Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Θλιβερή πρωτιά: 3.000 τσιγάρα ο κάθε Έλληνας

Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Την θλιβερή πρωτιά παγκοσμίως με περίπου 3.000 τσιγάρα για τον καθένα ανά έτος κατέχουμε οι Έλληνες, ενώ για όσους ζουν στην Αθήνα, το νέφος που αναπνέουν ισούται με το κάπνισμα 3-4 τσιγάρων καθημερινά. Παράλληλα οι Έλληνες υποτιμούν τον πρωινό τσιγαρόβηχα.

Αυτά τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) - ή αλλιώς «Νόσου των Καπνιστών», αφού κατά 80% εμφανίζεται σε όσους ακολουθούν τη βλαβερή συνήθεια.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, άγνοια δηλώνει το 50% των Ελλήνων για τη νόσο «Νόσο των καπνιστών», η οποία προβλέπεται ότι θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2020.

«Ο πρωινός τσιγαρόβηχας, όσο και εάν θεωρείται συνήθης από τους καπνιστές, είναι πολύ επικίνδυνος και θα πρέπει να διερευνάται, διότι αποτελεί την αρχή μιας χρόνιας νόσου», διευκρινίζει ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της ΕΠΕ και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

Σε έρευνα που έγινε στη χώρα μας από την ομάδα ΧΑΠ της ΕΠΕ και επί συνόλου 11.000 σπιρομετρήσεων (είναι εξέταση της αναπνευστικής ικανότητας) βρέθηκε ότι το 13% έπασχαν από ΧΑΠ, αλλά το 60% από αυτούς δεν το γνώριζαν. Επίσης η έρευνα έδειξε ότι:

* 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή νοσούν περίπου 800.000 Έλληνες

* Το 56% αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

* Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν

* Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (11,6% έναντι 4,8%)

* Ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός

* Ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ότι ο αστικός

Τι πρέπει να γίνει

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά:

1. Οι καπνιστές ηλικίας άνω των 30 ετών, οι οποίοι εκδηλώνουν έστω και ένα από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια, να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να διακόψουν το κάπνισμα.

2. Όλοι οι καπνιστές να κάνουν μία φορά τον χρόνο σπιρομέτρηση (με αυτή τη εξέταση διαγιγνώσκεται η ΧΑΠ).

3. Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής των παραγόντων κινδύνου.

4. Καλεί την πολιτεία να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία.

5.Καλεί όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όρισε συγκεκριμένη μέρα αφιερωμένη στη Χ.Α.Π. στην προσπάθειά του να συνειδητοποιήσει το κοινό τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει εξαιτίας αυτής της νόσου.

Η ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις. Στην Αθήνα αύριο θα στηθούν τρία κιόσκια έξω από τους σταθμούς του Μετρό στο Σύνταγμα, Δάφνη και Άγιο Αντώνιο στα οποία θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό και ερωτηματολόγιο κλινικής εκτίμησης στους διερχόμενους και στους συμπολίτες που θα θέλουν να ενημερωθούν.



Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια: