Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Δέκα απλοί κανόνες για να καθυστερήσετε τα γηρατειά

Με την πάροδο της ηλικίας δημιουργούνται προοδευτικές φθορές στο ανθρώπινο σώμα, με παράλληλη μείωση της ικανότητας που έχει να επισκευάζει τις φθορές αυτές.
Ο ρυθμός της γήρανσης είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο και σήμερα η επιστήμη της Ιατρικής χρησιμοποιεί τον όρο βιολογική ηλικία, που αντιστοιχεί στην εσωτερική κατάσταση των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού, και τον όρο χρονολογική ηλικία, που αντιστοιχεί στην χρονολογική ηλικία του κάθε ατόμου. Έτσι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ενενήντα ετών, αλλά τα βιολογικά του συστήματα να έχουν την ακμή εβδομηνταπεντάρη.
Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας δίνει τους εξής δέκα απλούς κανόνες επιβράδυνσης της βιολογικής γήρανσης:
1. Να μην καπνίζετε.
2. Να μειώσετε την ολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων και να ασκείστε τουλάχιστον επί δίωρο εβδομαδιαίως, έτσι ώστε ο δείκτης μάζας σώματος, που αποτελεί ένα δείκτη με τον οποίο η ιατρική επιστήμη εκτιμά κατά πόσον υπάρχει υπερβολικό βάρος επιβαρυντικό για τα ζωτικά όργανα, να είναι κάτω του 25.
3. Να τρώτε λιγότερο λίπος και αυτό να προέρχεται από το φρέσκο μη προτηγανισμένο ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα βούτυρα, τις κρέμες γάλακτος, τα τυριά, το αρνί, τις καρύδες, το φοινικέλαιο, τις μαργαρίνες, τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Προτιμάτε τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών, όπως τα αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γάλατα ή γιαούρτια, εφόσον δεν υπάρχει σχετική δυσανεξία και άπαχα κρέατα.
4. Να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, δηλ. αναποφλοίωτα όσπρια και ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, καλαμπόκι, πατάτες φούρνου και μειώστε γενικά τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, που είναι παράλληλα φτωχά σε σύνθετους υδατάνθρακες.
5. Υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη τρόφιμα και φτωχά σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι το κρέας και τα αβγά. Αυτά τα τρόφιμα καλό είναι να μην καταναλώνονται πάνω από τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Το κόκκινο κρέας ειδικά όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα και τα αβγά ένα με δύο το πολύ ανά εβδομάδα.
6. Περιορίστε τη ζάχαρη σε μία-δύο κοφτές κουταλιές σούπας το πολύ, ημερησίως.
7. Μειώστε το αλάτι: Όχι βιομηχανοποιημένα ή τρόφιμα εστιατορίου, όχι κονσέρβες, όχι σάλτσες σόγιας ή κρεάτων, κύβους ζωμών κρέατος, έτοιμες σούπες, chips, crackers. Διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα. Δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 150 mg νάτριο ανά μερίδα.
8. Πίνετε οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο ή καθόλου.
9. Μην αμελείτε την ετήσια ιατρική προληπτική εξέταση από το σταθερό προσωπικό κλινικό γιατρό. Η ετήσια προληπτική εξέταση είναι σημαντική, διότι με τον τρόπο αυτό ανακαλύπτονται έγκαιρα νοσήματα τα οποία αργούν να δώσουν συμπτώματα. Επίσης διαπιστώνεται εάν η πτώση των λειτουργικών συστημάτων είναι συμβατή με την ηλικία. Έτσι για παράδειγμα, διαπιστώνεται, εάν κάποια διαταραχή της μνήμης, η οποία σταδιακά εμφανίζεται, είναι απότοκος φυσιολογικής φθοράς ή πρόκειται για ένα επικίνδυνο κυοφορούμενο νόσημα, όπως η νόσος alzheimmer ή η γεροντική άνοια.
10. Είναι σημαντικό για να ανασταλεί η φθορά του εγκεφάλου να εκγυμνάζεται το νευρικό σύστημα. Το διάβασμα, η επίλυση σταυρόλεξου, η κοινωνική δραστηριοποίηση βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: