Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

Ε.Π.Κ.Κρήτης :Ποια επιδόματα κατάσχονται και ποια είναι ακατάσχετα
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8-4-2020

Με αφορμή καταγγελίες από καταναλωτές , προς την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,για κατάσχεση του επιδόματος τέκνων , από τράπεζα για ανεξόφλητη δόση
δανείου, σε μιά εποχή που όλοι ζούμε σε έκτακτες και προτόγνωρες  συνθήκες, λόγω Κορωνοιού,
η ΄Ενωση ενημερώνει τους καταναλωτές, ποια επιδόματα είναι ακατάσχετα ,αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καταναλωτής να προστατευτεί και να διεκδικήσει   την επιστροφή τους.

 Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

1) Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (Α21), το επίδομα πολυτέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων, τα οποία χορηγούνται σε αρκετούς φορολογούμενους, δεν είναι ακατάσχετα. Τα συγκεκριμένα ποσά μπορεί να εξαιρούνται από φόρο, εισφορά αλληλεγγύης ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, αλλά δεν προστατεύονται από ενδεχόμενη κατάσχεση, γι’αυτό θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν δηλώσει οπωσδήποτε τον συγκεκριμένο λογαριασμό ως ακατάσχετο, ώστε να μην χάσουν το συγκεκριμένο επίδομα, με τη λογική όμως πάντα του συνολικού μηνιαίου ακατάσχετου.των 1.250 ευρώ
 Ουσίας, κατάσχεση μπορεί να διαταχθεί  είτε από το Δημόσιο όταν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, πάνω από 500 ευρώ, χωρίς τις νόμιμες επιβαρύνσεις με πάντα πρώτη ενέργεια  να είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους ο οφειλέτης είναι αρχικός δικαιούχος ή ακόμη και συνδικαιούχος, αλλά και κατάσχεση μπορεί να γίνει από τράπεζες  ή ιδιώτες.
2)Ο γενικός κανόνας αδέσμευτων τραπεζικών λογαριασμών είναι τα ακατάσχετα 1.250 ευρώ για κάθε οφειλέτη (τα πρώτα 1.000 ευρώ συν το 50% για τα επόμενα 500), τα οποία τα προστατεύει κάνοντας τη σχετική δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Για την ακρίβεια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ορίσουν τον λογαριασμό που λαμβάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι οφειλέτες ορίζουν έναν λογαριασμό που επιθυμούν.
Ωστόσο όμως, μια σειρά προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θεωρούνται εξ’ ολοκλήρου ακατάσχετα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται δέσμευσή τους, ακόμη κι αν καταβάλλονται σε λογαριασμό που δεν έχει οριστεί ως ακατάσχετος.
3)Πιο συγκεκριμένα, ακατάσχετα είναι τα εξής επιδόματα :
• Το κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ( ΚΕΑ)
• Το κοινωνικό μέρισμα
• Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
• Το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους
• Το επίδομα θέρμανσης
• Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους
• Η επιδότηση ενοικίου – στέγασης
• Η διατροφή ανηλίκου
• Τα προνοιακά επιδόματα
 •Το επίδομα των 800 ευρώ *Κορωνοιου

4)Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα είναι ο δικαιούχος των ανωτέρω επιδομάτων να ορίζει τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, ως λογαριασμό που θα εξοφλούνται τα προαναφερόμενα, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα πρέπει βέβαια επίσης να τονίσουμε το γεγονός ότι ,τα χρήματα που λαμβάνονται από τα εξ’ ορισμού ακατάσχετα επιδόματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπολογίζονται στην κάλυψη του μηνιαίου ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ.

5)Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό, (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου «κοινωνικού επιδόματος» ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται,

 Τι κάνει ο οφειλέτης:

 -Υποβάλλει αίτηση αποδεύσμευσης ,ολοκλήρου του δευσμευθέντος ποσού
Εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ).

Άρα, σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ο λογαριασμός πίστωσης του επιδόματος ως ακατάσχετος, ο φορολογούμενος με ένα αντίγραφο κίνησης λογαριασμού από την τράπεζα, όπου αποδεικνύεται ότι έχει πιστωθεί το εν λόγω επίδομα και με μια αίτηση στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας του, παίρνει πίσω το ποσό που του κατασχέθηκε.
   -Τέλος, όσο αφορά τις τράπεζες, αίτημά μας είναι , να προβούν σε αναστολή κάθε αναγκαστικού μέτρου και απαίτησης, στους οφειλέτες -πελάτες τους, που θίγονται από την  κρίση του Κορωνοιού,
συγρχόνως υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές ότι, η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,συνεχίζει να στηρίζει και να προστατεύει τους καταναλωτές και σαυτή την κρίση, μέσα από τα εργαλεία επικοινωνίας ,που διαθέτει ,στο email της Ένωσης epkxan@gmail.com επίσης στο κινητο τηλέφωνο της ΄Ενωσης.6989855465


                 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                      Ιωάννα Μελάκη

3 σχόλια:

Bruce Davids είπε...

Γεια σε όλους, είστε αυτή τη στιγμή σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. χρειάζεσαι δάνειο; Έχετε απορριφθεί από την Τράπεζα και θέλετε ένα δάνειο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας; - Κανένα πρόβλημα. Όποια και αν είναι η οικονομική σας κατάσταση. Μπορούμε να προσφέρουμε στεγαστικά δάνεια, εμπορικά δάνεια, ιδιωτικά δάνεια και δάνεια για αποκλειστικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.;
Ερωτήσεις / Υποστήριξη; - Στείλτε email (ferratum.loans@gmail.com) και λάβετε απάντηση σε λίγες ώρες.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο μεταξύ 5000 έως 200 εκατομμυρίων $ για την επίλυση των οικονομικών σας προβλημάτων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου από 1 έως 30 χρόνια (12-360 μήνες). Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιτρέπει στον πελάτη να απολαμβάνει χαμηλό επιτόκιο κατά τη διάρκεια του δανείου μετά την εξασφάλιση δανείου μαζί μας. Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!
Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς! Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή θέλετε να διευκρινίσετε παρακαλούμε στείλτε μας email στο
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ferratum.loans@gmail.com

Bruce Davids είπε...

Γεια σε όλους, είστε αυτή τη στιγμή σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. χρειάζεσαι δάνειο; Έχετε απορριφθεί από την Τράπεζα και θέλετε ένα δάνειο για να καλύψετε όλες τις ανάγκες σας; - Κανένα πρόβλημα. Όποια και αν είναι η οικονομική σας κατάσταση. Μπορούμε να προσφέρουμε στεγαστικά δάνεια, εμπορικά δάνεια, ιδιωτικά δάνεια και δάνεια για αποκλειστικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς.;, Μην ψάχνετε πλέον, καθώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εξασφαλίσετε αυτό που χρειάζεστε.
Ερωτήσεις / Υποστήριξη; - Στείλτε email (ferratum.loans@gmail.com) και λάβετε απάντηση σε λίγες ώρες.

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο μεταξύ 5000 έως 200 εκατομμυρίων $ για την επίλυση των οικονομικών σας προβλημάτων με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου από 1 έως 30 χρόνια (12-360 μήνες). Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης επιτρέπει στον πελάτη να απολαμβάνει χαμηλό επιτόκιο κατά τη διάρκεια του δανείου μετά την εξασφάλιση δανείου μαζί μας. Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!
Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς! Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή θέλετε να διευκρινίσετε παρακαλούμε στείλτε μας email στο
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ferratum.loans@gmail.com

MILAN SOPHIE είπε...

ΔΑΝΕΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΜΕ LIGHTSTREAM©


Η LIGHTSTREAM είναι η καλύτερη εταιρεία διαδικτυακού δανείου που σας παρέχει το δάνειο που αναζητάτε χωρίς άγχος ή πολλή γραφική εργασία χωρίς κρυφές πληρωμές. Έχετε ενοχληθεί από πού να πάρετε δάνειο; απορρίφθηκαν από τις τράπεζες λόγω του χαμηλού πιστωτικού αποτελέσματός σας; ή ανησυχείτε για το διαδικτυακό δανεισμό.

Μην ανησυχείτε πια γιατί τα LIGHTSTREAM LOANS θα σας χορηγήσουν δάνειο με επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο 3%. Επικοινωνήστε μαζί μας (lightstreamloansinc@gmail.com).

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν. Επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, στεγαστικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια, πραγματική χρηματοδότηση, επενδυτής ακινήτων, κατασκευαστικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια. Καταναλωτικά δάνεια, δάνεια FHA, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων κ.λπ.

Η LIGHTSTREAM προσφέρει δάνεια χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS για διάρκεια 1 έως 20 ετών. Είμαστε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας. Οι μέθοδοι μας είναι απλές και σύντομες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση και να λάβετε δάνειο εντός 24 ωρών.
Μην διστάσετε, μην αφήσετε αυτό το οικονομικό βάρος να σας πνίξει. Μην αφήσετε τη χρηματοδότηση να σταματήσει αυτήν την επιχείρηση, να σας στερήσει από αυτό το μηχάνημα, ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα νέο σπίτι.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στις επίσημες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

E-MAIL 1: (lightstreamloansinc@gmail.com)
E-MAIL 2: (lightstreaminc@zohomail.com)

LIGHTSTREAM©