Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Δανειολήπτης ελβετικού φράγκου στη Θεσσαλονίκη πέτυχε αναστολή πλειστηριασμού της κατοικίας του

  • Γράφτηκε από τον 
Δανειολήπτης ελβετικού φράγκου στη Θεσσαλονίκη πέτυχε αναστολή πλειστηριασμού της κατοικίας του
Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο και ανεστάλη ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας του.
Ειδικότερα κρίθηκε ότι οι όροι που καθόρισαν τον τρόπο εξόφλησης του δανείου βάσει της εκάστοτε ισοτιμίας των νομισμάτων κατά τον χρόνο πληρωμής ήταν ασαφείς και αδιαφανείς και επιπλέον ότι δεν επεξηγήθηκε στον δανειολήπτη με τρόπο κατανοητό και σαφή ο μηχανισμός καθορισμού της ισοτιμίας του εγχώριου και ξένου νομίσματος καθώς και οι οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση αλλαγής της ισοτιμίας σε βάρος του εγχώριου νομίσματος, με αποτέλεσμα την ανάληψη του συναλλαγματικού κινδύνου εκ μέρους του δανειολήπτη αβασάνιστα και χωρίς συναίσθηση των συνεπειών στην εξόφληση του δανείου του .
Η δικηγόρος του δανειολήπτη κ. Αριάδνη Νούκα, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική δικαστική απόφαση που αποκαθιστά την δικαιική τάξη. Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο καλούνται μετά και την άρση του περιορισμού της ισοτιμίας στις 15 Ιανουαρίου 2015, να αποπληρώσουν δανειακές υποχρεώσεις πρσαυξημένες κατά 65% τόσο στο κεφάλαιο όσο και στην μηνιαία δόση τους και μάλιστα μέσα σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης. Οσοι δε, αδυνατούν αντικειμενικά λόγω και του σημαντικού περιορισμού των εισοδημάτων τους να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες μηνιαίες δόσεις, υφίστανται πολλαπλή ζημία, διότι κατάσχονται και εκπλειστηριάζονται ακίνητα, για χρηματικά ποσά διογκωμένα λόγω ισοτιμίας. Αν ληφθεί δε, υπόψη και το γεγονός ότι τα ακίνητα έχουν απωλέσει σημαντικότατα την αξία τους, η ζημία του δανειολήπτη εκτινάσεται σε δυσθεώρατα ύψη. Είναι λοιπόν αδήριτη ανάγκη οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου να προστατευτούν και η εν λόγω δικαστική απόφαση συνέβαλε ουσιωδώς προς την κατεύθυνση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: