Κατά κανόνα, οι τράπεζες προσφέρουν σε δανειολήπτες με καθυστερούμενα δάνεια ελβετικού τη δυνατότητα ρύθμισης με «σπάσιμο» του ποσού οφειλής που προέρχεται από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Όσοι δεν ρυθμίζουν τα δάνεια γίνονται πλέον στόχοι των διαταγών πληρωμής που εκδίδουν οι τράπεζες με όλο και ταχύτερους ρυθμούς.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τράπεζες επιδιώκουν να αποκτήσουν εκτελεστούς τίτλους το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς έχει ορισθεί πιο κοντινή δικάσιμος για τη συζήτηση της ιδιαίτερα σημαντικής συλλογικής αγωγής κατά τράπεζας. Νέα ημερομηνία συζήτησης είναι η 20η Μαϊου 2019, μετά την αναβολή που δόθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συλλογική αγωγή αρχικά εκδόθηκε θετική απόφαση για τους δανειολήπτες, την οποία όμως ανέτρεψε το Εφετείο και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Άρειος Πάγος.
Δικηγόροι συνιστούν στους δανειολήπτες που θα βρεθούν μπροστά σε διαταγές πληρωμής από τράπεζες να ασκήσουν οπωσδήποτε, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των 15 ημερών, το δικαίωμά τους για υποβολή αίτησης ανακοπής της διαταγής.
Οι δανειολήπτες μπορούν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των απαιτήσεων των τραπεζών, προβάλλοντας πολλά από τα επιχειρήματα που έχουν παρουσιασθεί σε υποθέσεις διαφορών για δάνεια ελβετικού φράγκου και να επιδιώξουν να σταματήσουν τη διαδικασία που οδηγεί στον πλειστηριασμό των ακινήτων τους.
Ήδη έχει εκδοθεί απόφαση σε δεύτερο βαθμό (17/2017 του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας), η οποία έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των δανειοληπτών και ακύρωσε διαταγή πληρωμής, ενώ η τράπεζα απέσυρε την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα η απόφαση να καταστεί αμετάκλητη.
Με άλλη απόφαση (291/09-01-2019, Πρωτ. Αθηνών - Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων), επιβλήθηκε προσωρινή αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής κατά δανειολήπτη, επειδή πιθανολογήθηκε από το δικαστήριο ακυρότητα της δανειακής σύμβασης λόγω πλάνης του δανειολήπτη για τους κινδύνους που επιδέχεται η σύναψη τέτοιας σύμβασης σε συνάλλαγμα ελβετικού φράγκου από τον ειδικό σύμβουλο της τράπεζας.
Πηγή: economistas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου