφορών, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας.

5. Η δεύτερη και η τρίτη δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με αίτημα πληρωμής ολοκλήρωσης πράξης, με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία 1ης εγκατάστασης, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του Επιχειρηματικού Σχεδίου και έχουν υποβάλλει τουλάχιστον δύο (2) Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης μετά την ένταξή τους στο Μέτρο.

6. Ο αρχικός έλεγχος των αιτήσεων πληρωμής και η επαλήθευση - πιστοποίηση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων γίνεται από την Επιτροπή Επαλήθευσης - Πιστοποίησης του άρθρου 26.

7. Επισημαίνεται ότι:
(α) Εφόσον, από τα στοιχεία των φακέλων δεύτερης ή τρίτης δόσης, αποδεικνύεται ότι δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις ή δεν επιτεύχθηκαν οι προϋποθέσεις, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι ανάκτησης ή μη της ήδη χορηγηθείσας ενίσχυσης ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι επικρατούσες συνθήκες υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων και να τίθενται οι κανόνες για λήψη απόφασης σε ατομικό επίπεδο.
(β) Εφόσον διαπιστωθεί, κατά την εξέταση της αίτησης πληρωμής, ότι ο δικαιούχος έχει υποβάλει ψευδή στοιχεία εκ προθέσεως, η πράξη αποκλείεται από την ενίσχυση του Ε.Γ.Τ.Α.Α. και αν έχουν καταβληθεί ποσά, αυτά ανακτώνται. Επιπλέον, ο δικαιούχος αποκλείεται από την παροχή ενίσχυσης στο πλαίσιο του ίδιου μέτρου για το αντίστοιχο και το επόμενο έτος του Ε.Γ.Τ.Α.Α. (Άρθρο 31, παρ. 2 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).
(γ) Εφόσον υπάρχει διαφορά άνω του 3%, μεταξύ του ποσού (x) που πρέπει να καταβληθεί στο δικαιούχο με βάση την αίτηση πληρωμής και του ποσού (y) που πρέπει να καταβληθεί στο δικαιούχο αφού εξετασθεί η επιλεξιμότητα της αίτησης πληρωμής, τότε θα εφαρμόζεται μείωση στο ποσό (y). Το ποσό της μείωσης θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ των δύο ποσών και θα είναι (x - y). Άρα ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό (z) = y – (x-y).
Η παραπάνω μείωση δεν εφαρμόζεται και ο δικαιούχος λαμβάνει το επιλέξιμο ποσό (y), είτε όταν η διαφορά μεταξύ των ποσών (x) και (y) είναι μικρότερη ή ίση του 3%, είτε εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για την προσθήκη του μη επιλέξιμου ποσού (Άρθρο 31, παρ. 1 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).
Αντίστοιχες μειώσεις εφαρμόζονται και στις μη επιλέξιμες ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί και εντοπίζονται κατά τους επιτόπιους (Άρθρο 28 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006) και κατά τους εκ των υστέρων ελέγχους (Άρθρο 30 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).
(δ) Εφόσον για τη λήψη της δεύτερης ή τρίτης δόσης δεν υποβληθούν αιτήσεις πληρωμής εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πράξης και οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι τρία (3) έτη για τη δεύτερη δόση και μέχρι πέντε (5) έτη για την τρίτη δόση από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης πράξης, τότε θεωρείται αθέτηση των όρων και προϋποθέσεων και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις (παραγρ. 2 άρθρο 29 της παρούσας). Εξαιρούνται οι περιπτώσεις μη υποβολής για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων και μόνον εφόσον ο δικαιούχος έχει ήδη προβεί σε έγγραφη κοινοποίησή τους προς τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. ή προς το Φορέα Εφαρμογής εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ήταν σε θέση να πράξει αναλόγως μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και ο Φορέας Εφαρμογής τα κρίνει ως επαρκή και αποδεκτά. Στις περιπτώσεις αυτές δεν αναζητούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί.
(ε) Σε κάθε περίπτωση μπορούν να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία από το δικαιούχο, προς αποσαφήνιση ή και συμπλήρωση των προσκομιζόμενων εγγράφων και στοιχείων.

Άρθρο 28
Έλεγχος τήρησης των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων

1. Ο έλεγχος της τήρησης των συμβατικών μακροχρόνιων υποχρεώσεων γίνεται, στα πλαίσια των τακτικών ελέγχων (ετησίως, σε δείγμα τουλάχιστον 5% των εγκεκριμένων δικαιούχων) και σε περιπτώσεις καταγγελιών, αμφιβολιών και σε κάθε άλλη περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου. Για την επιλογή του δείγματος θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της ενίσχυσης, το φύλο του δικαιούχου, η γεωγραφική διασπορά και το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία ένταξης.
Ο τρόπος επιλογής του δείγματος θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένος και στη διάθεση όλων των ελεγκτικών οργάνων.

2. Ο έλεγχος γίνεται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Ν.Α. με την ευθύνη των Δ/νσεων Γεωργικής Ανάπτυξης των Περιφερειών.

3. Οι δικαιούχοι, εφόσον επιλεγούν για έλεγχο, θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε παραστατικό στοιχείο που, κατά την κρίση του οργάνου ελέγχου, συμβάλλει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών τους.

4. Η παράλειψη υποβολής των παραπάνω στοιχείων ή η ανακριβής Δήλωση στοιχείων αποτελεί λόγο αθέτησης των όρων και προϋποθέσεων και επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.

5. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου συντάσσονται τα φύλα αποτελεσμάτων ελέγχου και υποβάλλονται άμεσα στη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης η οποία ενημερώνει το φάκελο της πράξης.

Άρθρο 29
Επιπτώσεις από την αθέτηση των όρων και προϋποθέσεων

1. Πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να τύχουν των ενισχύσεων του παρόντος καθεστώτος, πέραν των κατά το νόμο προβλεπομένων:
(α) Απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
(β) Τυχόν ενισχύσεις που τους έχουν χορηγηθεί επιστρέφονται στο σύνολό τους εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
(γ) Αποκλείονται από την παροχή ενίσχυσης στο πλαίσιο του ίδιου μέτρου για το αντίστοιχο και το επόμενο έτος του ΕΓΤΑΑ (Άρθρο 31, παρ. 2 του Καν. (ΕΚ) 1975/2006).

2. Δικαιούχοι που αθετούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας ή επιθυμούν να αποδεσμευτούν από το πρόγραμμα, επιστρέφοντας οικειοθελώς την καταβληθείσα ενίσχυση, εφόσον δεν έχουν ήδη περιληφθεί σε δείγμα ελέγχου:
(α) Απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
(β) Τυχόν ενισχύσεις που τους έχουν χορηγηθεί επιστρέφονται στο σύνολό τους εντόκως ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
(γ) Αίρονται ενδεχόμενες ευνοϊκές μεταχειρίσεις που είχαν στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και στις οικονομικές ενισχύσεις του γεωργικού τομέα εφόσον απέρρεαν αποκλειστικά από την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων Νέων Γεωργών

3. Δικαιούχοι που αθετούν τις μακροχρόνιες συμβατικές τους υποχρεώσεις, μετά την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και μέχρι τη συμπλήρωση της 10ετίας από την ημερομηνία ένταξής τους, χωρίς να συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας:
(α) Απεντάσσονται από το πρόγραμμα.
(β) Από το σύνολο των ενισχύσεων που τους έχουν χορηγηθεί επιστρέφονται εντόκως τόσα δέκατα, όσα απαιτούνται για τη συμπλήρωση της 10ετίας.

4. Οι επιπτώσεις, σε κάθε περίπτωση, επιβάλλονται άμεσα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από πρόταση της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Καθεστώς ενισχύσεων για την πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων από την 3η προγραμματική Περίοδο

Άρθρο 30

1 Με το καθεστώς προβλέπεται να πληρωθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από νομικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν μέχρι την 31/12/2006 στα πλαίσια εφαρμογής του Μέτρου 3.1 του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 - 2006 «Εφάπαξ Πριμοδότηση Πρώτης Εγκατάστασης»
2 Οι όροι και προϋποθέσεις ενίσχυσης, οι διαδικασίες, τα ποσά και ποσοστά ενίσχυσης για την εφαρμογή του παρόντος καθεστώτος ισχύουν όπως αυτά αναφέρονται στην ακόλουθη Κοινή Υπουργική Απόφαση: Με αριθμό 609/2005 ΚΥΑ (αριθμ. πρωτ. 262439/2342/23-3-2005, ΦΕΚ 423/Β/1-4-2005) «Καθεστώς ενισχύσεων του Άξονα 3 του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 – 2006 σε ότι αφορά τη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού» όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει.
3 Φορέας Εφαρμογής είναι η Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: