Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Το Ειρηνοδικείο Χανίων διέγραψε , πάνω από το μισό το χρέος δανειολήπτριας


ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 24 -1-2017

Στην ευχάριστη θέση βρίσκεται για μια ακόμα φορά, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, να ανακοινώσει τη δικαίωση υπερχρεωμένου μέλους της ως οφειλέτρια αλλά και εγγυήτρια  (καταναλωτικά δάνεια) από το Ειρηνοδικείο Χανίων . Με την υπ’ αριθμ. 577/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, δικαιώθηκε πλήρως δανειολήπτρια  Με την  ανωτέρω απόφαση έκανε δεκτό το αίτημα της αιτούσας δανειολήπτριας  για ρύθμιση των οφειλών της  έναντι της πιστώτριας τράπεζας και ρύθμισε αυτά ως εξής:

Από την συνολική οφειλή των 159.471,11 ευρώ, σε δύο δάνεια  υποχρέωσε την αιτούσα να καταβάλλει στην πιστώτρια το συνολικό ποσό των 9.600 ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας. Διέγραψε δηλαδή από το συνολικό χρέος το ποσό των 80.578,41 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 53% της συνολικής οφειλής και ως οφειλέτρια αλλά και ως εγγυήτρια.
Επί της ουσίας της υπόθεσης ,πρόκειται για δανειολήπτρια,  ηλικίας 55 ετών, έγγαμη ,μητέρα δύο ενηλίκων τέκνων, η οποία δανείστηκε  για να αγοράσει το σπίτι τους και συμμετείχε δε και ως εγγυήτρια σε καταναλωτικό δάνειο της κόρης της. από μία τράπεζα, ο σύζυγος της είχε την ιδιότητα του εμπόρου και το οικογενειακό τους εισόδημα, πριν κρίσης έφθανε στις 30.000 ευρώ. Σε συνέχεια  η οικογένεια βρέθηκε σε πολύ χαμηλό εισόδημα, περίπου 3.000 ευρώ ετησίως, με ως επί το πλείστο βοηθούμενοι από συγγενείς.
Περιουσιακά στοιχεία 
Η ίδια  διαθέτει σπίτι 120 τ.μ σε οικόπεδο 2.239,15 τ.μ

Αξίζει να σημειώσουμε τα κάτωθι:

1ον Η παραπάνω απόφαση ,έκανε δεκτό αυτούσιο το σχέδιο ρύθμισης της οφειλέτριας που πρότεινε η δανειολήπτης-αιτούσα και επικύρωσε αυτό, όπως ακριβώς είχε στην ένδικη αίτηση.
2ον Εξαιρέθηκε από την ρευστοποίηση το σπίτι  της  οφειλέτριας , το οποίο είναι το μοναδικό περιουσιακό της  στοιχείο, παρά τις αντιρρήσεις της πιστώτριας.
3ον Χορηγήθηκε "περίοδο χάριτος" τριετία
4ον Για την διάσωση της κατοικίας , θα καταβάλλει δόσεις ,μέχρι του ποσού των 71.692,70 ευρώ
5ον Πέτυχε «κούρεμα» του χρέους της κατά  53%
«Όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο,η αιτούσα είχε περιέλθει από το έτος 2010 σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών της , η οποία (αδυναμία ) δεν οφείλεται σε δόλο, αλλά σε έλλειψη εισοδήματος, είναι άνεργη και το μοναδικό της εισόδημα είναι ,το ενοίκιο των 280 ευρώ, που εισπράττει από την ενοικίαση μέρος του σπιτιού της και την σύνταξη  1000 ευρώ, του συζύγου της .
Όσον αφορά το ειδικότερο περιεχόμενο των Ρυθμίσεων, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη το εισόδημα της  αιτούσας ,τις βασικές προσωπικές οικογενειακές βιοτικές τους ανάγκες ( καθώς και την έλλειψη
προοπτικής βελτίωσης στο μέλλον της οικονομικής της κατάστασης εξαιτίας των οικονομικών δυσχεριών και συγκυρίας.
 Για ενημέρωση , ένταξη στον νόμο Κατσέλη, κάθε υπερχρεωμένος ,μπορεί να έρχεται σε επαφή με την Ένωση, καθημερινά, στα τηλ.2821092306, 2821092666 και 2842020140 

 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
 Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: