Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Aπόφαση υπέρ άνεργης δανειολήπτριας από το Ειρ. Αταλάντης




04/09/2013 13:28
Aπόφαση υπέρ άνεργης δανειολήπτριας από το Ειρ. ΑταλάντηςΙδιαίτερα ευνοϊκή απόφαση για άνεργη 31χρονη δανειολήπτρια, χωρίς εισοδήματα, με ληξιπρόθεσμες οφειλές 28.592, 96 ευρώ, έλαβε το Ειρηνοδικείο Αταλάντης.
Η αιτούσα, την οποία εκπροσώπησε η δικηγόρος Λαμίας, κ. Αργυρούλα Γιαννακοπούλου, έμεινε άνεργη το 2009 και από τότε ζει με τη συνταξιούχο μητέρα της, με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, με το οποίο και καλύπτει μόνο τις βασικές βιοτικές ανάγκες της. Σημειωτέον, ότι όλα τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσης καλύπτει η συνταξιούχος μητέρα της, η οποία και τη φιλοξενεί. Οι συνολικές οφειλές της αιτούσας, σε τρεις πιστώτριες τράπεζες, από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ανέρχονταν σε 28.592,96 ευρώ, ενώ τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία της είναι δύο αγροτεμάχια, χαμηλής εμπορικής αξίας.
Οι πιστώτριες προέβαλαν ένσταση ανειλικρινούς δήλωσης της αιτούσας σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της, επικαλούμενοι το αρ.10, παρ.1 του Ν. 3869/2010, σύμφωνα με το οποίο παράβαση της υποχρέωσης του οφειλέτη για ειλικρινή δήλωση των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του, κατά την υποβολή της αίτησης ρύθμισης χρεών, από δόλο ή βαριά αμέλεια, συνεπάγεται απόρριψη του αιτήματος. Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση αυτή λόγωαοριστίας, κρίνοντας παράλληλα, ότι δε νοείται δόλος του δανειολήπτη με μόνη την ανάληψη επισφαλούς δανειακής υποχρέωσης, αλλά απαιτείται επιπλέον η πρόκληση άγνοιας της επισφάλειας από τους πιστωτές.
Κατά τα λοιπά, το Ειρηνοδικείο Αταλάντης έκρινε [PDF], ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής της αιτούσας στο Ν.3869/2010 για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και όρισε 48μηνη περίοδο αποπληρωμής συνολικού ποσού 2.400 ευρώ, με καταβολή μηνιαίων δόσεων συνολικού ύψους 50 ευρώ, ορίζοντας νέα συζήτηση για επανακαθορισμό των υπολοίπων δόσεων,αποφασίζοντας παράλληλα υπέρ της μη ρευστοποίησης των περιορισμένων περιουσιακών στοιχείων της αιτούσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: