Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Χρωστάω στο ταμείο. Μπορώ να πάρω σύνταξη;


19Ερώτημα χιλιάδων συνταξιούχων, που επιθυμούν να βγούν σε σύνταξη, αλλά οφείλουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Τεράστιο πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες που στερούνται του δικαιώματος σε σύνταξη, αλλά που η οικονομική κρίση τους κατέβαλε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και να αδυνατούν τώρα να συνταξιοδοτηθούν.
Να δούμε όμως τις εξελίξεις εξ αρχής.
Σήμερα στον ΟΑΕΕ για παράδειγμα έως 20.000 ευρώ οφειλής μπορείτε να συμψηφίσετε ολόκληρο το ποσό με τη μελλοντική σας σύνταξη και να την πάρετε. Μπορείτε ακόμη να μπείτε στη ρύθμιση των 100 δόσεων και να συνταξιοδοτηθείτε.
Αν χρωστάτε άνω των 20.000 ευρώ, για παράδειγμα 28.000 ευρώ, πληρώνετε εφ άπαξ τις 8.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 20.000 ευρώ το ρυθμίζετε με τη μελλοντική σύνταξη.
Ομως έρχονται αλλαγές.
Στον ΟΑΕΕ θα αυξηθεί το ποσό για σύνταξη ακόμη και για οφειλή άνω των 20.000 ευρώ, ώστε να μπορείτε να πάρετε σύνταξη. Στο ΙΚΑ το όριο είναι 15.000 ευρώ.
Να δούμε όμως τις εξελίξεις εξ αρχής.
Κατ’ αρχάς υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Εργασίας με διαδικασία συμψηφισμού χρεών και σύνταξης, ώστε να απεγκλωβιστεί η χορήγηση της σύνταξης. Στον ΟΑΕΕ  ισχύουν πλέον 100 δόσεις για οφειλές έως 20.000 ευρώ.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τις 20.000 ευρώ;
Εδώ ο ενδιαφερόμενος για να εισπράξει τη σύνταξή του θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ το άνω των 20.000 ευρώ ποσό και να συμψηφίσει τις 20.000 ευρώ με τη σύνταξη. Επίσης, οι ασφαλισμένοι μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού υποχρεώνονται να αξιοποιήσουν όλο το διάστημα της ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο τον χρόνο που πλήρωσαν εισφορές. Ομως κάντε λίγη υπομονή γιατί το όριο των 20.000 ευρώ θα αυξηθεί.
Ομως ποια είναι η διαδικασία αν έχουμε διαδοχική ασφάλιση;
Να δούμε τι ίσχυε έως τώρα.
Αν είχαμε ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο ενδιαφερόμενος εισέπραττε μόνο ό,τι αναλογούσε στο ΙΚΑ, ενώ ο ΟΑΕΕ δεν έδιδε σύνταξη αν ο ασφαλισμένος δεν εξοφλούσε εδώ και τώρα τις εισφορές του. Ανεξαρτήτως ποσού. Ακόμη  οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να ζητήσουν με αίτησή τους στον ΟΑΕΕ να αφαιρεθεί από τον υπολογισμό της σύνταξής τους ο χρόνος ασφάλισης που δεν είχαν καταβάλει τις εισφορές τους και να κρατήσουν μόνο το διάστημα που είχαν πληρώσει.
Τώρα το όλο σύστημα αλλάζει.
Τώρα ο ΟΑΕΕ θα χορηγεί το τμήμα σύνταξης που του αναλογεί, ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι του έχουν οφειλές. Αυτές θα τις συμψηφίζει και θα παρακρατεί το ανάλογο ποσό από τη σύνταξή τους σε 100 δόσεις. Και στην περίπτωση του ΙΚΑ θα έχουμε συμψηφισμό οφειλής. Προσοχή. Αν το συνολικό ποσό της οφειλής ξεπερνά το ποσό της παρακράτησης, θα πρέπει να πληρωθεί το επιπλέον ποσό της οφειλής ώστε κατόπιν να εκδοθεί η σύνταξη. Αυτή κατόπιν θα υπολογιστεί με την υπόλοιπη οφειλή.
Ομως στην περίπτωση αυτή των συντάξεων πρέπει να δείτε πώς θα αξιοποιήσετε ένσημα ανεργίας, χρόνο ασθένειας, προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση) και αναγνώριση των κενών διαστημάτων εργασίας.
Ολα αυτά μπορείτε να τα αξιοποιήσετε. Δείτε τι δικαιούστε:
1. ΑΣΘΕΝΕΙΑ. Αναγνωρίζεται χωρίς πληρωμή. Είναι μέχρι 200 ημέρες για ένα έτος. Ισχύει για όσους συμπληρώνουν τα έτη ασφάλισης για σύνταξη ως το 2010. Ομως ο χρόνος ασθενείας πρέπει να ισχύει μία 10ετία πριν το 2010. Ομως, από το 2011 και μετά για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης, υπολογίζονται μέχρι 300 ημέρες ασθενείας. Ο χρόνος ασθενείας δεν υπολογίζεται για μειωμένη σύνταξη.
2. ΑΝΕΡΓΙΑ. Ισχύει και για να συμπληρωθούν τη μια από τις πέντε τελευταίες χρονιές οι 100 ημέρες για τη μειωμένη σύνταξη. Για να πάρει μειωμένη σύνταξη σήμερα θα πρέπει να είχε 100 μέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα 5 προηγούμενα έτη. Αν δεν υπάρχουν 100, το δικαίωμα για μειωμένη χάνεται.
3. ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ. Είναι  η επιλογή του ασφαλισμένου να καταβάλει ο ίδιος την ασφάλισή του στο ΙΚΑ αν μείνει άνεργος. Η αίτηση για αυτασφάλιση πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ανεργία. Η πληρωμή της αυτασφάλισης διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου.
4. ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Η αναγνώριση γίνεται με αίτηση εξαγοράς στο ταμείο που είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος με κόστος 167 ευρώ τον μήνα για την κύρια ασφάλιση και 57 ευρώ τον μήνα για την επικουρική. Δικαίωμα έχουν όσοι συνταξιοδοτούνται με τα όρια ηλικίας που ισχύουν από το 2011 και μετά, αν έχουν 3.600 ημέρες ασφάλισης. Ισχύει και για το Δημόσιο.
5. ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΟΑΕΔ. Αφορά όσους βγαίνουν με πλήρη σύνταξη. Δεν ισχύει για μειωμένη. Προϋπόθεση να απέχει έως 5 χρόνια από την πλήρη σύνταξη ή να μην έχουν έως 1.500 ημέρες ασφάλισης για σύνταξη. Η πληρωμή των ενσήμων καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ. Οσοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό πρέπει:
Α) Να έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 60ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 55ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα 55 και 50 αντίστοιχα.
Β) Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ 12 τουλάχιστον συνεχείς μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.
Δ) Να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεωμένη ανά τρίμηνο.
Ε) Ο χρόνος που υπολείπεται για πλήρη σύνταξη να μην ξεπερνάει τα 1.500 ένσημα.
ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗ: Εχετε δυνατότητα αυτασφάλισης από 3 – 5 έτη χωρίς κόστος αν είστε άνεργοι άνω των 55 και μέχρι 64 ετών και αν απολυθήκατε μετά τον Ιούλιο του 2010.
Το 50% της αυτασφάλισης ανήκει υποχρεωτικά στον πρώην εργοδότη σας που κατήγγειλε τη σύμβαση, αν είστε 55 – 60 ετών και θέλετε μέχρι 3 χρόνια για να βγείτε σε πλήρη σύνταξη.
Αν έχετε απολυθεί και είστε άνω των 60 και μέχρι 64 ετών ο εργοδότης σας θα καταβάλλει το 80% της αυτασφάλισης. Το υπόλοιπο κόστος 20% θα το καταβάλλει ο Λογαριασμός (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ.
Ο νόμος 3996 του 2011 ορίζει όλα τα πιο πάνω.
Τα ίδια ισχύουν και για όσους έχουν απολυθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις από τον Ιούλιο του 2010 έως τις 31/12/2012, αν υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
1. Να έχουν 15ετή ασφάλιση (4.500 ένσημα) οπουδήποτε, με τελευταίο ασφαλιστικό φορέα το Ι.Κ.Α.
2. Να είναι στην ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης 55 ετών και να μην είναι άνω των 64 ετών.
3. Να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
4. Να έχουν υποβάλει αίτηση στο Ι.Κ.Α. εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ.
2. Θεωρημένο αντίγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας, πάλι τον ΟΑΕΔ.
4. Βεβαίωση ΙΚΑ.
Η αυτασφάλιση λήγει όταν:
1. Αυτός που αυτασφαλίζεται παίρνει τη σύνταξή του.
2. Αν συμπληρώσει το 64ο έτους της ηλικίας του.
3. Αν έχει συμπληρώσει 3 έτη αυτασφάλισης.
4. Σε διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
5. Αν επιθυμεί ο ίδιος την αυτασφάλιση.
6. Αναστέλλεται η αυτασφάλιση αν εισπράττει επίδομα ασθενείας.
7. Αν εργασθεί ή λάβει σύνταξη λόγω αναπηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: