Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Εκατοντάδες υπερχρεωμένοι Κρητικοί θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη

«Κοσμοσυρροή» στα γραφεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Εκατοντάδες είναι και στην Κρήτη οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.
Η οικονομική κρίση – που ταλανίζει εδώ και οκτώ χρόνια τους πολίτες της χώρας – έχει «γονατίσει» όλους όσοι πήραν δάνεια από τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και τώρα δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.
Μάλιστα, καθημερινά δεκάδες πολίτες κάνουν… ουρά έξω από τα γραφεία της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ώστε να ενημερωθούν για τις κινήσεις που μπορούν να προβούν.
«Αυτή τη στιγμή στα γραφεία της Ένωσης επικρατεί το αδιαχώρητο με πολλούς χρεωμένους πολίτες να έρχονται για να τους παρέχουμε συμβουλές για το αν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Μας καταθέτουν το οικονομικό τους προφίλ και τους συμβουλεύουμε για τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν ώστε να μην χάσουν την περιουσία τους», επισημαίνει μιλώντας σχετικά στο cretapost, η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ι. Μελάκη και παράλληλα συμπληρώνει: «Πρέπει να γνωρίζεται ότι η κάθε περίπτωση πολίτη είναι ξεχωριστή. Άλλος είναι χρεωμένος σε μία τράπεζα, άλλος σε ασφαλιστικά ταμεία, άλλος στο κράτος. Άλλοι μπορεί να οφείλουν σε έναν, άλλοι σε πολλοί. Εμείς κοιτάμε ποια είναι η ακριβής κατάσταση και αν μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Επίσης αν οι πολίτες αμφισβητούν το χρέος θα πρέπει να στραφούν σε αγωγή».
«Έμφραγμα» στα Ειρηνοδικεία
Έμφραγμα… προκαλούν οι αιτήσεις των πολιτών για την ένταξη στο νόμο Κατσέλη σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κάποιος κινήσει τώρα τις διαδικασίες για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου μπορεί να περιμένει μέχρι και τρία χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή του.
Στόχος η προστασία του καταναλωτή
Σαν κύριο στόχο της Ένωσης είναι να προστατεύει τα συμφέροντα του καταναλωτή γι’ αυτό και – όπως εξηγεί η κ. Μελάκη – «η Ένωση είναι μαζί με τον καταναλωτή μέχρι το τέλος γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει στον τίτλο και η λέξη προστασία. Η προστασία που παρέχει η Ένωση δεν μπορεί να την παρέχει ένας δικηγόρος. Το δικηγορικό γραφείο είναι ένα επαγγελματικό γραφείο, όπως κάθε επαγγελματικό γραφείο».
Παράλληλα, η Ένωση δεν ασχολείται μόνο με το θέμα της ένταξης ενός υπερχρεωμένου δανειολήπτη στο νόμο Κατσέλη αλλά και με μία σειρά άλλων θεμάτων.
«Ασχολούμαστε με το περιβάλλον, την υγεία, τις ασφάλειες και ο,τιδήποτε έχει να κάνει με αγορά και ασφάλεια προϊόντων. Ο κόσμος βέβαια έρχεται σε εμάς και για άλλα προβλήματα που έχει όπως εξαπάτηση από κάποια εταιρία», ανέφερε σχετικά η κ. Μελάκη.
Σημαντική η βοήθεια από τους εθελοντές
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης λειτουργεί κυρίως με εθελοντές.
«Έχουμε περίπου 70 εθελοντές οι οποίοι δίνουν και την ψυχή τους στην Ένωση αλλά και τους πολίτες που στρέφονται σε εμάς για βοήθεια. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο καθώς οι εθελοντές δεν είναι υπάλληλοι. Όποτε μπορούν έρχονται και προσφέρουν την βοήθειά τους. Ευτυχώς όμως έχουμε βρει ένα σύστημα κι εξυπηρετούμε τους πολίτες που ζητούν την συνδρομή μας», υπογράμμισε σχετικά η κ. Μελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: