Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης "Τοποθετήσεις της Ιωάννας Μελάκη ,στη συνεδρίαση του ΕΣΚΑ"

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΙΣ 18-12-2015
















ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 20-12-2015
  Στις 18-12-2015  έγινε η πανηγυρική συνεδρίαση του ΕΣΚΑ , παρουσία του Υπουεργού Οικονομίας  κ.ΓΣταθάκή , του Συνηγόρου του Καταναλωτή κ.Ζαγορίτη , του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή κ.Α.Παπαδεράκη  και μελών του ΕΣΚΑ.
Τροποποίηση και παράταση του νόμου Δένδια για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων προανήγγειλε , ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή (ΕΣΚΑ), το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4307/ 2014 ισχύει ουσιαστικά ώς τις 31 Μαρτίου 2016, καθώς μέχρι τότε προβλέπεται ότι μπορούν να υποβάλουν οι επιχειρήσεις αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους προς τις τράπεζες αλλά και προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, χρήση των διατάξεων του νόμου έχουν κάνει μέχρι στιγμής μόλις 19 επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή προανήγγειλε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει σειρά ζητημάτων. Ειδικότερα, ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης προανήγγειλε αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών, γνωστών ως εισπρακτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αλλαγές στην κατεύθυνση της μείωσης της όχλησης και της επιβάρυνσης που προκαλείται στον δανειολήπτη.

Αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο και σε ό,τι αφορά τους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ). Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, το πλαίσιο αυτό θα επικαιροποιηθεί, θα εναρμονιστεί με το ενωσιακό δίκαιο, όπου αυτό απαιτείται, και όπου κριθεί ότι απαιτούνται παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς που θα είναι προς το συμφέρον της αγοράς αλλά και του καταναλωτή, θα νομοθετηθούν.

Ο κ. Παπαδεράκης ανακοίνωσε ακόμη ότι το Παρατηρητήριο Τιμών θα γίνει πιο εύχρηστο, ενώ ανέφερε την πρόθεση του υπουργείου να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και εξειδικευμένο Μητρώο Ηλεκτρονικών Καταστημάτων. Στόχος είναι η συστηματική καταγραφή όλων των απαιτούμενων στοιχείων των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) που λειτουργούν στη χώρα, με στόχο την εξαγωγή ποσοτικών στοιχείων τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό της απαιτούμενης πολιτικής.

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΚΑ, συμμετείχε και η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , κ.Ιωάννα Μελάκη  ως μέλος αυτού, η οποία  παίρνοντας τον λόγο από τον Πρόεδρο του Οργάνου κ.Παπαδεράκη,  τον ευχαρίστησε  για την λειτουργία του Οργάνου, ΄στην δε  τοποθέτηση της ,ζήτησε  από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή  κ.Α.Παπαδεράκη, την παρέμβαση του, σε τρεις βασικούς τομείς προβλημάτων, των  καταναλωτών δανειοληπτών.
1)Την παράταση ισχύος των διατάξεων του,ν.Κατσέλη  και  πέραν την 31-12-2015, "περί προστασίας της πρώτης κατοικίας" η οποία βάσει των διατάξεων αυτού ,είναι  υποχρεωτική για τον δικαστή η  εξαίρεση από την ρευστοποίηση.
2)Ενημέρωση -καταγγελία για τα "ραβασάκια" των Τραπεζών, που έχουν αποσταλεί τον τελευταίο καιρό,  σε χιλιάδες δανειολήπτες ,για ένταξη τους στον Κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας, σε δανειολήπτες ενταγμένους στο ν.Κατσέλη, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν και οριστική  δικαστική απόφαση.
3)Ζητήθηκε η παρέμβαση, σε Τράπεζες ,οι οποίες έχουν προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμών αγροτών , ενταγμένων στο ν.Κατσέλη,  αποδυναμώνοντας τους οικονομικά και καθιστώντας αδύναμους , όχι μόνο να επιζήσουν  αλλά και αδύναμους να πληρώσουν υποχρεώσεις προς τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: