| | | | | Επιτρεπόμενα Τρόφιμα
Φρούτα - Λαχανικά
- Φρέσκα
φρούτα-λαχανικά, ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι,
μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κ.λπ.), καλά πλυμένα και
συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα
- Αποξηραμένα φρούτα
(π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κ.λπ.), χωρίς
προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα, έως 5gr
- Φυσικός χυμός
φρούτων, ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων -
καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών
ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωσή του, άμεσα, μετά την
παρασκευή του, σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού
- Φρουτοσαλάτα, που
παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων – καντίνων, από φρέσκα, καλά πλυμένα
φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων, ή άλλων γλυκαντικών
ουσιών
- Σαλάτα από φρέσκα,
καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων -
καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη
ελαιολάδου, ξυδιού, ή λεμονιού
- Συσκευασμένοι φυσικοί
χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς
προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως και 250ml.
Γαλακτοκομικά
- Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία, έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά)
- Σοκολατούχο γάλα, με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml
- Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr
- Ροφήματα, από
συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα
παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης.
Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η
χρήση έτοιμης σκόνης, για την παρασκευή τους
- Τυριά, πολύ σκληρά,
σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και
ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα
ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με
αλειφώδη υφή.
Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
- Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό
- Κριτσίνια ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Φρυγανιές ολικής άλεσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες, ή λευκές, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr
- Κράκερς ολικής άλεσης, πλούσια, σε φυτικές ίνες, ή λευκά, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
- Κορεσμένα λιπαρά, έως 3%
- Τράνς λιπαρά, έως 0,1 %
- Νάτριο, έως 0,5%.
Διάφορα αρτοσκευάσματα
- Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα, έως 60gr
- Σταφιδόψωμο, σε ατομική μερίδα, έως 60gr
- Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
- Κορεσμένα λιπαρά, έως 3%
- Τράνς λιπαρά, έως 0,1%
- Νάτριο, έως 0,5%.
- Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
- Η λιπαρή ύλη, για τη ζύμη-φύλλο, πρέπει να είναι, αποκλειστικά, ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας.
- Το τυρί, που θα
χρησιμοποιείται, στις τυρόπιτες, θα πρέπει να αποτελεί, τουλάχιστον, το
40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων
τυριών.
- Πίτσα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:
- Για τη βάση, τα
επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά
βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, όπως το γλουταμινικό
μονονάτριο. Για τη γέμιση, τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα,
πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση
σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των
τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα, ή να
παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
- Επιτρέπεται η χρήση
όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης, πλούσιο, σε φυτικές ίνες, ή λευκό,
όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική
πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν
επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν
πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
- Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα, με τις παρακάτω προδιαγραφές:
- Κορεσμένα λιπαρά, έως 1 %
- Νάτριο, έως 1 %.
- Λαχανικά όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
- Ελιές, χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
- Αβγό καλά βρασμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
- Από λιπαρές ύλες, επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
- Επιτρέπεται η
παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και
με γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ή μέλι-ταχίνι.
Γλυκίσματα
- Κρέμα και ρυζόγαλο, σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%)
- Χαλβάς, σε ατομική μερίδα, έως 50gr
- Παστέλι, σε ατομική μερίδα έως 50gr
- Μέλι, σε ατομική μερίδα
- Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα, έως 30gr
- Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί
- Στα κυλικεία των
σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων
των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού, ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως
50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Υγρά τρόφιμα
- Εμφιαλωμένο νερό
- Μόνο στα κυλικεία των
σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι,
φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων
γλυκαντικών
- Καφές, μόνο για το προσωπικό
- Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται
στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και
του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν, στον ανωτέρω
κατάλογο.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων, ή συμπληρωμάτων
διατροφής και προϊόντων, που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους
οργανισμούς.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική Διάταξη 81025/29.8.2013.
Στα σχολικά κυλικεία, ισχύουν οι παρακάτω ανώτατες τιμές, για ορισμένα
τρόφιμα, σύμφωνα με την Απόφαση Α2-718 (ΦΕΚ 2090/Β.31-7-2014)
ΕΙΔΗ
|
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α.
|
α) Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής
άλεσης
ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας,
ελαιολάδου και άλλων)
|
1,00
|
β) Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής
άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας,
ελαιολάδου και άλλων)
|
1,25
|
γ) Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο
κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων
τουλάχιστον
|
0,40
|
δ) Τυρόπιτα – σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή
κασέρι βάρους 120
γραμμαρίων
|
1,00
|
ε) Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός
ή εκτός ψυγείου
|
0,35
|
στ) Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη
ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml
|
0,85
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου