Μάθετε τα πάντα για τις φλεβικές παθήσεις
Τα προβλήματα που εντοπίζονται στη φλεβική λειτουργία αποτελεί,
ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αγαπημένο θέμα στις κοινωνικές μας
συναναστροφές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο καθώς τα
στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως 3 στους 10 Έλληνες έχουν ιστορικό
κιρσών. Και όλοι όσοι πάσχουν γνωρίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο
αισθητικό. Το να εντοπίσει κανείς τους κιρσούς είναι σχετικά εύκολο,
διότι συνήθως οι κιρσοί
είναι ορατοί στα κάτω άκρα όταν ο ασθενής είναι όρθιος. Όμως η τελική
διάγνωση τίθεται από αγγειοχειρουργό και μετά από τη διενέργεια
απεικονιστικού ελέγχου με triplex.
Οι θεραπείας τους είναι αναγκαία
Η παρουσία κιρσών σημαίνει ότι η φλεβική κυκλοφορία του κάτω άκρου είναι σημαντικά διαταραγμένη – το αίμα παλινδρομεί, επιστρέφει πίσω στο κάτω άκρο, αντί να προωθείται προς την καρδιά και αυτό είναι αποτέλεσμα βλάβης στις βαλβίδες που περιέχονται στις φλέβες. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κιρσοί τροφοδοτούνται από μία από τις κύριες επιφανειακές φλέβες, την μείζονα ή την ελάσσονα σαφηνή, ή κάποιον κύριο κλάδο τους. Σε αυτές τις φλέβες οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη και συνεπώς μεγάλη ποσότητα αίματος παλινδρομεί σε αυτές και μετά στους κιρσούς με τους οποίους συνδέονται. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στην πίεση που επικρατεί στον αυλό των φλεβών που πάσχουν, καθώς και στην ταχύτητα της ροής του αίματος. Αυτή η διαταραχή είναι συνεχώς επιδεινούμενη, προκαλώντας βλάβη σε γειτονικές φλέβες, οι οποίες δεν έπασχαν αρχικά, αυξάνοντας σταδιακά τη διάμετρο των φλεβών που ήδη εμπλέκονται και προκαλώντας βλάβη στο δέρμα της κνήμης λόγω της φλεβικής υπέρτασης που την συνοδεύει. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι υψηλός, λόγω της χαμηλής ροής του αίματος στους κιρσούς και της επιφανειακής τους θέσης κάτω από το δέρμα, που οδηγεί σε καθημερινούς μικροτραυματισμούς.
Μήπως νιώθετε βάρος, φαγούρα, κράμπες ή έχετε οίδημα;
Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένας ασθενής με κιρσούς είναι σχετικά γενικής φύσεως όπως:
Οι θρομβώσεις
Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ένας σημαντικός λόγος για να προχωρήσει ένας ασθενής με κιρσούς στα κάτω άκρα σε θεραπεία. Οι επιπλοκές των κιρσών, όπως η θρομβοφλεβίτιδα ή η κιρσορραγία, μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε και δεν σχετίζονται με τη βαρύτητα των κιρσών. Αν και υπάρχουν τρόποι προφύλαξης, όπως οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και η λήψη αντιπηκτικών, ο πλέον σίγουρος τρόπος είναι η θεραπεία των κιρσών. Επιπρόσθετα, εάν κάποιος ασθενής έχει ήδη υποστεί θρόμβωση, η πιθανότητα να υποτροπής είναι σημαντική.
Τέλος, κανείς δεν θα πρέπει να υποβιβάζει τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία κιρσών στα κάτω άκρα στην εξωτερική εμφάνιση. Τα κάτω άκρα δείχνουν ιδιαίτερα αντιαισθητικά όταν υπάρχουν κιρσοί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πτώση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα των γυναικών. Ακόμη, λοιπόν, και αν κάποιος αγνοήσει την κακή φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα, την προοδευτική επιδείνωση και τον κίνδυνο επιπλοκών, η κακή αισθητική των ποδιών από μόνη της θα πρέπει να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την θεραπεία τους.
Βοηθούν μόνο οι κάλτσες;
Η συντηρητική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι ελαστικές κάλτσες πιέζουν από έξω προς τα μέσα, αντισταθμίζοντας την πίεση προς τα έξω που επικρατεί στο εσωτερικό των κιρσών. Η θεραπεία αυτή όμως δεν είναι μόνιμη και βοηθάει για όσο καιρό ο ασθενής φοράει τις κάλτσες. Η συνεχής συμβίωση με τις κάλτσες δεν είναι καθόλου ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που το ξέρει όποιος χρειάστηκε να τις φοράει για παρατεταμένο διάστημα. Η ριζική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την καταστροφή της κύριας φλέβας που ανεπαρκεί, δηλαδή της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς, και την αφαίρεση των κιρσών.
Η χειρουργική θεραπεία και η κριτική της
Ο κλασσικός χειρουργικός τρόπος περιλαμβάνει την εκρίζωση της κύριας φλέβας. Γίνονται χειρουργικές τομές στα δύο άκρα της φλέβας το κεντρικό, στην μηροβουβωνική περιοχή για τη μείζονα σαφηνή και πίσω από το γόνατο για την ελάσσονα και το περιφερικό, κάτω από το γόνατο και πίσω από την κνήμη αντίστοιχα, η φλέβα καθετηριάζεται με ένα νάιλον καλώδιο και τραβιέται με δύναμη. Οι κιρσοί αφαιρούνται με επιπλέον χειρουργικές τομές στα απαραίτητα σημεία. Η επέμβαση αυτή απαιτεί την χορήγηση γενικής ή περιοχικής (συνήθως ραχιαίας και σπανιότερα επισκληριδίου) αναισθησίας. Αυτό από μόνο του ενέχει κινδύνους, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν συνοδά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά ή αναπνευστικά. Η επέμβαση συνοδεύεται από μετεγχειρητικό πόνο και είναι απαραίτητο σημαντικό χρονικό διάστημα για ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία. Επιπρόσθετα, η διενέργεια πολλών χειρουργικών τομών σημαίνει ότι το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι μέτριο στην καλύτερη περίπτωση, με παρουσία αρκετών ουλών.
Αν κάποιος βάλει στην άκρη τα παραπάνω μειονεκτήματα, του μετεγχειρητικού πόνου και του κακού αισθητικού αποτελέσματος, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του κλασσικού χειρουργικού τρόπου θεραπείας είναι τα υψηλά ποσοστά υποτροπής, που μπορεί να φτάνουν το 30% έως και 50% των περιπτώσεων στην πενταετία .
Ένας σημαντικός λόγος υποτροπής είναι η κακή τεχνική. Επειδή κατά την κλασσική επέμβαση σπάνια χρησιμοποιείται διεγχειρητική απεικόνιση με υπέρηχο, το νάιλον καλώδιο είναι πιθανό να παρακάμψει τμήματα της κύριας φλέβας, με αποτέλεσμα τμήμα αυτής να παραμείνει στην θέση του και να οδηγήσει σε υποτροπή. Είναι μια αρκετά συχνή εικόνα που συναντούμε κατά την διενέργεια triplex σε ασθενείς με υποτροπή κιρσών. Στατιστικά, υπόλειμμα της κύριας φλέβας μετά από το κλασσικό χειρουργείο ευθύνεται για τουλάχιστον το 30% των υποτροπών.
Η πλειοψηφία των υποτροπών μετά από κλασσικό χειρουργείο σχετίζεται με τις ουλές των χειρουργικών τομών. Η ουλή που δημιουργείται μετά από την διενέργεια χειρουργικής τομής οδηγεί σταδιακά στην ανάπτυξη νέων αγγείων, φλεβών, στην περιοχή της. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται νεοαγγείωση. Η νεοαγγείωση σταδιακά οδηγεί στην δημιουργία ενός άναρχου φλεβικού δικτύου στις περιοχές της επέμβασης, το οποίο τελικά οδηγεί στην υποτροπή των κιρσών. Οι υποτροπές αυτές τυπικά είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και απαιτούν εμπειρία και εξειδίκευση από τον αγγειοχειρουργό που τις αναλαμβάνει.
Τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής μεθόδου
Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser δεν είναι και τόσο νέα θεραπεία όσο πιστεύεται στην Ελλάδα. Αποτελεί την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τουλάχιστον μια πενταετία. Η επιτυχία της μεθόδου καθώς και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που τη συνοδεύουν έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των αριθμών σαφηνεκτομών (της κλασσικής επέμβασης) που διενεργούνται στις Η.Π.Α τα τελευταία χρόνια. Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική εκδοχή της κλασσικής σαφηνεκτομής. Η επέμβαση περιλαμβάνει την καταστροφή, εξάχνωση της κύριας φλέβας με απ’ευθείας εφαρμογή ενέργειας Laser στον αυλό και το τοίχωμα της φλέβας, μέσω ενός Laser καθετήρα υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος εισάγεται στην φλέβα μετά από παρακέντηση στην περιοχή του γόνατος. Η παρακέντηση, όπως και όλη η επέμβαση πραγματοποιείται με διεγχειρητική υπερηχογραφική καθοδήγηση – δηλαδή με τη βοήθεια υπερήχων απεικονίζεται όλη η περιοχή της επέμβασης, κάτι που αυξάνει δραματικά την τεχνική επιτυχία και την ασφάλεια της τεχνικής.
Βήμα βήμα η ενδοαυλική επέμβαση
Η επέμβαση έχει αρκετά στάδια, εισαγωγή στην φλέβα, τοποθέτηση του Laser καθετήρα στο σωστό σημείο, έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος σε όλο το μήκος της φλέβας με υπερηχογραφική καθοδήγηση, ενεργοποίηση και απόσυρση του Laser καθετήρα με συγκεκριμένη ταχύτητα και εξάχνωση της φλέβας. Η επέμβαση συνδυάζεται με ταυτόχρονη αφαίρεση των κιρσών με την τεχνική των μικρο-φλεβεκτομών. Στην περιοχή του δέρματος στα σημεία που βρίσκονται οι κιρσοί γίνεται έκχυση ειδικού τοπικού αναισθητικού διαλύματος και ακολουθεί η αφαίρεση του κιρσού μέσα από μια μικρή οπή διαμέτρου, συνήθως, ενός χιλιοστού. Ο συνδυασμός αυτός διατηρεί στο ακέραιο τον ελάχιστα επεμβατικό χαρακτήρα της επέμβασης και εκτός από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση, μειώνει δραματικά και την μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς.
Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι σχεδιασμένη για να πραγματοποιείται ακόμη και με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας αποκλειστικά. Πράγματι, οι συγκεκριμένες θεραπείες στις Η.Π.Α. σπάνια πραγματοποιούνται σε νοσοκομείο – στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζονται σε περιβάλλον ιατρείου, με την χορήγηση τοπικής αναισθησίας και μόνο.
Παρ’όλα αυτά, υπάρχει η επιλογή της κλινικής, όπου γίνεται ταυτόχρονα χορήγηση ήπιας μέθης, αγχολυτικού κυρίως χαρακτήρα για μέγιστη άνεση του ασθενούς. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της θεραπείας με τις ελάχιστες απαιτήσεις για αναισθησία μας έχει επιτρέψει την εφαρμογή της σε ασθενείς οι οποίοι είχαν σημαντικά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν απαγορευτική τη χορήγηση γενικής και περιοχικής αναισθησίας, όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια με χαμηλό κλάσμα εξώθησης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθενείς με μεταμοσχευμένο ήπαρ κλπ.
Η μέθη χορηγείται από την έμπειρη αναισθησιολογική μας ομάδα. Ο ασθενής μπορεί και σηκώνεται αμέσως μετά το χειρουργείο, χωρίς αίσθημα ζάλης και μπορεί να φάει και να πιεί.
Οι δυνατότητες που δίνει η ενδοαυλική μέθοδος
Δεν έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή Laser για τη θεραπεία των κιρσών. Έχουμε αντιμετωπίσει φλέβες ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου, φλέβες με ανευρυσματικές διατάσεις και φλέβες με παλαιότερη θρομβοφλεβίτιδα με την ίδια επιτυχία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι απόλυτη αντένδειξη για την εφαρμογή Laser είναι μόνο η οξεία θρομβοφλεβίτιδα. Ακόμη κι αν η φλέβα γίνεται επιφανειακή σε μικρό μήκος από την σαφηνομηριαία συμβολή, η διενέργεια Laser δίνει τη δυνατότητα αποφυγής διενέργειας χειρουργικής τομής, αποφεύγοντας την ανάπτυξη νεοαγγείωσης, την χορήγηση γενικής αναισθησίας και τον μετεγχειρητικό πόνο.
Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από την θεραπεία των κιρσών με Laser είναι ελάχιστος. Οι ασθενείς περπατάνε αμέσως και εξέρχονται του νοσοκομείου μετά από περίπου μια ώρα από το τέλος της επέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν λαμβάνουν ούτε απλό παυσίπονο το βράδυ μετά το χειρουργείο. Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος καθώς και η έλλειψη συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χορήγηση μέθης, όπως ναυτία, επιτρέπουν την άμεση επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρέφουν στην εργασία τους ακόμη και την επόμενη ημέρα.
Χαμηλά ποσοστά υποτροπής
Η παντελής έλλειψη χειρουργικών τομών οδηγεί σε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά την πάροδο λίγων μηνών από την επέμβαση, τα σημεία όπου έγιναν οι οπές είναι πια δυσδιάκριτα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες ασθενείς.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ενδοαυλικής θεραπείας των κιρσών με Laser είναι τα χαμηλά ποσοστά υποτροπής μετά το αρχικό χειρουργείο, ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον κλασσικό τρόπο αντιμετώπισης. Ακόμη και αν συμβεί υποτροπή, αυτή έχει συνήθως να κάνει με την επανασυρραγγοποίηση της φλέβας που υποβλήθηκε σε Laser και η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά εύκολη, είτε με έκχυση σκληρυντικού αφρού στο ιατρείο ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, με επανάληψη του Laser σε αντίθεση με τις υποτροπές του κλασσικού τρόπου θεραπείας οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία νεοαγγείωσης και την ανάπτυξη ενός άναρχου φλεβικού δικτύου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ασθενείς που έχουν εμφανίσει κιρσούς έχουν καταγραμμένη στο γενετικό τους υλικό την αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν κάθε ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια να παρακολουθείται συχνά από τον αγγειοχειρουργό του, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται νωρίς ότι καινούργια προβλήματα προκύπτουν. Στη φλεβολογία η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Ευχαριστούμε πολύ τον αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Ματθαίου υπεύθυνου του Πρότυπου Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.veins.gr ή επικοινωνήστε στο 213-0035757. Αλέξανδρος Ματθαίου, Αγγειοχειρουργός,
Η παρουσία κιρσών σημαίνει ότι η φλεβική κυκλοφορία του κάτω άκρου είναι σημαντικά διαταραγμένη – το αίμα παλινδρομεί, επιστρέφει πίσω στο κάτω άκρο, αντί να προωθείται προς την καρδιά και αυτό είναι αποτέλεσμα βλάβης στις βαλβίδες που περιέχονται στις φλέβες. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι κιρσοί τροφοδοτούνται από μία από τις κύριες επιφανειακές φλέβες, την μείζονα ή την ελάσσονα σαφηνή, ή κάποιον κύριο κλάδο τους. Σε αυτές τις φλέβες οι βαλβίδες έχουν υποστεί βλάβη και συνεπώς μεγάλη ποσότητα αίματος παλινδρομεί σε αυτές και μετά στους κιρσούς με τους οποίους συνδέονται. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στην πίεση που επικρατεί στον αυλό των φλεβών που πάσχουν, καθώς και στην ταχύτητα της ροής του αίματος. Αυτή η διαταραχή είναι συνεχώς επιδεινούμενη, προκαλώντας βλάβη σε γειτονικές φλέβες, οι οποίες δεν έπασχαν αρχικά, αυξάνοντας σταδιακά τη διάμετρο των φλεβών που ήδη εμπλέκονται και προκαλώντας βλάβη στο δέρμα της κνήμης λόγω της φλεβικής υπέρτασης που την συνοδεύει. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι υψηλός, λόγω της χαμηλής ροής του αίματος στους κιρσούς και της επιφανειακής τους θέσης κάτω από το δέρμα, που οδηγεί σε καθημερινούς μικροτραυματισμούς.
Μήπως νιώθετε βάρος, φαγούρα, κράμπες ή έχετε οίδημα;
Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένας ασθενής με κιρσούς είναι σχετικά γενικής φύσεως όπως:
- βάρος,
- φαγούρα,
- νυχτερινές κράμπες ή
- οίδημα
Οι θρομβώσεις
Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ένας σημαντικός λόγος για να προχωρήσει ένας ασθενής με κιρσούς στα κάτω άκρα σε θεραπεία. Οι επιπλοκές των κιρσών, όπως η θρομβοφλεβίτιδα ή η κιρσορραγία, μπορούν να συμβούν οποτεδήποτε και δεν σχετίζονται με τη βαρύτητα των κιρσών. Αν και υπάρχουν τρόποι προφύλαξης, όπως οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και η λήψη αντιπηκτικών, ο πλέον σίγουρος τρόπος είναι η θεραπεία των κιρσών. Επιπρόσθετα, εάν κάποιος ασθενής έχει ήδη υποστεί θρόμβωση, η πιθανότητα να υποτροπής είναι σημαντική.
Τέλος, κανείς δεν θα πρέπει να υποβιβάζει τον αντίκτυπο που έχει η παρουσία κιρσών στα κάτω άκρα στην εξωτερική εμφάνιση. Τα κάτω άκρα δείχνουν ιδιαίτερα αντιαισθητικά όταν υπάρχουν κιρσοί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πτώση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα των γυναικών. Ακόμη, λοιπόν, και αν κάποιος αγνοήσει την κακή φλεβική κυκλοφορία στα κάτω άκρα, την προοδευτική επιδείνωση και τον κίνδυνο επιπλοκών, η κακή αισθητική των ποδιών από μόνη της θα πρέπει να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την θεραπεία τους.
Βοηθούν μόνο οι κάλτσες;
Η συντηρητική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι ελαστικές κάλτσες πιέζουν από έξω προς τα μέσα, αντισταθμίζοντας την πίεση προς τα έξω που επικρατεί στο εσωτερικό των κιρσών. Η θεραπεία αυτή όμως δεν είναι μόνιμη και βοηθάει για όσο καιρό ο ασθενής φοράει τις κάλτσες. Η συνεχής συμβίωση με τις κάλτσες δεν είναι καθόλου ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που το ξέρει όποιος χρειάστηκε να τις φοράει για παρατεταμένο διάστημα. Η ριζική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει την καταστροφή της κύριας φλέβας που ανεπαρκεί, δηλαδή της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς, και την αφαίρεση των κιρσών.
Η χειρουργική θεραπεία και η κριτική της
Ο κλασσικός χειρουργικός τρόπος περιλαμβάνει την εκρίζωση της κύριας φλέβας. Γίνονται χειρουργικές τομές στα δύο άκρα της φλέβας το κεντρικό, στην μηροβουβωνική περιοχή για τη μείζονα σαφηνή και πίσω από το γόνατο για την ελάσσονα και το περιφερικό, κάτω από το γόνατο και πίσω από την κνήμη αντίστοιχα, η φλέβα καθετηριάζεται με ένα νάιλον καλώδιο και τραβιέται με δύναμη. Οι κιρσοί αφαιρούνται με επιπλέον χειρουργικές τομές στα απαραίτητα σημεία. Η επέμβαση αυτή απαιτεί την χορήγηση γενικής ή περιοχικής (συνήθως ραχιαίας και σπανιότερα επισκληριδίου) αναισθησίας. Αυτό από μόνο του ενέχει κινδύνους, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν συνοδά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά ή αναπνευστικά. Η επέμβαση συνοδεύεται από μετεγχειρητικό πόνο και είναι απαραίτητο σημαντικό χρονικό διάστημα για ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία. Επιπρόσθετα, η διενέργεια πολλών χειρουργικών τομών σημαίνει ότι το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι μέτριο στην καλύτερη περίπτωση, με παρουσία αρκετών ουλών.
Αν κάποιος βάλει στην άκρη τα παραπάνω μειονεκτήματα, του μετεγχειρητικού πόνου και του κακού αισθητικού αποτελέσματος, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του κλασσικού χειρουργικού τρόπου θεραπείας είναι τα υψηλά ποσοστά υποτροπής, που μπορεί να φτάνουν το 30% έως και 50% των περιπτώσεων στην πενταετία .
Ένας σημαντικός λόγος υποτροπής είναι η κακή τεχνική. Επειδή κατά την κλασσική επέμβαση σπάνια χρησιμοποιείται διεγχειρητική απεικόνιση με υπέρηχο, το νάιλον καλώδιο είναι πιθανό να παρακάμψει τμήματα της κύριας φλέβας, με αποτέλεσμα τμήμα αυτής να παραμείνει στην θέση του και να οδηγήσει σε υποτροπή. Είναι μια αρκετά συχνή εικόνα που συναντούμε κατά την διενέργεια triplex σε ασθενείς με υποτροπή κιρσών. Στατιστικά, υπόλειμμα της κύριας φλέβας μετά από το κλασσικό χειρουργείο ευθύνεται για τουλάχιστον το 30% των υποτροπών.
Η πλειοψηφία των υποτροπών μετά από κλασσικό χειρουργείο σχετίζεται με τις ουλές των χειρουργικών τομών. Η ουλή που δημιουργείται μετά από την διενέργεια χειρουργικής τομής οδηγεί σταδιακά στην ανάπτυξη νέων αγγείων, φλεβών, στην περιοχή της. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται νεοαγγείωση. Η νεοαγγείωση σταδιακά οδηγεί στην δημιουργία ενός άναρχου φλεβικού δικτύου στις περιοχές της επέμβασης, το οποίο τελικά οδηγεί στην υποτροπή των κιρσών. Οι υποτροπές αυτές τυπικά είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και απαιτούν εμπειρία και εξειδίκευση από τον αγγειοχειρουργό που τις αναλαμβάνει.
Τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής μεθόδου
Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser δεν είναι και τόσο νέα θεραπεία όσο πιστεύεται στην Ελλάδα. Αποτελεί την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τουλάχιστον μια πενταετία. Η επιτυχία της μεθόδου καθώς και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που τη συνοδεύουν έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των αριθμών σαφηνεκτομών (της κλασσικής επέμβασης) που διενεργούνται στις Η.Π.Α τα τελευταία χρόνια. Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική εκδοχή της κλασσικής σαφηνεκτομής. Η επέμβαση περιλαμβάνει την καταστροφή, εξάχνωση της κύριας φλέβας με απ’ευθείας εφαρμογή ενέργειας Laser στον αυλό και το τοίχωμα της φλέβας, μέσω ενός Laser καθετήρα υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος εισάγεται στην φλέβα μετά από παρακέντηση στην περιοχή του γόνατος. Η παρακέντηση, όπως και όλη η επέμβαση πραγματοποιείται με διεγχειρητική υπερηχογραφική καθοδήγηση – δηλαδή με τη βοήθεια υπερήχων απεικονίζεται όλη η περιοχή της επέμβασης, κάτι που αυξάνει δραματικά την τεχνική επιτυχία και την ασφάλεια της τεχνικής.
Βήμα βήμα η ενδοαυλική επέμβαση
Η επέμβαση έχει αρκετά στάδια, εισαγωγή στην φλέβα, τοποθέτηση του Laser καθετήρα στο σωστό σημείο, έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος σε όλο το μήκος της φλέβας με υπερηχογραφική καθοδήγηση, ενεργοποίηση και απόσυρση του Laser καθετήρα με συγκεκριμένη ταχύτητα και εξάχνωση της φλέβας. Η επέμβαση συνδυάζεται με ταυτόχρονη αφαίρεση των κιρσών με την τεχνική των μικρο-φλεβεκτομών. Στην περιοχή του δέρματος στα σημεία που βρίσκονται οι κιρσοί γίνεται έκχυση ειδικού τοπικού αναισθητικού διαλύματος και ακολουθεί η αφαίρεση του κιρσού μέσα από μια μικρή οπή διαμέτρου, συνήθως, ενός χιλιοστού. Ο συνδυασμός αυτός διατηρεί στο ακέραιο τον ελάχιστα επεμβατικό χαρακτήρα της επέμβασης και εκτός από άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση, μειώνει δραματικά και την μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς.
Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι σχεδιασμένη για να πραγματοποιείται ακόμη και με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας αποκλειστικά. Πράγματι, οι συγκεκριμένες θεραπείες στις Η.Π.Α. σπάνια πραγματοποιούνται σε νοσοκομείο – στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζονται σε περιβάλλον ιατρείου, με την χορήγηση τοπικής αναισθησίας και μόνο.
Παρ’όλα αυτά, υπάρχει η επιλογή της κλινικής, όπου γίνεται ταυτόχρονα χορήγηση ήπιας μέθης, αγχολυτικού κυρίως χαρακτήρα για μέγιστη άνεση του ασθενούς. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της θεραπείας με τις ελάχιστες απαιτήσεις για αναισθησία μας έχει επιτρέψει την εφαρμογή της σε ασθενείς οι οποίοι είχαν σημαντικά συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν απαγορευτική τη χορήγηση γενικής και περιοχικής αναισθησίας, όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια με χαμηλό κλάσμα εξώθησης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ασθενείς με μεταμοσχευμένο ήπαρ κλπ.
Η μέθη χορηγείται από την έμπειρη αναισθησιολογική μας ομάδα. Ο ασθενής μπορεί και σηκώνεται αμέσως μετά το χειρουργείο, χωρίς αίσθημα ζάλης και μπορεί να φάει και να πιεί.
Οι δυνατότητες που δίνει η ενδοαυλική μέθοδος
Δεν έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή Laser για τη θεραπεία των κιρσών. Έχουμε αντιμετωπίσει φλέβες ιδιαίτερα μεγάλης διαμέτρου, φλέβες με ανευρυσματικές διατάσεις και φλέβες με παλαιότερη θρομβοφλεβίτιδα με την ίδια επιτυχία. Συνεπώς, θεωρούμε ότι απόλυτη αντένδειξη για την εφαρμογή Laser είναι μόνο η οξεία θρομβοφλεβίτιδα. Ακόμη κι αν η φλέβα γίνεται επιφανειακή σε μικρό μήκος από την σαφηνομηριαία συμβολή, η διενέργεια Laser δίνει τη δυνατότητα αποφυγής διενέργειας χειρουργικής τομής, αποφεύγοντας την ανάπτυξη νεοαγγείωσης, την χορήγηση γενικής αναισθησίας και τον μετεγχειρητικό πόνο.
Ο μετεγχειρητικός πόνος μετά από την θεραπεία των κιρσών με Laser είναι ελάχιστος. Οι ασθενείς περπατάνε αμέσως και εξέρχονται του νοσοκομείου μετά από περίπου μια ώρα από το τέλος της επέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν λαμβάνουν ούτε απλό παυσίπονο το βράδυ μετά το χειρουργείο. Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος καθώς και η έλλειψη συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη χορήγηση μέθης, όπως ναυτία, επιτρέπουν την άμεση επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρέφουν στην εργασία τους ακόμη και την επόμενη ημέρα.
Χαμηλά ποσοστά υποτροπής
Η παντελής έλλειψη χειρουργικών τομών οδηγεί σε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά την πάροδο λίγων μηνών από την επέμβαση, τα σημεία όπου έγιναν οι οπές είναι πια δυσδιάκριτα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες ασθενείς.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ενδοαυλικής θεραπείας των κιρσών με Laser είναι τα χαμηλά ποσοστά υποτροπής μετά το αρχικό χειρουργείο, ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον κλασσικό τρόπο αντιμετώπισης. Ακόμη και αν συμβεί υποτροπή, αυτή έχει συνήθως να κάνει με την επανασυρραγγοποίηση της φλέβας που υποβλήθηκε σε Laser και η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά εύκολη, είτε με έκχυση σκληρυντικού αφρού στο ιατρείο ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, με επανάληψη του Laser σε αντίθεση με τις υποτροπές του κλασσικού τρόπου θεραπείας οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία νεοαγγείωσης και την ανάπτυξη ενός άναρχου φλεβικού δικτύου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ασθενείς που έχουν εμφανίσει κιρσούς έχουν καταγραμμένη στο γενετικό τους υλικό την αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν κάθε ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια να παρακολουθείται συχνά από τον αγγειοχειρουργό του, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται νωρίς ότι καινούργια προβλήματα προκύπτουν. Στη φλεβολογία η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Ευχαριστούμε πολύ τον αγγειοχειρουργό Αλέξανδρο Ματθαίου υπεύθυνου του Πρότυπου Κέντρου Φλεβικών Παθήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο www.veins.gr ή επικοινωνήστε στο 213-0035757. Αλέξανδρος Ματθαίου, Αγγειοχειρουργός,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου