Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Μαρτυρίες για δάνεια σε ελβετικό φράγκο στην Ευελπίδων και στην Θεσσαλονίκη.


Η πρόεδρος και εισηγήτρια ρώτησαν αρκετές φορές (και άκουγαν με προσοχή) αν οι τράπεζες γνώριζαν την επερχόμενη υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου από το 2009 και μετά.. "φυσικά και το γνώριζαν από την ετήσια έκθεση της ΕΤΕ του 2007, από την ομιλία του Προβόπουλου αλλά και από τις δημοσιεύσεις των ξένων οίκων που αποτελούν ευαγγέλιο για το συγκεκριμένο τμήμα της τράπεζας που ασχολείται μόνο με την ανάληψη κινδύνου και τις αντισταθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Στην Θεσσαλονίκη κατέθεσα και ανακοίνωση της τράπεζας με 15.01.2015 που αναφέρει ότι "τα ελβετικά δάνεια ύψους 3 δις στην τράπεζά μας είναι πλήρως αντισταθμισμένα (με hedge) και η νέα απελευθέρωση της συναλλαγματικής τιμής δεν αγγίζει την ρευστότητα της τράπεζας". Συνεπώς αν οι τράπεζες μετά από 8 χρόνια που έδωσαν τα συγκεκριμένα δάνεια, και μετά από συνεχείς υποτιμήσεις (η τελευταία αρχές του 2015 έφτασε, μόνο αυτή 20%) εξακολουθούν και δηλώνουν ότι είναι εντάξει, τεκμαίρεται ότι γνωρίζαν και γνωρίζουν τους οικονομικούς κραδασμούς που επιφέρουν ανισορροπία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων (και όχι μόνο) και γι αυτό και ασφαλίζονται επαρκώς λαμβάνοντας υπόψη πάντα το χειρότερο για αυτές σενάριο (κάτι που το αναφέρουν κάθε χρόνο στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις τους και προς τους μετόχους τους) και κάτι που δεν έκαναν και για τους δανειολήπτες.
Οι δικαστές άκουσαν με προσοχή για τον επενδυτικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου δανείου, αλλά δεν έλεγαν να καταλάβουν ότι η ουσία του συγκεκριμένου δανείου ήταν η κυμαινότητα του κεφαλαίου την στιγμή που καταγγέλθηκε και όχι η κυμαινότητα της εκάστοτε τρέχουσας δόσης. Το επανέλαβα πολλές φορές αλλά... (είδα μάτια κενά)
Η δικηγόρος της τράπεζας στην Αθήνα επέμενε στο μορφωτικό επίπεδο των δανειοληπτών, στον τίτλο του δανείου, ότι αυτό εφόσον ονομάσθηκε από την τράπεζα "στεγαστικό" έτσι είναι ... για να πάρει την απάντηση ότι "ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος που κανένας δεν υποψιάσθηκε το είδος το δανείου διότι ο τίτλος είναι παραπλανητικός, συνεπώς δεν είναι θέμα γνώσεων και επιστημονικού επιπέδου του δανειολήπτη αλλά απόκρυψη σοβαρών χαρακτηριστικών από την τράπεζα και από δόλο κανείς δεν μπορεί να προστατευθεί".
Στην Θεσσαλονίκη που ο δανειολήπτης είχε απολυτήριο μόνο γυμνασίου και εργαζόταν ως μπογιατζής μούγκα... γι αυτό, το θέμα αντιστρόφως το ανοίξε η δικηγόρος του με έμφαση.
Ο μάρτυρας της τράπεζας στην Ευελπίδων ομολόγησε ότι είναι επενδυτικό δάνειο (αναμένουμε να το δούμε και στα πρακτικά).
Στην Θεσσαλονίκη δεν έφεραν μάρτυρα. Γενικά δυσκολέυονται να βρουν είτε γιατί αποφεύγουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι είτε γιατί φοβούνται ότι μια δήλωσή τους θα γυρίσει μπούμεραγκ εναντίον τους (το είδαμε και αλλού).
Στην ερώτηση "ο δανειολήπτης κέρδισε με την υπογραφή της σύμβασης ή όχι από το επιτόκιο, ήταν δική του επιθυμία να επωφεληθεί όπως και έπραξε?" για να πάρουν την απάντηση "με την συγκεκριμένη ερώτηση παραδέχεστε ότι το συγκεκριμένο δάνειο δεν είναι σαν όλα τα μέχρι στιγμής στεγαστικά, διότι αναφέρεστε σε έναν ενσωματωμένο κίνδυνο μέσα στο προιόν, που στα συγκεκριμένα προιόντα δεν υπήρχε μέχρι εκείνη την στιγμή. Συνεπώς και μόνο με την πιθανότητα ύπαρξης ενός κινδύνου για τον δανειολήπτη, για δεκάδες λόγους -που αναγράφονται στον ΑΚ και στον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας- θα έπρεπε η τράπεζα να τον ασφαλίσει και να τον ενημερώσει επαρκώς¨".
Ο δικαστής στην Θεσσαλονίκη ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο δάνειο που και αυτός ακόμη αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατούν να κατανοήσουν παρά μόνο αν κάποιος είναι εξειδικευμένος στα τραπεζικά. Μέσα στην διαδικασία (που κράτησε αρκετά) και από τις ερωτήσεις που έκανε φάνηκε ότι τον έχει απασχολήσει το θέμα αν οι τράπεζες έχουν πάθει ζημιά από τα συγκεκριμένα δάνεια. "οι τράπεζες πλήρως αντισταθμισμένες είναι εξασφαλισμένες και από τις κυμαινότητες των συναλλαγματικών ισοτιμιών με παράγωγα, αλλά και με τα υποθηκευμένα ακίνητα των δανειοληπτών για δάνεια που εδώ και μια δεκαετία έχει πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος τους, μάλιστα με αυξημένες τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες...συνεπώς και η εμπορική αξία των ακινήτων να έχει πέσει, αυτή αντισταθμίζεται με τις μέχρι σήμερα πληρωμές που αναλόγως με την διάρκεια του δανείου μπορεί να έχουν καλύψει το 50% του κεφαλάιου αν ήταν 15ετίας, το 30% αν ήταν 20ετίας...μάλιστα τα συγκεκριμένα δάνεια είναι τα μόνα που η συγκεκριμένη τράπεζα ΔΕΝ έχει τιτλοποιήσει και δεν έχει "πουλήσει".." νομίζω ότι ηρέμησε...
Στην ερώτηση του δικηγόρου της τράπεζας "αυτά τα δάνεια τα έχουν δώσει και άλλες τράπεζες...όχι μόνο η δικιά μας..." Δεν τα έχουν δώσει όλες, και απαριθμώ αυτές που δεν τα έχουν δώσει για να πάρω την απάντηση από τον πρόεδρο "μάρτυς όλες οι τράπεζες που αναφέρεστε σήμερα δεν υπάρχουν..." γέλασε ο δικηγόρος της τράπεζας ... "Σήμερα όμως δεν υπάρχει ούτε και ο δανειολήπτης, έχει φύγει μετανάστης στην Σουηδία.."
'Εμεινα ικανοποιημένη γιατί οι δικηγόροι και εντολείς μας έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την τεχνική μας έκθεσή και την παρουσία μας, αλλά και γιατί ακούσαμε πολύ καλά σχόλια από τους δικηγόρους που παρευρίσκονταν μέσα στην αίθουσα.
Σε αναμονή θετικής έκβαση

Δεν υπάρχουν σχόλια: