Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Δεν γεννιέται ανάπτυξη ,μέσα από τα σκουπίδια

 Γράφει η Ιωάννα  Μελάκη *
Ζούμε σε μια φτωχοποιημένη Χώρα, που οι άνθρωποι της, όχι απλώς δεν παράγουν γιατί δεν τους αρέσει η παραγωγή, αλλά δεν  βρίσκουν νόημα να το κάνουν, αφού δεν εμπνέονται από το όραμα ύπαρξης.
Το λέει και ο Θουκυδίδης: όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την επιβίωση τους βρίσκονται κοντά στην κατάσταση του ζώου και συνεπώς τοποθετούνται αυτόματα πέραν της ηθικής. Αλλά και πέραν της αισθητικής και πέραν των πάντων. Η φτώχεια, άλλωστε, κάνει πολύ καλή παρέα με την άγνοια, την αγραμματοσύνη, την πρόληψη, τη δεισιδαιμονία. Η φτώχεια περιορίζει ασφυκτικά τα όρια της ζωής και αποκλείει από τον άνθρωπο τη δυνατότητα για τον παραπέρα εξανθρωπισμό. Γιατί ο άνθρωπος είναι το μόνο ον στη φύση που δεν γεννιέται μόνο αλλά και γίνεται. Οι φτωχοί είναι καταδικασμένοι να περιορίζονται σε όσα τους χάρισε η φύση, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μέσα από την κοινωνική ζωή τα φυσικά τους χαρίσματα.
Μας  μιλάνε για έξοδο από την  οικονομική  κρίση, γνωρίζοντας ότι πολλοί πολίτες της Χώρας μας, έχουν αγγίξει την ανθρωπιστική κρίση, δηλαδή έχουν πιάσει πάτο, έχουν γίνει όχι απλώς φτωχοί, αλλά πάμφτωχοι, χωρίς απασχόληση ,χωρίς εισόδημα και μοναδική τους σκέψη είναι η επιβίωση, η οποία δεν προσφέρεται από ένα κράτος Πρόνοιας  αλλά από τα απομεινάρια  υπολείμματα της πλουτοκρατίας ,τα σκουπίδια.
  Νοιώθω αμήχανα , να βλέπω "ανθρώπους" ντυμένους με κουστούμια και άλλους ρακένδυτους να ψάχνουν τα σκουπίδια.Και το παραμύθι ,παραμύθι
 Και οι στίχοι "....και  εσύ λαέ τυραννισμένε " επίκαιροι όσο ποτέ, ο λαός τυραννισμένος !!!


* Ιωάννα Μελάκη  "αθεράπευτα κοινωνιολόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: