Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ε.Π.Κ.Κρήτης :" To Πάσχα είναι χαρά και όχι τραγωδία, για τους μικρούς καταναλωτές Προσοχή στις αγορές μας"


Η Ε.Π.Κ.Κρήτης, δίνει τις συμβουλές της

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 10-04-2017
















Το Πάσχα για τους ενήλικες καταναλωτές, είναι μνήμες, είναι φίλοι, είναι έθιμα , είναι συνάντηση στο χωριό, αλλά... είναι και η σκέψη προς στα παιδιά μας, στα βαφτιστήρια μας
Η σημερινή Ελληνική οικογένεια, μπορεί να είναι πιεσμένη οικονομικά, από την οικονομική κρίση της Χώρας,αλλά επειδή το Πάσχα και ιδιαίτερα η Ανάσταση, θέλει φως, θέλει λάμψη, θέλει χαρά για όλους μας ,μα προπάντων για τα παιδιά, οφείλουμε εμείς οι γονείς- νονοί. να είμαστε μέσα στα έθιμα και να τους την προσφέρουμε.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μας καλεί να φροντίσουμε ώστε η χαρά του Πάσχα , να μη μετατραπεί σε τραγωδία, είτε από παιχνίδια, είτε από κεριά ,αλλά και από γλυκίσματα που απευθύνονται στα παιδιά.

Τι οφείλουμε να προσέχουμε

Για τα Παιχνίδια
Καλό είναι αν προτιμήσουμε να αγοράσουμε κάποιο παιχνίδι να έχουμε υπόψη μας.
1) να κάνουμε έρευνα αγοράς, καθώς οι τιμές ποικίλουν από κατάστημα σε κατάστημα, για το ίδιο παιχνίδι που επιθυμούμε να αγοράσουμε αλλά εκείνο που βασικά θα πρέπει να κάνουμε, είναι να προσέξουμε εάν στην οικογένεια υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά και τα παιχνίδια τους ηλικιακά έπαψαν να τους κινούν το ενδιαφέρον, να μιλήσουμε μαζί τους και να τους μάθουμε την παραχώρηση , προπάντων να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι παραχωρώντας το παιχνίδι του χθες, δίνουν την χαρά στο αδελφάκι τους ,ή ακόμα σε ένα άλλο παιδί μικρότερης ηλικίας.
Η Οικονομική κρίση, θα πρέπει να μας οπλίσει με δυνάμεις άμυνας και σωστής στρατηγικής και διαχείρισης ώστε να αποφεύγουμε να πατάμε παιχνίδια στα σκουπίδια.ενώ δεν είναι κατεστραμμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλα παιδιά είτε δικά μας, είτε φίλων μας, αλλά και παιδιών που έχουν ανάγκη αυτών των παιχνιδιών.
2)Να γνωρίζουμε ότι όλα α τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν :κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο τη σήμανση «CE», που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, ακόμα να φέρουν ,το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα, καθώς και τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά *τις οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα,

3) Οφείλουμε να διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες ,που αναγράφουν την ηλικία, για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές, καθώς και τις οδηγίες χρήσης του.

Ιδιαίτερη Προσοχή, θα πρέπει να δώσουμε στα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη CE «03», η οποία σημαίνει ότι τα παιχνίδια αυτά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια, τα οποία μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί.

4) Προσέχουμε πολύ στα τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή να συναρμολογούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων.

5) Επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού.

Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα και το πιο ακριβό, αλλά αυτό που ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και ωριμότητα ενός παιδιού.

6) Προσέχουμε ιδιαίτερα τα παιχνίδια που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως παιχνίδια που προτρέπουν σε βίαιες συμπεριφορές και οδηγούν σε αύξηση της βίας και του τρόμου, σε διακρίσεις ή και σε ρατσιστικές συμπεριφορές ή παροτρύνουν σε επιβλαβείς για τους ίδιους τους ανήλικους εθισμούς και δραστηριότητες.

Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών.
 Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κάθε χρόνο. Γι’ αυτό: Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια βρώσιμα προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ’ αυτά.

7 )Εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας, που προκλήθηκαν, σε παιδιά, από μαγνητάκια, σε παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μάιο του 2007, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Πιστοποίησης (CEN), να τροποποιήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (ΕΝ71), έτσι ώστε να καλύπτει τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά, όταν παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.

8).
Επειδή η υγεία των παιδιών μας είναι πρωταρχικό μέλημά μας, η Ε.Π.ΚΚρήτης μας επισημαίνει και μας εφιστά την προσοχή

α) Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανά τοποθετούμε το παιχνίδι, στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε, στην επιχείρηση που το αγοράσαμε ,ζητώντας την αντικατάστασή του ενημερώνουμε άμεσα την Ε.Π.Κ.Κρήτης, για συνδρομή σε περίπτωση άρνησης αντικατάστασης..

β)Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως “να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου” και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.

γ)Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.

δ)Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά μας παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.

ε)Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε, λεπτομερώς, στα παιδιά μας.

ζ)Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες, που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση αντικατάστασης ή παραπόνου.

η)Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρομαι την προσοχή του, στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς, που πρέπει να αποφύγει.

θ) Επιβλέπομε το παιδί μας, την ώρα, που παίζει, με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.

Για τα Ηλεκτρονικά παιχνίδια


Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο. Παρ’ ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά, μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι’ αυτό:

-Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά.

-Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους, από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο.

Για τις λαμπάδες 1)Προσοχή : Βάσει καταγγελιών γονέων, κυκλοφορούν λαμπάδες σε σοκολατί χρώμα, η λαμπάδα αυτή είναι άκρως επικίνδυνο εγχείρημα , να αφήσουμε μια τέτοια λαμπάδα στα χέρια των παιδιών,είναι εγκληματικό, καθώς το παιδί ,ιδιαίτερα το μικρό παιδί , έχει την τάση να δοκιμάζει με το στόμα του, τα αντικείμενα του χώρου του και σίγουρα θα θελήσει να δοκιμάσει και την λαμπάδα η οποία δεν είναι σοκολάτα.
2)Η Ε.Π.Κ.Κρήτης, καλεί τους καταναλωτές να φτιάξουν τις λαμπάδες μόνοι τους, βοηθούμενοι από τα παιδιά τους, έτσι και την χαρά της δημιουργικότητας θα περάσουν στα παιδιά τους, και λιγότερα χρήματα θα τους κοστίσουν.Απευθυνόμενη στους γονείς η Ε.Π.Κ.Κρήτηςςεπισημαίνει:
-Μην αφήνεστε στην διαφήμιση, γιατί άθελά σας την περνάτε και στα παιδιά σας και αντί να κάνετε ένα αυριανό συνειδητοποιημένο καταναλωτή, δημιουργείται ένα έωλο καταναλωτή, που είναι έτοιμος να υποκύψει στις σειρήνες, όχι της πραγματικής του ανάγκης, αλλά του σύγχρονου μάρκετινγκ, και του αναίτιου καταναλωτισμού. ,

Για τα γλυκίσματα

Σοκολατοιδή, τσουρέκια κουλουράκια κ.λ.π ( γλυκίσματα της Λαμπρής) , φροντίζουμε να τα αγοράζουμε από επώνυμα τοπικά καταστήματα προσέχοντας ,να τηρούνται οι συνθήκες και οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας τους ,αλλά και μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στην ημερομηνία ανάλωσης, καθώς λόγω των ημερών πολλά από αυτά παρασκευάζονται νωρίτερα ..

Τέλος η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί τους καταναλωτές ,κάνοντας τις αγορές τους και για τους μικρούς καταναλωτές, να προτιμήσουν εγχώρια προϊόντα τοπικής παραγωγής, από εγχώριες επιχειρήσεις,τοπικών οικονομικών συμφερόντων,Ελληνικών συμφερόντων,για την τόνωση της τοπικής αγοράς,για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Για ενημέρωση τόσο από καταναλωτές όσο και από επιχειρήσεις ,στο Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και στα τηλ2821092666 και 2821092306 η με email epkxan@gmail.com

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: