Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Έμφραγμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια!

Έμφραγμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια!

171
 
17
 
 

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν, ότι το έμφραγμα συμβαίνει ξαφνικά και απότομα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η καρδιά προειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά. Ποια είναι τα σημάδια που «στέλνει» το σώμα πριν το έμφραγμα;
Μια ήπια δυσφορία στο κέντρο του θώρακα είναι η πιο συνηθισμένη προειδοποίηση, που σας στέλνει η καρδιά πριν το έμφραγμα. Ωστόσο, η δυσφορία αυτή δεν είναι μόνιμη και σταθερή και αυτός ίσως είναι ο λόγος που ενδεχεται να μην ανησυχήσετε όσο θα έπρεπε. Αρκετά εμφράγματα όμως είναι πιο «σιωπηλά» και συχνά παρερμηνεύονται, χωρίς να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε έγκαιρα.
Ανδρική ή γυναικεία υπόθεση;
Αυτό που πρέπει βέβαια να έχετε κατά νου, είναι ότι κάθε 34 δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος παθαίνει έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει, όταν η κυκλοφορία του αίματος, από όπου μεταφέρεται το οξυγόνο στους καρδιακούς μυς, μειώνεται σημαντικά ή σταματά απότομα και ο λόγος είναι ότι οι αρτηρίες, που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά, μπορούν σιγά σιγά να σκληρύνουν από τη συσσώρευση του λίπους.
Το έμφραγμα όμως δεν είναι ανδρική υπόθεση. Στους άνδρες, ο κίνδυνος αυξάνει σημαντικά μετά την ηλικία των 45 ετών, ενώ στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά την εμμηνόπαυση, συνήθως μετά τα 50 χρόνια. Ωστόσο, τα νούμερα δεν είναι απόλυτα. Ειδικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής που το άγχος είναι κυρίαρχος παράγοντας στην καθημερινότητα, ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών, που πάσχουν από καρδιακό έμφραγμα μειώνεται σημαντικά.
Προειδοποιητικά σημάδια
1. Η πιο κοινή προειδοποίηση, όπως προαναφέρθηκε, είναι η δυσφορία στο κέντρο του θώρακα, η οποία είτε διαρκεί μόλις λίγα λεπτά είτε επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως δίνει την αίσθηση της άβολης πίεσης ή του έντονου πόνου.
2. Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν πόνο και δυσφορία στη μία ή και στις δύο ωμοπλάτες, στην πλάτη, στο λαιμό, στις σιαγόνες ή στο στομάχι.
3. Η δύσπνοια είναι ένα κοινό σημάδι, που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Η δύσπνοια δεν συνοδεύεται απαραίτητα από δυσφορία στο στήθος.
4. Στην περίπτωση του εμφράγματος, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ναυτία, ζαλάδα ή να τον διαπερνά ένα έντονο ρίγος, σαν να τον «λούζει κρύος ιδρώτας». Η αδικαιολόγητη κούραση και το «αίσθημα παλμών», όταν δηλαδή νιώθετε, ότι η καρδιά σας παρακάμπτει καρδιακούς χτύπους (αρρυθμία) ή χτυπάει πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία) είναι επίσης σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.
Διαφορά… ανδρικού και γυναικείου εμφράγματος
Η διαφορά μεταξύ ένός…ανδρικού και ενός γυναικείου εμφράγματος είναι, ότι στην περίπτωση των γυναικών τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, η ναυτία και ο εμετός με έντονο πόνο στην πλάτη ή τις σιαγόνες, ενώ στους άντρες κυριαρχεί η δυσφορία στο κέντρο του θώρακα. Σε πολλές περιπτώσεις γυναικών μάλιστα, έχει παρατηρηθεί έντονος πόνος στο στομάχι.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο
Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος.
1. Μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή η διαδικασία για το άνοιγμα των στεφανιαίων αρτηριών.
2. Οικογενειακό ιστορικό: είτε ο πατέρας ή ο αδερφός σας έχει διαγνωστεί με έμφραγμα, πριν από την ηλικία των 55 ετών, είτε η μητέρα ή η αδερφή σας, πριν από την ηλικία των 65 ετών.
3. Σακχαρώδης διαβήτης
4. Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα
5. Υψηλή αρτηριακή πίεση
6. Το κάπνισμα
7. Παχυσαρκία
8. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Το έμφραγμα ως …οιωνός
Το ίδιο το έμφραγμα ωστόσο είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι από μόνο του και πρέπει να σας προϊδεάζει για ένα πιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. Το πιο συχνό είναι κάποια καρδιαγγειακή νόσος, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, κατά την οποία στενεύουν και σκληραίνουν οι αρτηρίες γύρω από την καρδιά. Μϊα άλλη περίπτωση ωστόσο είναι το έμφραγμα να προσπαθεί να σας προειδοποιήσει για την αθηροσκλήρωση, μία φλεγμονή που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών και σε συνδυασμό με σκλήρυνση και απώλεια της ελαστικότητας του αρτηριακού τοιχώματος, προσβάλλει τις αρτηρίες μεγάλου και μέσου μεγέθους, προκαλώντας στένωση ή και απόφραξη του αρτηριακού αυλού με αποτέλεσμα την ισχαιμία ιστών και οργάνων.
ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: