Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ιδιοκτήτες φροντιστηρίων: "Ζητούν άλλα αντί άλλων"




16/07/2014, 17:07

Τον μπελά τους έχουν βρει οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων της Κρήτης με τα πολεοδομικά κριτήρια που τίθενται για τις ανανεώσεις των αδειών λειτουργίας τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα κριτήρια είναι αυστηρά, αλλά και το ότι τα κριτήρια είναι... διαφορετικά, ανάλογα με την υπηρεσία που απευθύνονται.

Η μία υπηρεσία ζητά 4 μέτρα αυλή ανά μαθητή, η άλλη είναι ικανοποιημένη και με 2,5. Ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου, όμως, τι να κάνει; Αν έχει 30 μαθητές να ψάχνει 120 μέτρα αυλή μέσα στο Ηράκλειο;

Τα προβλήματα δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περισσότερα. Όπως περισσότερες είναι και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Υπάρχει καταρχήν ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων), που συγκεντρώνει τα χαρτιά, υπάρχει επίσης η Πυροσβεστική, υπάρχει και η Πολεοδομία.

Ο ΕΟΠΠΕΠ για μια απλή άδεια φροντιστηρίου δεν έχει απαιτήσεις προσβασιμότητας για ΑμεΑ, η Πολεοδομία όμως έχει. Και έχει προφανώς, επειδή... όλα τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα σχολεία δίνουν το καλό παράδειγμα πάνω στο θέμα αυτό.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Ηρακλείου (PALSO) κ. Γιώργος Χατζιδάκης: «Έτσι όπως είναι τα πράγματα μας βάζουν σε ένα κυκεώνα. Ο ΕΟΠΠΕΠ, που έχει το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης, ζητά άδεια οικοδομής, δύο βεβαιώσεις μηχανικών για τη στατικότητα του κτηρίου και πυρασφάλεια. Λαμβάνοντας αυτά τα χαρτιά, εκδίδει άδειες, θεωρώντας τα εκ των προτέρων ως σωστά. Διατηρεί, όμως, το δικαίωμα να κάνει έλεγχο, και αν εκ των υστέρων αποδειχτούν λανθασμένα, επιβάλλει εξοντωτικές ποινές. Για παράδειγμα, στέρηση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος για 10 χρόνια».

Ο φορέας

Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ζητούν να υπάρχει ένας φορέας που να εμπλέκεται σε όλα αυτά. Να ελέγχει το φάκελο και τυπικά και ουσιαστικά, και να είναι ο ίδιος που θα επιβάλλει ποινές αν χρειάζεται. Αλλά να τα βρίσκουν όλα μεταξύ τους, και να μην μπαίνουν οι ίδιοι στη διαδικασία να πληρώνουν τη νύφη της ασυνεννοησίας των υπηρεσιών του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής είναι η προδιαγραφή του ΕΟΠΠΕΠ για 1,5 μέτρο ανά μαθητή αίθουσα και 2,5 αύλειο χώρο. Όμως, η Πυροσβεστική ζητά 4 μέτρα αύλειο χώρο, ενώ δε βάζει θέμα για το μέγεθος της αίθουσας.

Όλα τα παραπάνω έθεσε η διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Ηρακλείου (PALSO) στον κ. Βασίλαινα Αθανάσιο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Παροχών Διά Βίου Μάθησης και εκπαιδευτικού πλαισίου του ΕΟΠΠΕΠ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη. Ο κ. Βασίλαινας αναγνώρισε το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν επανεξέτασης και δεσμεύτηκε να προβεί στις ανάλογες διορθωτικές εισηγήσεις προς το νέο υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο.

ΣΠΑΣΜΕΝΟ

Η σκληρή πραγματικότητα: 40 λουκέτα, βερεσέδια και διαρροές

Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών αναγκάζονται να βιώνουν τον παραλογισμό της ελληνικής διοίκησης, την ώρα που έχουν πιο επείγοντα θέματα να αντιμετωπίσουν.

Το πρώτο και βασικότερο είναι η αδυναμία πολλών οικογενειών να συνεχίσουν να πληρώνουν τις εξοσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. «Υπάρχουν άνθρωποι που, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των υποχρεώσεων της οικογένειας γενικά, κόβουν όλα εξωσχολικά, κολυμβητήρια, μουσική κ.λπ., ακόμα και την ξένη γλώσσα», αναφέρει ο κ. Χατζιδάκης.

Οι μειώσεις διδάκτρων και το κοινωνικό φροντιστήριο βοήθησαν λίγο την κατάσταση, αλλά υπάρχει και άλλο ένα θέμα που είναι διογκωμένο. Κάθε χρόνο την τελευταία τετραετία μένουν όλο και περισσότερα ανεξόφλητα δίδακτρα. Κάποια από αυτά πληρώνονται σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάποια άλλα μεταφέρονται το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Χατζιδάκης έχει καλέσει τους συναδέλφους του να στηρίξουν τον κόσμο, όπως και ο κόσμος τους έχει στηρίξει τόσα χρόνια. Ωστόσο και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τα λειτουργικά του έξοδα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουμε μαζικά λουκέτα στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζιδάκη, την τελευταία τετραετία σε επίπεδο νομού Ηρακλείου έχουν κλείσει 40 φροντιστήρια, την ώρα που διογκώνονται τα παράνομα ιδιαίτερα. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών έχει καλέσει εγγράφως την επίσημη Πολιτεία να προστατεύσει τους φροντιστές, τους γονείς, τους μαθητές, αλλά και την ίδια την εθνική οικονομία.


Της Ελένης Σταυρουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: