Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ε.Π.Κ.Κρήτης : " Aρπάζουν Καταθέσεις, υποσχόμενοι Δάνεια

Οι χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία
Μεγάλη απάτη με την αποστολή e-mail που υπόσχονται φθηνά δάνεια αλλά... αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία απηύθυνε προειδοποίηση στους πολίτες να προσέχουν.
Η Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι οι... ηλεκτρονικοί δράστες υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου άμεσα και εύκολα τη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, καθώς και γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης.
Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας που δίδονται, υπάρχει μόνο μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ δεν δίδεται ποτέ η διεύθυνση της υποτιθεμένης φυσικής έδρας τους, κινητά ή σταθερά τηλέφωνα ή κάποιο άλλο στοιχείο επικοινωνίας.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων και οι αποστολείς τους ζητούν: είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου ΑΦΜ κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς, είτε προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.τ.λ.) είτε να ζητηθεί να προκαταβάλουν αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης του δανείου.
Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
Για τον λόγο αυτό οι χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι σε τέτοιου είδους προκλήσεις, να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Επιπρόσθετα, οι χρήστες του διαδικτύου συνιστάται να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: