Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Απαντηση στην Ερωτηση :Ευρυθμη λειτουργια στον δημοσιο Τομεα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 13 Νοεμβρίου 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αρ. Πρωτ. ΤΚΕ/Φ2/30555
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Σε απάντηση της Ερώτησης, με αριθμό πρωτ. 1115/25-10-07, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Μιχάλης Β. Μπεκίρης με θέμα «Εύρυθμη λειτουργία στον Δημόσιο Τομέα», σας πληροφορούμε τα εξής:
Ο διορισμός και η πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους επιτρέπεται κατ' εξαίρεση της ισχύουσας αναστολής διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα μόνο ύστερα από έγκριση της Τριμελούς Επιτροπής της ΠYΣ 33/2006.
Παράλληλα οι δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του v. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν,Π,Δ,Δ» προγραμματίζουν σε ετήσια βάση τις ανάγκες τους σε τακτικό προσωπικό, υποχρεωτικώς μετά από γνώμη της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, συντονίζει τον προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.
Επίσης, ανάμεσα στα στοιχεία που ζητούν από την Υπηρεσία μας να υποβάλλονται από τους φορείς, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων, περιλαμβάνεται και η μεταβολή στη σύνθεση του προσωπικού τους, δηλαδή οι προσλήψεις και οι αποχωρήσεις υπαλλήλων κατά την τελευταία τριετία.
Η κινητικότητα των υπαλλήλων του δημοσίου έχει ρυθμισθεί σε πάγια εθελοντική βάση με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές επιτρέπεται μετάταξη υπαλλήλων από μια υπηρεσία σε άλλη ή σε ν.π.δ.δ. κ.τ.λ. Επίσης στο πλαίσιο της κινητικότητας των υπαλλήλων του δημοσίου επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών
Στις περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα τα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία μεριμνούν για την προώθηση ρυθμίσεων που αφορούν το προσωπικό που πλεονάζει στους φορείς αυτούς.
Πάντως η σύνταξη 10ετούς επιχειρησιακού σχεδίου εύρυθμης λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα με ανώτατο όριο υπαλλήλων, δεν νομίζουμε ότι είναι εφικτή υπό τις συνθήκες που επικρατούν (ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, παγκοσμιοποίηση, νέες λειτουργίες, αναδιαρθρώσεις, κ.λ.π.).
Η Υπηρεσία μας βέβαια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της φροντίζει για την κατανομή του προσωπικού αυτού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών με σκοπό να μη δημιουργείται πλεονάζον προσωπικό στις υπηρεσίες που μεταφέρονται υπάλληλοι


Ο Υφυπουργός

Χρήστος Ζώης

Δεν υπάρχουν σχόλια: