Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ Η ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


***************
Με Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων στο Δημόσιο Τομέα. 
Με τη δημοσίευση του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74 /Α’/26-3-2014) μεταξύ των λοιπών ρυθμίσεων, περιλαμβάνονται σημαντικές διοικητικές απλουστεύσεις, με τις οποίες βελτιώνονται οι διοικητικές διαδικασίες και καθίστανται περισσότερο ευέλικτες και αποδοτικές.
Από τις σημαντικότερες εξ αυτών είναι η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων από τους ενδιαφερόμενους, στο σύνολο των συναλλαγών τους με όλο το Δημόσιο Τομέα.
Στη νέα αυτή ρύθμιση περιλαμβάνονται όχι μόνον οι διοικητικές αρχές αλλά και όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα, όπως: τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.λ.π.
Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες δεν αποτελούν αμιγώς διοικητικές αρχές, π.χ. τα Δικαστήρια όλων των βαθμών, οι Μητροπόλεις κ.ά.

Ειδικότερα:
Με το άρθρο 1 του ως άνω νόμου
καταργείται, εφεξής, η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, φωτοαντίγραφα τους.
Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων και αλλοδαπών εγγράφων, εφόσον αυτά έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο. 
Ωστόσο, στις περιπτώσεις προσκόμισης παραποιημένων ή πλαστών φωτοαντιγράφων θα επιβάλλονται οι κυρώσεις του ν. 1599/1986 αλλά θα ανακαλείται αμέσως και η διοικητική ή άλλη πράξη, για την έκδοση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά.
H ΠΡΟΕΔΡΟΣ O Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΘ. ΖΑΝΝΑΡΑ                                             ΑΥΓ. ΠΙΠΙΔΗΣ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: