Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ποιες προληπτικές εξετάσεις ΕΟΠΥΥ είναι δωρεάν;

Συντάκτης / NextDeal
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 09:45
Στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ7/οικ.1624/4.11.99 (ΦΕΚ 2053/τευχ.Β/24.11.99) και του τροποποιημένου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. άρθρο 6 «Πρόληψη και προαγωγή υγείας» σας γνωρίζουμε ότι:
Οι αναφερόμενες στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις, που απαιτούνται και αποσκοπούν στην πρόληψη εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στους δικαιούχους ασφαλισμένους Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δωρεάν (χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου) στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ. άρθρο 2).
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασφαλισμένων για Προληπτικό Έλεγχο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εμφανίσει αντίστοιχο νόσημα.

Επισημαίνεται ότι:
1. Ο εν λόγω προληπτικός έλεγχος αφορά στην πρόληψη συγκεκριμένων νοσημάτων και μόνο.
2. Δεν μπορεί να συνοδεύεται με συγκεκριμένη διάγνωση παρά μόνο με τον χαρακτηρισμό «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ».
3. Σε κάθε περίπτωση εκτός από την έκδοση παραπεμπτικού, απαιτείται η αναγραφή των υπό εκτέλεση εξετάσεων ή πράξεων στο ατομικό βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου με την ένδειξη ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (άρθρο 6) καθώς και τα αποτελέσματά τους, με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα ιατρού.

Ως εκ τούτου η έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού με ένδειξη «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ», θα συμπεριλαμβάνει εξετάσεις της εν λόγω κατηγορίας (κωδ. 55....) με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο παραπεμπτικό εξετάσεις άλλης κατηγορίας. Διευκρινίζουμε ότι σε περίπτωση που ο θεράπων ιατρός παραπέμψει για εργαστηριακό έλεγχο ο οποίος σχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις μπορεί ταυτόχρονα να παραπέμψει και για προληπτικό έλεγχο εφόσον οι δύο παραπομπές δεν έχουν συνάφεια και εκδοθούν δύο διαφορετικά παραπεμπτικά. Τέλος εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους παρόχους υγείας για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω δεδομένου ότι η ενδεχόμενη απόκλιση η οποία μπορεί να διαπιστωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, δίδει το δικαίωμα στον Οργανισμό να επιβάλλει κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και να μην αποζημιώσει δαπάνες που σχετίζονται με τον προληπτικό έλεγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: