Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Προπληρωμένες κάρτες: Όσα πρέπει να ξέρετε


                                               Η έλλειψη προστασίας ευθύνης
Φωτογραφία του χρήστη ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ. "Οι προπληρωμένες κάρτες δεν υπόκεινται στους νόμους που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των ιδιοκτητών πιστωτικών καρτών» εξηγεί στο Time Moneyland η Suzanne Martindale, δικηγόρος του προσωπικού της Ένωσης Καταναλωτών. «Δεν υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες που να εγγυώνται πως θα πάρεις τα χρήματά σου πίσω αν κάτι πάει στραβά» προσθέτει. Αν και οι περισσότεροι οργανισμοί –των τραπεζών περιλαμβανομένων– που εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες ακολουθούν εθελοντικά τους νόμους που ισχύουν για τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, αυτό εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια.
Οι υπερβολικά πολλές χρεώσεις
Χρέωση για την ενεργοποίηση, χρέωση για κάθε συναλλαγή, χρέωση για την επαναφόρτιση με χρήματα, χρέωση ακόμη και για να μεταφέρετε τα χρήματα που έχουν μείνει από την κάρτα στον τραπεζικό σας λογαριασμό, αν θέλετε να σταματήσετε να την χρησιμοποιείτε.

Στις ασταθείς οικονομικά εποχές που ζούμε, και με τον απόηχο της κατάρρευσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008 ακόμα στα αυτιά μας, η ασφάλεια της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων ύψους έως και εκατό χιλιάδων ευρώ είναι μεγάλο πράγμα. Το πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με την Suzanne Martindale της Αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών, «κανείς δεν ξέρει αν στην εγγύηση περιλαμβάνονται και τα ποσά με το οποία φορτώνονται οι προπληρωμένες κάρτες». Από τη στιγμή που η κάρτα δεν συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό, δεν υπάρχει νόμος που να εγγυάται την ασφάλεια των χρημάτων αυτών.
Η δυνατότητα υπερανάληψης
Κάποιες προπληρωμένες κάρτες προσφέρουν την δυνατότητα υπερανάληψης, τα επιτόκια της οποίας φτάνουν έως και το 300%, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση υπέρογκου χρέους,Πέρα, όμως, από αυτό, η δυνατότητα υπερανάληψης ουσιαστικά αναιρεί το βασικό πλεονέκτημα των προπληρωμένων καρτών, ότι δεν ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα έχεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της πιστωτικής. «Από τη στιγμή που δεν παίρνουν λογαριασμό και δεν έχουν σχέση με την τράπεζα, ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει αυτές τις κάρτες ως λογαριασμούς, ενώ στην πραγματικότητα είναι» προειδοποιεί η Saunders. «Είναι πολύ σημαντικό να θεωρείτε την προπληρωμένη κάρτα κανονικό λογαριασμό, τον οποίο να κλείνετε όταν σταματάτε να τον χρησιμοποιείτε. Μην πετάτε απλά την κάρτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: