Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς μπορεί να εντάξει ένας διαβητικός τους υδατάνθρακες στη διατροφή του


Οι υδατάνθρακες αποτελούν «απαγορευμένο καρπό» για τους διαβητικούς, καθώς αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε πάσχει από διαβήτη είτε όχι, να βγάλει εντελώς τους υδατάνθρακες από τη διατροφή του.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν έναν απλό τρόπο για να μειωθεί η επίδραση των υδατανθράκων στα επίπεδα της γλυκόζης.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes Care, η κατανάλωση πρωτεϊνών και λαχανικών πριν την κατανάλωση υδατανθράκων βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ζητήθηκε από παχύσαρκα άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 να ακολουθήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο που περιελάμβανε τόσο πρωτεΐνες και λαχανικά όσο και μικρή ποσότητα υδατανθράκων. Όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίσης κανονικά τα φάρμακά τους για τη ρύθμιση του σακχάρου.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο γεύματα που περιελάμβαναν ψωμί τύπου τσιαπάτα και χυμό πορτοκάλι (υδατάνθρακες), στήθος κοτόπουλο, μαρούλι, τοματοσαλάτα με σος με χαμηλά λιπαρά και μπρόκολο στον ατμό με λίγο βούτυρο (πρωτεΐνες, λαχανικά και λιπαρά). Τα δύο γεύματα καταναλώθηκαν δύο διαφορετικές ημέρες, με απόσταση μίας εβδομάδας η μία από την άλλη.

Όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τους υδατάνθρακες 15 λεπτά πριν το υπόλοιπο γεύμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους ήταν κατά πολύ αυξημένα σε σύγκριση με όταν κατανάλωσαν τους υδατάνθρακες μετά τις πρωτεΐνες, τα λαχανικά και τα λιπαρά. Στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκε πτώση έως και κατά 37% στα επίπεδα της γλυκόζης.

Τα ευρήματα των ερευνητών θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από περαιτέρω μελέτες, ωστόσο υποδεικνύουν ότι δεν παίζει ρόλο μόνο τι τρώνε οι διαβητικοί αλλά και με ποια σειρά, κάτι που μπορεί να διευκολύνει εξαιρετικά την καθημερινότητά τους και να απομακρύνει το βάρος των διατροφικών περιορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: