Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αυχενικό σύνδρομο: Τι είναι και πώς να τ’ αποφύγουμε……

Γεωργία Ρ. Κοκλώνη
Οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί ‘αυχενικό σύνδρομο’.


Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 25 - 30 έτη.

Από τη λειτουργική διαταραχή των σπονδύλων του αυχένα μπορούν να πιεστούν ή να ερεθιστούν τα νεύρα. Για αυτό, ο πόνος στην περιοχή του αυχένα μπορεί να ακτινοβολεί στην πλάτη (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), στους ώμους, τα χέρια, ακόμα μέχρι τα δάκτυλα των χεριών. Επίσης, μπορεί ο πόνος να συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, αισθητικές διαταραχές (μούδιασμα, βελόνιασμα, κάψιμο) και μειωμένη κινητικότητα. Συχνά αναφέρονται και ζαλάδες, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι ακόμα και «θολούρα» στα μάτια


Ποια είναι τα συμπτώματά του;
• άλγος στην περιοχή του αυχένα
• κεφαλαλγίες
• άλγος στον ώμο
• άλγος στο βραχίονα ή/και στο χέρι
• περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας
• μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα
• διαταραχή στη βάδιση
• μουδιάσματα στα άνω άκρα
• μυϊκή αδυναμία στα κάτω άκρα
• ζάλη και αστάθεια
• καρηβαρία («βαρύ κεφάλι»)
• ίλιγγος



Το αυχενικό σύνδρομο ταλαιπωρεί κατά πλειοψηφία όσους κάνουν καθιστική δουλειά, και συγκεκριμένα όσους δεν κάθονται στη σωστή θέση, όσους βρίσκονται πολλές ώρες ακίνητοι (για παράδειγμα μπροστά από ένα κομπιούτερ) και όσους δε γυμνάζονται. Φαίνεται ότι 7 στα 10 άτομα κάποια στιγμή θα εμφανίσουν αυχενικό σύνδρομο, ενώ ένα στα έξι άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο του αυχένα. Το αυχενικό σύνδρομο δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση αφού μπορεί να χειροτερέψει.

 Η αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται πάντα από την ακριβή αιτία. Απλές μορφές, όπως αυτές που οφείλονται σε μυϊκή κόπωση ή μυϊκή θλάση και διάστρεμμα, υποχωρούν με απλή φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά ή και αντιφλεγμονώδη) μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.

Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγεται η ακινητοποίηση του αυχένα με αυχενικό κολάρο και να ενθαρρύνεται η πλήρης κινητοποίηση, καθώς αυτό έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την αποκατάσταση.

Η αντιμετώπιση των μορφών του αυχενικού συνδρόμου που οφείλονται σε εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης είναι πιο μακροχρόνια. Βασίζεται κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη φυσικοθεραπεία, η οποία στοχεύει τόσο στη λύση του μυϊκού σπασμού που συνυπάρχει και στην κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων της αυχενικής σπονδυλικής στήλης όσο και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του αυχένα και στη βελτίωση της θέσης της αυχενικής σπονδυλικής στήλης
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εκφυλιστική νόσος είναι χρόνια πάθηση, που παρουσιάζεται με εξάρσεις και υφέσεις και έτσι πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν υποτροπές έπειτα από επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος


Πως το αποφεύγουμε;

 Αν δουλεύετε σε γραφείο πολλές ώρες προσαρμόστε το κάθισμα, το γραφείο και τον υπολογιστή στις κατάλληλες αποστάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται ο αυχένας και γενικά η σπονδυλική στήλη.

Κάνετε συχνά μικρά διαλείμματα στα οποία σηκώνεστε από την καρέκλα και κάνετε διατατικές ασκήσεις του αυχένα:
  Κάμπτουμε αργά το πιγούνι μας προς τα εμπρός να ακουμπήσει στο στέρνο και κατόπιν εκτείνουμε το κεφάλι προς τα πίσω. Εν συνεχεία προσπαθούμε να ακουμπήσουμε το δεξί αφτί στο δεξιό ώμο και το αριστερό αφτί στον αριστερό ώμο-ΧΩΡΙΣ να σηκώνουμε τον ώμο- και τέλος στρέφουμε το κεφάλι πρώτα προς τη μια πλευρά και μετά προς την άλλη-ΗΡΕΜΕΣ και ΑΠΑΛΕΣ κινήσεις.
Επαναλάβετε τρείς φορές.


Άλλες ασκήσεις που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και ανακουφίζουν από την υπερένταση είναι:

  Προσπαθούμε να ενώσουμε τις ωμοπλάτες φέρνοντας τους ώμους προς τα πίσω για τρία δεύτερα περίπου, χαλαρώνουμε και επαναλαμβάνουμε. Κατόπιν ανασηκώνουμε τους ώμους, ώστε να ακουμπήσουν στο λαιμό μας και τους κρατάμε σε αυτή τη θέση για 5  δεύτερα, χαλαρώνουμε και επαναλαμβάνουμε.

  Αν μιλάτε αρκετή ώρα στο τηλέφωνο αποφεύγετε να συγκρατείτε το ακουστικό μεταξύ του αυτιού και του ώμου σας.

  Κατά τη διάρκεια του ύπνου μην προτιμάτε την πρηνή στάση (μπρούμυτα), μην κοιμάστε με πολλά μαξιλάρια και προτιμήστε τα πουπουλένια καθώς προσαρμόζονται καλύτερα στη ανατομία του αυχένα.

  Η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων όπως και ένα ζεστό-όσο το αντέχει κανείς-ντους επίσης προσφέρει σημαντικού βαθμού ανακούφιση.

  ΤΙΡ: Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στην περιοχή του αυχένα με ένα φουλάρι,κασκόλ η ζιβάγκο βοηθά στην πρόληψη των συμπτωμάτων.




  Επιμέλεια: Γεωργία Ρ. Κοκλώνη
                 Φυσικοθεραπεύτρια


Δεν υπάρχουν σχόλια: