Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Μπορεί η πολυαναμενόμενη ΝΕΡΙΤ να μην έχει εκπέμψει ακόμα ωστόσο το ανταποδοτικό τέλος για την υπηρεσία έχει αρχίσει ήδη να «χρεώνεται» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό στην ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης ανακοινώθηκε πως ναι μεν τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ το μήνα θα ανέλθουν στα 191 εκ. ευρώ ωστόσο μόνο τα 101 θα «πάνε» στα ταμεία της ΝΕΡΙΤ ενώ τα υπόλοιπα περίπου 90 εκ. ευρώ θα πάνε για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Δηλαδή από 1η Γενάρη ο Έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει άλλο ένα «χαράτσι» με το έτσι θέλω και ένα «ανταποδοτικό τέλος» για μια υπηρεσία που ακόμα δεν παρέχεται...
Στην ανακοίνωση μάλιστα του αρμόδιου υφυπουργού υπογραμμίζεται εμφατικά πως το ανταποδοτικό της ΕΡΤ ήταν 4,24 ευρώ και πως τα έσοδα έφταναν τα 300 εκ. ευρώ.
Παραλείπεται όμως να αναφερθεί το γεγονός πως το 25% του ανταποδοτικού της ΕΡΤ πήγαινε υπέρ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) «κουτσουρεύοντας» τα έσοδα κατά περίπου 75 εκ. ευρώ.
Παραλείπεται επίσης να αναφερθεί πως η ΕΡΤ Α.Ε. με τον προϋπολογισμό των περίπου 240 εκ. ευρώ για το 2012 προσέφερε:
- πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό)
- επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα: 91,6 Πρώτο Πρόγραμμα, 103,7 Δεύτερο Πρόγραμμα, 90,9 Τρίτο Πρόγραμμα, 93,6 Kosmos, 101,8
ΕΡΑ Σπορ, 106,7 Φιλία, Πέμπτο Πρόγραμμα-Φωνή της Ελλάδας [στα βραχέα σε όλο τον κόσμο])
- τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη (95,8, 102 και Τρίτο)
- 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα
- δυο μουσικά σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία)
- μια έντυπη έκδοση τη «Ραδιοτηλεόραση»
- ένα διαδικτυακό τόπο το www.ert.gr
- το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ archives.ert.gr
Η «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) θα κοστίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ αλλά για έναν τηλεοπτικό σταθμό, ένα ραδιόφωνο και ένα διαδικτυακό ιστότοπο.
Ενδιαφέρον επίσης έχει το πως η ΝΕΡΙΤ με τη μία τηλεόραση θα καλύψει το καλοκαίρι το Μουντιάλ καθώς πολλοί αγώνες συμπίπτουν χρονικά. Η ΕΡΤ στο παρελθόν μετέδιδε τους αγώνες σε δύο τουλάχιστον από τα κανάλια της ώστε να προσφέρει όλα τα ματς στους τηλεθεατές της.
Η απουσία λοιπόν δεύτερου καναλιού έχει ήδη τροφοδοτήσει σενάρια πως κάποιοι αγώνες θα μετακομίσουν σε συνδρομητικό κανάλι με τη ΝΕΡΙΤ να καλύπτει κυρίως τους αγώνες της Εθνικής μας.
newspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: