Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Περιμένοντας τα πρόστιμα…και νέα επιτροπή για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα


Περιμένοντας τα πρόστιμα…και νέα επιτροπή για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Μερικούς μήνες μετά την ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα τoν εντοπισμό τους μέσω συστήματος ΤAXISNET με το σύστημα των ασφαλιστικών εταιριών, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές βάσεις δεδομένων.

Ετσι πέρα του «αυτοματισμού», λόγω της νομοθετικής ρύθμισης , που έφερε τουλάχιστον τα μισά από ανασφάλιστα αυτοκίνητα στα «γκισέ» των ασφαλιστικών εταιριών και τους ελέγχους της τροχαίας …το ζήτημα της οριστικής αντιμετώπισης του εντοπισμού και της επιβολής των προστίμων πάει σε νέο κύκλο επιτροπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες Υπουργείο και ασφαλιστικές εταιρίες θα συναντηθούν εκ νέου για να δουν τα ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τα αυτοκίνητα των εταιριών ενοικιάσεων αυτοκινήτου και τους νεκρούς χρόνους ( Χειμερινούς μήνες) που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση , αν δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας.
Επιπλέον ανοικτά είναι τα ζητήματα για την επιβολή των προστίμων με ηλεκτρονικό τρόπο (ηλεκτρονικό παράβολο) και για τα κρατικά αυτοκίνητα που είναι ανασφάλιστα και εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης .
Πάντως από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών έχει επισημανθεί ότι είναι σε θέση με την λειτουργία της βάσης δεδομένων του υπουργείου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και να μειωθεί στο ελάχιστο το φαινόμενο , που πλήττει διπλά την ασφαλιστική αγορά.
Τι ισχύει για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα
A. Διοικητικές κυρώσεις
Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα
B. Ποινικές κυρώσεις
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο καιΧρηματική ποινή μέχρι €3.000
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:
να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Πηγή:Asfalinest

Δεν υπάρχουν σχόλια: