Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Παίξτε... άμυνα στον χειμώνα

Προληπτικά μέτρα για να ενισχύσετε τον οργανισμό κατά των κρυολογημάτωνVIV

Το κρύο φέρνει μαζί του πάντα συνάχι, βήχα, φταρνίσματα... κρυολογήματα. Είμαστε λοιπόν στο έλεός τους; Οχι βέβαια. Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να παραμείνουμε υγιείς και τον χειμώνα.


Παίξτε... άμυνα στον χειμώνα

Τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα εκτός από τις πιο δημοφιλείς αρρώστιες του κρύου, δηλαδή το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι για παράδειγμα η λαρυγγίτιδα, η ιγμορίτιδα, η βρογχίτιδα... με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Παίξτε... άμυνα στον χειμώνα

Το να μην προσβληθούμε από κάποια ασθένεια δεν είναι μόνο θέμα τύχης αλλά και σωστών κινήσεων. Η σωστή διατροφή, η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η σωματική άσκηση, ο περιορισμός του καπνίσματος είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς και να μην επιτρέψετε και αυτό τον χειμώνα στα μικρόβια και στους ιούς να κάνουν πάρτι εις βάρος σας!

Αλλάξτε τρόπο ζωής
Πρώτα πρώτα... ύπνος! Αρχίστε να κοιμάστε τις πρέπουσες ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Ερευνες έδειξαν ότι ανεπαρκείς ώρες ύπνου μειώνουν την ικανότητα αντίδρασης του αμυντικού συστήματος κατά 25%.

Το περιβάλλον, τόσο του σπιτιού όσο και των εξωτερικών χώρων, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων μας. Ο βασικός υπεύθυνος, ο καπνός, όχι μόνο ερεθίζει τη βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού, αλλά «ρίχνει» και την άμυνα του οργανισμού. Επομένως, αν το κόψιμο του τσιγάρου φαντάζει ηράκλειος άθλος, ο περιορισμός του αριθμού των τσιγάρων είναι επιβεβλημένος...

Το στρες μας αρρωσταίνει
Το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να βγάλει νοκ άουτ το αμυντικό μας σύστημα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αν στη ζωή σας σας έχουν συμβεί διάφορα τραυματικά γεγονότα που προξενούν στρες, όπως είναι αρρώστιες στην οικογένεια, διαζύγιο, απώλεια εργασίας κ.ά., και είστε ταλαιπωρημένοι ψυχικά, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθείτε από κοινό κρυολόγημα ή γενικά από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Συχνά το πρώτο σημάδι του υπερβολικού άγχους είναι η ένταση στις ωμοπλάτες που προκαλεί ενοχλήσεις στον λαιμό και πονοκέφαλο. Το να μάθουμε να χαλαρώνουμε είναι το καλύτερο αντίδοτο για το αμυντικό μας σύστημα.

Περιορίστε καφέ και ποτό
Παρόλο που αρκετοί προτείνουν ένα ζεστό γάλα με ουίσκι για να καταπολεμηθεί το κρυολόγημα, ο απίστευτος αυτός συνδυασμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να «νικήσει» τους ιούς. Αντίθετα, καταπονεί το συκώτι, αφυδατώνει τον οργανισμό και μειώνει τη δράση ορισμένων αντιοξειδωτικών βιταμινών -όπως Α, Β και C- σημαντικών για το αμυντικό σύστημα.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε και λιγότερους καφέδες, γιατί όχι απλά δεν βοηθούν, αλλά από ένα σημείο και μετά σας κάνουν υπερβολικά νευρικούς, πράγμα που αντιβαίνει στα όσα αναφέρθηκαν περί άγχους, χαλάρωσης και αμυντικού συστήματος.

Αντί για καφέ και αλκοόλ οι ειδικοί συνιστούν άφθονο νερό που «καθαρίζει» τον οργανισμό και με αυτό τον τρόπο αποβάλλονται πιο εύκολα οι τοξίνες. Ενας ενήλικος θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Τρώτε μεσογειακά
Οι ενδεδειγμένες τροφές για την περίοδο του χειμώνα είναι οι πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, σπανάκι, ακτινίδια, λάχανο, πατάτες), βιταμίνη Β (μαγιά μπίρας, σόγια, ρύζι ολικής αλέσεως δημητριακά, καρύδια) και βιταμίνη Α (συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, γλυκές πατάτες).

Η πιο κατάλληλη δίαιτα είναι η μεσογειακή, που περιλαμβάνει κυρίως υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί), πολλά φρούτα και λαχανικά, εις βάρος των πρωτεϊνών και ζωικών λιπών, και η οποία συνδυάζει έτσι τις τροφές ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πέψη.

Τώρα όσον αφορά τις προστατευτικές ιδιότητες της βιταμίνης C κατά του κρυολογήματος, οι έρευνες απέδειξαν ότι μπορεί να προστατεύσει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θεραπεύει αν ο οργανισμός προσβληθεί από κάποιον ιό.

Κάντετε γυμναστική
Το κρύο είναι γεγονός ότι μας κάνει πιο «τεμπέληδες» και διώχνει οποιαδήποτε σκέψη για φυσική δραστηριότητα ή ακόμα και για έναν περίπατο.

Ομως ο οργανισμός έχει ανάγκη από κίνηση για να διώξει γρήγορα τις συσσωρευμένες τοξίνες και να λειτουργήσει καλύτερα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γυμναστικής φαίνονται όταν την κάνουμε σωστά και τακτικά, χωρίς όμως να ξεπερνάμε τα όριά μας, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αποφεύγετε τις στενές επαφές και τη ζέστη
Η σωστή γυμναστική βοηθάει να μειώσουμε το στρες (περιορίζει τα επίπεδα της αδρεναλίνης) και αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, ορμονών που καταπολεμούν την ένταση και το άγχος. Επιπλέον τονώνει το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει τα οστά και ενισχύει το αμυντικό μας σύστημα.

Για να μην κολλήσουμε γρίπη ή κρυολόγημα, πρέπει να κρατιόμαστε μακριά από τους ιούς, πράγμα όχι και τόσο εύκολο, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Οι πιθανότητες να έλθουμε σε επαφή με κάποιον από τους ιούς του κρυολογήματος αυξάνονται, αν βρεθούμε σ' έναν κλειστό χώρο μαζί με πολλούς ανθρώπους.

Ο ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί με τα φιλιά, τις χειραψίες, τον βήχα, το φτάρνισμα ακόμα και όταν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον άρρωστο. Ενας τρόπος προφύλαξης από τις ιώσεις είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, αφού μεταδίδονται με τη χειραψία. Εκτός από το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα και όχι βαμβακερά μαντίλια, τα οποία μπορούν να γίνουν πηγή μικροβίων και ιών.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι ιοί πολλαπλασιάζονται στο υγρό περιβάλλον και οι πετσέτες που σκουπίζουμε τα χέρια μας αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα.

Τέλος, ένας από τους βασικούς κανόνες πρόληψης είναι η αποφυγή των απότομων αλλαγών θερμοκρασίας. Θα πρέπει να αποφεύγουμε το βαρύ ντύσιμο και την υπερβολική θέρμανση στο σπίτι. Η ζέστη ξηραίνει την ατμόσφαιρα και αυτό είναι αρνητικό για τον βλεννογόνο των αναπνευστικών οδών.

Γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε να βάζουμε πάνω στο καλοριφέρ λεκάνες με νερό, ώστε να διατηρούμε την ατμόσφαιρα υγρή.

ΛΙΤΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: