Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Επιδότηση για τα στεγαστικά του νόμου Κατσέλη


Επιδότηση για τα στεγαστικά του νόμου Κατσέλη
18 Μαϊ 2016 Όροι και κριτήρια για τους δικαιούχους Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση των οικονομικά αδύναμων πολιτών που έχουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας.
Όπως τονίζει στο ependisinews.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κ. Ι. Μελάκη “στην εποχή της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και κρίσης, με χιλιάδες νοικοκυριά να παλεύουν για την καθημερινή επιβίωση, η απόφαση της Πολιτείας να στηρίξει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έχουν καταφύγει στο ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) θεωρείται “ανάσα” και "ελπίδα" τουλάχιστον για την τριετία που τους καλύπτει ο Νόμος”.
“Στεκόμαστε στην λέξη ελπίδα”, υπογραμμίζει η κ. Μελάκη και προσθέτει ότι “καθώς όλοι μας ευελπιστούμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες... ότι θα αρχίσει η ανάπτυξη, ότι θα υπάρξει απασχόληση η μέριμνα της Πολιτείας αφορά τους δανειολήπτες που τους έχει οριστεί δόση από το Ειρηνοδικείο, όμως αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω μειωμένου εισοδήματος”.
Σύμφωνα με το νόμο 4336/2015 και την κοινή απόφαση (ΦΕΚ 2723/16/12/2015) των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ότι το δημόσιο συμμετέχει στη δόση που ορίζει το δικαστήριο καταβάλλοντας το ποσό που προκύπτει, ύστερα από την αφαίρεση της μηνιαίας δόσης του οφειλέτη για την αποπληρωμής του χρέους από στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.
Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους, έχει δηλαδή καθοριστεί σχέδιο διευθέτησης οφειλών, και εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το μηνιαίο εισόδημα αυτό είναι για έναν άγαμο μέχρι 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι μέχρι 1.160 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ, το μήνα.
2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (δηλαδή 160.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τρία παιδιά. Δηλαδή ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα πρέπει να έχει σπίτι με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά μέχρι 220.000 ευρώ.
3. Ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών, όπως αυτές ορίζονται από το σχέδιο ρύθμισης.
4. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: