Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Με Νόμο του 1945 απέλυσαν εργαζόμενο

«Nόμιμη η απόλυση σε αναρρωτική άδεια»


«Nόμιμη η απόλυση σε αναρρωτική άδεια»
Παράνομη είναι η απόλυση εργαζομένου μόνο κατά τη διάρκεια της θερινής άδειας ενώ δεν απαγορεύεται και ούτε είναι καταχρηστική η καταγγελία της σύμβασης του κατά την αναρρωτική του άδεια. Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος ερμηνεύοντας την εργατική νομοθεσία, επικυρώνοντας σχετική εφετειακή απόφαση.

Με αυτό το σκεπτικό απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του 67χρονου μηχανολόγου-μηχανικού που απολύθηκε το 2006 από την εταιρεία «ΤΡΑΜ Α.Ε», ενώ ήταν ήταν σε αναρρωτική άδεια ενός μηνός, μετά τη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο, λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδη διαβήτη.Για την νοσηλεία του αλλά και την αναρρωτική του άδεια είχε ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά την υπηρεσία του και ειδικά την διευθύντρια προσωπικού. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τράμ» Α.Ε. για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του 67χρονου είχε ληφθεί πάντως πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Ο ίδιος ωστόσο προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη υποστήριξε ότι όταν απολύθηκε ήθελε 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, δεν είχε γνωστοποιήσει κάτι τέτοιο στην εταιρεία του, ούτε ακόμα όταν το καλοκαίρι του 2006 ενημερώθηκε ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα καταγγελλόταν η σύμβαση εργασίας του.

Το Εφετείο Αθηνών ερμηνεύοντας τον αναγκαστικό νόμο 539/1945 έκρινε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν απαγορεύεται κατά την διάρκεια της αναρρωτικής άδειας του μισθωτού και ούτε για το λόγο αυτό η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι καταχρηστική. Ακολούθησε αναίρεση από τον 67χρονο η οποία όμως απορρίφθηκε από τους αρεοπαγίτες με το σκεπτικό ότι: «Η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539/1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά την διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: