Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Οιστρογόνα: Ακίνδυνη ή επικίνδυνη πηγή νεότητας



Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής

Τα οιστρογόνα, που η παραγωγή τους εξαρτάται από την υπόφυση, είναι από τις πιο πολύπλοκες ορμόνες όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες. Στον άντρα παράγονται στους όρχεις, στον εγκέφαλο, αλλά και στον λιπώδη ιστό και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αντοχή, την ενεργητικότητα, καθώς και για τον εγκέφαλο, την επιδερμίδα, τα οστά, το κυκλοφορικό σύστημα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα γεγονός ότι τα οιστρογόνα ευθύνονται και για την ανδρική γονιμότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επιδρούν στην αντρική σεξουαλικότητα και αυξάνουν την «αντοχή», παρά το γεγονός ότι το λίμπιντο και ο ερωτισμός στον άντρα εξαρτώνται κυρίως από την τεστοστερόνη.

Τα οιστρογόνα της γυναίκας παράγονται στις ωοθήκες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η δράση τους σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των οστών είναι πιο έντονη στις γυναίκες, όπως πιο έντονη είναι η δράση τους στα μαλλιά, στην επιδερμίδα και στην εν γένει εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, τα οιστρογόνα μειώνουν τη χοληστερόλη, διευκολύνουν την κυκλοφορία και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχουν χορηγηθεί οι «θηλυκές» ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εφιδρώσεις, οι εξάψεις, η νευρικότητα, κ.ά. Οι υποστηρικτές της ορμονοθεραπείας υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων αποτελεί γενικότερη πηγή νεότητας ενάντια στο γήρας και ότι προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και το έμφραγμα.

Οι αισιόδοξες, όμως, αυτές εκτιμήσεις αμφισβητήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μελέτες αξιολόγησης διαπίστωσαν τις θετικές επιδράσεις στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην καταπολέμηση των εξάψεων, αλλά υπήρξε σκεπτικισμός σε ό,τι αφορά το έμφραγμα και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ επισημάνθηκε ο κίνδυνος δημιουργίας θρομβώσεων, αλλά και ο κίνδυνος για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Το 2002 μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ορμονοθεραπεία είναι περισσότερο επιζήμια παρά ευεργετική, όχι μόνο για τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, αλλά ακόμη και για το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις θρομβώσεις στα άκρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι υγιείς γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα για την πρόληψη νοσημάτων μετά την εμμηνόπαυση. Για την πρόληψη των ενοχλήσεων της εμμηνόπαυσης, ορμονικές θεραπείες υποκατάστασης θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή και πάντα με ευθύνη ειδικού γιατρού. Οι δε γυναίκες που υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις παρενέργειες και φυσικά να αποφεύγεται πλήρως η ορμονοθεραπεία όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού.

Εκτός όμως από τα συνθετικά οιστρογόνα, τελευταία κυκλοφορούν και πολλές φυσικές ορμόνες, τα φυτοοιστρογόνα που δρουν θετικά, όπως η ραλοξεφέρη που δρα στους υποδοχείς των οιστρογόνων, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο, αν και δεν είναι τελείως απαλλαγμένα παρενεργειών.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 2107222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: www.neahygeia.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: