Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Να δοθεί άμεσα λύση στους συμβασιούχους καθαριότητας Ο.Τ.Α

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να δοθεί άμεσα λύση για τους συμβασιούχους καθαριότητας Ο.Τ.Α.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, εξαιτίας της μη δυνατότητας των δημοτικών αρχών να καταβάλλουν την μισθοδοσία σε συμβασιούχους της καθαριότητας που υπερβαίνουν οι συμβάσεις τους  το 24μηνο αλλά και της υποχρέωσης τους να προχωρούν στην άμεση διακοπή των συμβάσεων εξαιτίας των ρυθμίσεων του π.δ 164/2004.
Με το προεδρικό διάταγμα 164/2004 παρέχονται ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα με το άρθρο 5 και 6 ορίζεται η ανώτατη διάρκεια των συμβάσεων, η οποία απαγορεύεται να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις μήνες σε συνολικό χρόνο απασχόλησης, αφού αυτές καταρτίζονται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου.
Επίσης απαγορεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις που καταρτίζονται και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, εφόσον μεταξύ των συμβάσεων αυτών μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών ενώ θεσπίζονται εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ειδικών από τη φύση τους και το είδος της παρεχόμενης εργασίας κατηγοριών εργαζομένων.
Επειδή, η έλλειψη προσωπικού τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην εξυπηρέτηση και του ευαίσθητου από πολλές απόψεις τομέα καθαριότητας.
Επειδή ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους υπαλλήλους καθαριότητας του Υπουργείου πολιτισμού για τους οποίους δεν ισχύει ο περιορισμός των 24μηνών και
επειδή ο σχεδιασμός των Δήμων για την βελτίωση της καθαριότητας ακυρώνεται από την ολιγωρία και την έλλειψη βούλησης του Υπουργείου Εσωτερικών να επιλύσει το θέμα,
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί,
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και ποια νομοθετική πρωτοβουλία προτίθεστε να  αναλάβετε, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα και οριστικά το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους συμβασιούχους καθαριότητας των Δήμων;.

Δεν υπάρχουν σχόλια: