Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Α.Αργυρός: Οικονομική κρίση και επιπτώσεις στη δικαιοσύνη



O κ Αντώνης Αργυρός, αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στη δικαιοσύνη καθώς και στις δυνατότητες ουσιαστικής αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης από την ελληνική κοινωνία
11/03/2014 10:41  
κ Αντώνης Αργυρός, τ.υπουργός, Δικηγόρος Αθηνών, Αναπλ. Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  παραχώρησε στo LawNet.gr συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στη δικαιοσύνη καθώς και στις δυνατότητες ουσιαστικής αξιοποίησης του  θεσμού της διαμεσολάβησης από την ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Αργυρός, επισήμανε ότι από την εφαρμοζόμενη πολιτική ο Έλληνας πολίτης εμποδίζεται  συστηματικά από την Πολιτεία να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Το δικαστικό ένσημο και τα δυσθεώρητα παράβολα (εφέσεως και αναιρέσεως) έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετων εμποδίων και αναχωμάτων στον πολίτη, ο οποίος αδυνατεί πλέον να προσφύγει στη δικαιοσύνη ή ακόμη εγκαταλείπει δικαστικές του υποθέσεις.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Αργυρός τα πινάκια του Πολυμελούς Πρωτοδικείου τελειώνουν γρήγορα – κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιταχύνθηκε η δικαιοσύνη. «Η δικαιοσύνη αποσυμφορήθηκε δια της καταργήσεως των ενδίκων μέσων των Ελλήνων πολιτών» μας δήλωσε.
Παράλληλα, προσέθεσε ότι στα χρόνια της κρίσης κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται  το δικαίωμα καταφυγής στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην εργασία καθώς και πλήθος άλλων δικαιωμάτων που συνεχώς συρρικνούνται.
Σε ερώτημα αναφορικό με τη φοροδιαφυγή των δικηγόρων απάντησε με το αδιάσειστο στοιχείο ότι 80% των συναδέλφων δεν έχει κάνει ούτε μια παράσταση στα δικαστήρια. Στη συνέχεια σε αυτοκριτικό τόνο αναφέρει ότι «πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από τα νέα τα παιδιά για το πού τα έχουμε οδηγήσει  ως γενιά  και ως επαγγελματικός κλάδος χωρίς να τα έχουμε ενημερώσει προηγουμένως».

Στη συνέχεια της συνέντευξης κατέθεσε πρόταση για την άσκηση των δικηγόρων προκειμένου θεσμικά η πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παρατηρείται και το οποίο συνοψίζεται στην χρησιμοποίηση  -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- των ασκουμένων «ως υποζύγια». Ο κ.Αργυρός προτείνει η 18μηνη άσκηση να γίνεται σαν μεταπτυχιακό με την ευθύνη και τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανεπιστημίου.
Τέλος αναφορικά με τη διαμεσολάβηση σημείωσε ότι «η κοινωνία δεν έχει αγκαλιάσει ακόμη τον θεσμό. Αν δε γίνει συστηματική προσπάθεια από την πολιτεία οργανωμένα  για ενημέρωση της κοινωνίας, ο θεσμός θα ναυαγήσει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: