Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τι αλλάζει στις 100 δόσεις από τις 15 Οκτωβρίου 2015

Αυξάνεται το επιτόκιο από τις 15 Οκτωβρίου για όσους έχουν ενταχθεί και ρυθμίσεις τις οφειλές τους προς την Εφορία. Ποιοι γλιτώνουν το αυξημένο κόστος. Πότε ο φορολογούμενος χάνει τη ρύθμιση.

Από τις 15 Οκτωβρίου πέφτει ο πέλεκυς του αυξημένου επιτοκίου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί σε έως εκατό δόσεις. Η ΓΓΔΕ με εγκύκλιό της, κοινοποίησε τις έως σήμερα αλλαγές στο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών αν και η διαδικασία αυτή έχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό τοπίο.
Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος ώστε φορολογούμενοι οι οποίοι θα κριθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις, να χάσουν τις εκατό ή να χάσουν και τη ρύθμιση στο βαθμό που δεν έχουν τακτοποιήσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Επί του παρόντος, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ ανοίγει ο δρόμος για αύξηση επιτοκίου.
Οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση επιβαρύνονται με τόκο του οποίου το επιτόκιο υπολογίζεται με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον 5 εκατοστιαίων μονάδων ετησίως υπολογισμένο (ΕΚΤ + 5%). Το σχετικό επιτόκιο ΕΚΤ θα είναι αυτό, που έχει οριστεί και ισχύει την 15.10.2015.
Σημειώνεται ότι η ανωτέρω νέα επιβάρυνση στη ρύθμιση των άρθρων 1-17 ν. 4321/2015 θα υπολογιστεί για την υπολειπόμενη ρυθμισμένη οφειλή την 15.10.2015, (ήτοι μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του ν. 4336/2015).
Κατ' εξαίρεση, βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης του ν. 4321/2015, εξακολουθούν να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις/τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
2. Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ και
3. Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν την 15.10.2015.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Με την υποπερίπτωση δ της περίπτωσης 15 της υποπαραγράφου Δ1 της Παραγράφου Δ του δεύτερου άρθρου του ν. 4336/2015 προστίθεται εδάφιο δ στο άρθρο 8 του ν. 4321/2015, με το οποίο προστίθεται στους ήδη υφιστάμενους λόγους απώλειας, νέος λόγος απώλειας ρύθμισης.
Ειδικότερα: Ορίζεται η υποχρέωση τακτοποίησης κατά νόμιμο τρόπο, από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ατομικών καθώς και αυτών για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί στη Φορολογική Διοίκηση εντός τριών μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής της, προκειμένου να μην απολεσθεί η ρύθμιση.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο λόγο απώλειας, η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης:
α) Δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο των ληξιπροθέσμων μη ρυθμισμένων οφειλών του,
β) Δεν έχει υπαγάγει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και
γ) Δεν υφίσταται καθεστώς αναστολής είσπραξης για τις ανεξόφλητες, μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ατομικές ή από συνυποχρέωση/ συνυπευθυνότητα.
Για την ως άνω τακτοποίηση, παρέχεται στον οφειλέτη προθεσμία τριών (3) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών ή από την έναρξη ισχύος του νόμου, ήτοι από 19.8.2015, λαμβανομένης υπόψη της ευνοϊκότερης για τον φορολογούμενο εκ των ανωτέρω προθεσμιών. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: