Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η μισή Ελλάδα έχει μεταβιβάσει τα σπίτια στα παιδιά τους και κράτησαν την επικαρπία του πατρικού σπιτιού για τα γεράματά τους ή το αντίστροφο. Δείτε όμως τι λέει ο νόμος για ακίνητα που δεν χρησιμεύουν για κύρια κατοικία- έστω και αν μένεις σε ενοίκιο - στην περίπτωση που θέλεις να υπαχθείς στον Νόμο για τους υπερχρεωμένους.
H παρ.2 ρου άρθρ.9 του Ν.3869/2010 ορίζει τα ακόλουθα: «Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο (που χρησιμεύει ως ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ) εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει….» περαιτέρω το τελευταίο υπεδάφιο της ίδιας άνω παραγράφου ορίζει τα ακόλουθα «..αν ο οφειλέτης κατοικεί ή διαμένει σε ξένο ακίνητο και ο σύζυγος αυτού δεν διαθέτει ακίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία, τότε οι διατάξεις της παραγράφου εφαρμόζονται ΚΑΙ για το μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία. Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι για να εξαιρεθεί από την εκποίηση πρέπει να συντρέχει μια βασική προυπόθεση, ΗΤΟΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ή όταν δεν χρησιμεύει πράγματι, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Σε αυτήν την περίπτωση ανήκουν οι οφειλέτες που για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους διαμένουν σε άλλο ακίνητο, το οποίο είναι μισθωμένο απ΄αυτόν.
Είναι πρόδηλο ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε κατοικία που ο οφειλέτης έχει εμπράγματο
δικαίωμα ψιλής κυριότητας και μάλιστα σε ποσοστό και το δικαίωμα της ισόβιας επικαρπίας έχουν οι γονείς του οφειλέτη οι οποίοι διαμένουν στην κατοικία αυτή.
ΣΕ αυτήν την περίπτωση θα απορριφθεί το αίτημά του οφειλέτη για εξαίρεση από την εκποίηση.
Αποτελεί αντικείμενο ρευστοποίησης το δικαίωμα της ψιλής κυριότητας του οφειλέτη σε ποσοστό της άνω κατοικίας στα πλαίσια του άρθρ.9παρ.1 του Ν.3869/2010?
Θα εξαρτηθεί από το συνολικό ύψος των χρεών του οφειλέτη. Συγκεκριμένα ένα μέρος θα ρυθμιστεί μέσω των καταβολών που θα ορίσει το δικαστήριο (στα πλαίσια του αρθρ.8παρ.2του Ν.3869/2010) το υπόλοιπο θα επιδιωχθεί νε εξυπηρετηθεί ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ…ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΙΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 1/3 ΜΕ ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΖΩΗΣ, ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ, ΔΥΣΧΕΡΩΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ.
Η διαδικασία μάλλον θα αποβεί άκαρπη, οπότε τα πράγματα θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της ανακλήσεως κατά την ΚΠολΔ 758 της αποφάσεως που διέταξε την ρευστοποίηση οπότε οι πιστωτές θα αναλάβουν τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη κατά του συγκεκριμένου ακινήτου χωρίς βέβαια να υπάρχει προσδοκία για καλλίτερα αποτελέσματα.
Η επιδοκιμαστέα αυτή απόφαση ενδεχομένως να προκαλέσει έκπληξη … ΣΧΟΛΙΑ του ΑΘΑΝ.ΚΡΗΤΙΚΟΥ –Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ε.τ. στο ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ τεύχος 20
Να ήταν άραγε ο μόνος άδικος νόμος?

Δεν υπάρχουν σχόλια: