Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Πάει......και το παραδοσιακό γιαούρτι !!! Σκόνη θα μας ταίζουν

Business
Αποστόλου: Μνημονιακή δέσμευση του 2013 η απόφαση για το γιαούρτι
Συζήτηση στη Βουλή, μετά από ερώτηση του Λ. Αυγενάκη
Στο θέμα απόφασης που πρόκειται να εκδώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία αποσυνδέεται η παρασκευή γιαουρτιού από νωπό γάλα, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο ερώτησης του αν. Γραμματέα ΠΕ ΝΔ - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
 Όπως τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης στην ομιλία του: «Όπως πληροφορούμαστε έχετε προς έκδοση Υπουργική Απόφαση καθ’ υπόδειξη του ΟΟΣΑ, η οποία αποτελεί απόφαση - βόμβα στην αγορά γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση αυτή αποσυνδέετε το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνετε «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος και ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.»
 «Τι είδους υποταγή είναι αυτή στον ΟΟΣΑ; Γνωρίζετε τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι ρυθμίσεις; Αυτή είναι η «εργαλειοθήκη Τσίπρα-Καμμένου-Αποστόλου» και όχι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ!»
 «Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού που αποτυπώθηκε σε προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης αποτελεί τεραστίων διαστάσεων ανατροπή στην εγχώρια αγορά.»
 Εάν επιβεβαιωθούν τα όσα ενημερωνόμαστε ανοίγετε την πόρτα για εισαγωγές όχι μόνο φθηνού νωπού γάλακτος αλλά και φθηνών πρώτων υλών για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων. Και κάτι ακόμη. Την ίδια ώρα, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της. Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και διεκδικεί να παρασκευάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο ελληνικό γιαούρτι.
 «Σας ερωτώ λοιπόν: Ισχύουν όλα αυτά; Τι είδους συμφέροντα εξυπηρετείτε; Έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης; Για ποιους λόγους προβαίνετε σε αυτή την ενέργεια;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: