Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ετοιμο σε πέντε χρόνια το «τεχνητό πάγκρεας»

Με πολύ καλά αποτελέσματα δοκιμάζεται στα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού η συσκευή που θα χορηγεί στο μέλλον ινσουλίνη σε διαβητικούς «E» 10/7

Σε δύο έως πέντε χρόνια θα είναι διαθέσιμο το «τεχνητό πάγκρεας». Η συσκευή που θα χορηγεί ινσουλίνη στους διαβητικούς δοκιμάζεται με πολύ καλά αποτελέσματα σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, όπως το Γέιλ και το Κέιμπριτζ. Εικόνα για τον χρόνο εφαρμογής του θα υπάρχει την προσεχή διετία, ενώ η ολοκληρωμένη μορφή του τεχνητού παγκρέατος θα είναι έτοιμη σε πέντε χρόνια.


Η συσκευή που θα ρυθμίζει τις ποσότητες ινσουλίνης στο αίμα
Η συσκευή που θα ρυθμίζει τις ποσότητες ινσουλίνης στο αίμα

Τα παραπάνω ανέφερε χθες η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Ιδρύματος Ερευνας για τον Νεανικό Διαβήτη κ. Ανδριανή Βαζαίου, η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας κ. Ασημίνα Μητράκου και ο ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνης Γαβαλάς.

Η κ. Βαζαίου επεσήμανε ότι το κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης ή τεχνητό πάγκρεας, αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του νεανικού σακχαρώδους διαβήτη.

Δύο τύποι
Οι μελέτες εστιάζονται σήμερα σε δύο τύπους αντλίας «κλειστού κυκλώματος». Το κλειστό, εξωτερικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από εξωτερική αντλία και εξωτερικό υποδόριο αισθητήρα και το κλειστό εμφυτεύσιμο σύστημα, το οποίο αποτελείται από εμφυτεύσιμη αντλία και ενδοαγγειακό αισθητήρα. Η εφαρμογή του «τεχνητού παγκρέατος» διευκολύνεται σημαντικά από προηγμένα συστήματα καταγραφής της γλυκόζης του αίματος.

Τα συστήματα αυτά, επιτρέπουν τη συνεχή αποτύπωση της γλυκόζης, συμβάλλοντας δραστικά στη ρύθμιση του διαβήτη από διαβητικούς τύπου 1.

Ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε και στην κυτταρική θεραπεία του διαβήτη, λέγοντας ότι είναι εφικτή η δημιουργία παγκρεατικών νησιδίων από εμβρυονικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά -σημείωσε- είναι ικανά να διαφοροποιηθούν σε όλους τους ιστούς του εμβρύου και να διατηρήσουν αυτή την ιδιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εχουν, δε, την ιδιότητα να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε σήματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ώστε να διαφοροποιηθούν σε ένα εύρος εξειδικευμένων κυττάρων, όπως τα παγκρεατικά νησίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, οι πρόσφατες ερευνητικές προσπάθειες οδήγησαν στη δημιουργία (στο εργαστήριο) παγκρεατικών νησιδίων. Η εξέλιξη αυτή, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να παράγονται μεγάλες ποσότητες β κυττάρων, τα οποία είναι κατάλληλα για θεραπεία του διαβήτη μέσω μεταμοσχεύσεων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: