Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ε.Π.Κ.Κ : "Δεν είναι νόμιμη η παρακράτηση του επιδόματος ανεργίας από τις Τράπεζες"







 Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα (ερωτήσεις) των καταναλωτών αλλά και γραπτές καταγγελίες, για παρακράτηση του επιδόματος  ανεργίας από  τις Τράπεζες,  για οφειλές προς αυτές, η ' Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, επί των καταγγελλομένων, ενημερώνει  τους καταναλωτές μέλη της ή μη, επί των δικαιωμάτων τους ,αλλά  και  ιδιαίτερα ,εφιστά  την προσοχή των Τραπεζών,  επί των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το ακατάσχετο του επιδόματος ανεργίας, ώστε να αποφεύγονται οι μη νόμιμες πρακτικές εκ μέρους τους.
"Σύμφωνα με το άρ.5 του Ν. 3552/04-04-07 όπως ισχύει σε συνέχεια: του ν.δ. 2961/1954 αρ.11-38, ν.1545/85 αρ.3-8, ν.1836/89 αρ. 15-24, ν. 1892/1990 αρ. 37 Το επίδομα ανεργίας είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο"
¨Τέλος ,  Η  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης αφού ευχηθεί σε όλους , μια καλή χρονιά, καλεί κάθε άνεργο που του έχει γίνει η παρακράτηση, σαν πρώτο βήμα να επικοινωνήσει με την Τράπεζα που του παρακράτησε το επίδομα και να αιτήσει την επιστροφή των χρημάτων και σε δεύτερο βήμα να προβεί σε καταγγελία είτε στην ΄Ενωση στα τηλέφωνα 2821092666, 2821092306 Χανιά, και 2842020140 Ιεράπετρα   είτε στο 1520  Γενική Γραμματεία  Καταναλωτή .-

                                                                           Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                                                       Ιωάννα    Μελάκη

 

Παράνομη και Καταχρηστική η παρακράτηση μισθού ή σύνταξης από τις Τράπεζες

Επειδή τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες των καταναλωτών - δανειοληπτών, έχουν αυξηθεί για παρακράτηση των μισθών από τις Τράπεζες από τον λογαριασμό που έχουν γνωστοποιήσει στον εργοδότη τους να κατατίθενται ο μισθό τους, ενημερώνουμε τους καταναλωτές ότι:
Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι ασφαλιστικές παροχές, εξαιρούνται από την κατάσχεση, από Τράπεζα ακόμα και με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής,προς αυτή σύμφωνα με την υπάρχουσα Νομοθεσία.Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 464 Αστικού Κώδικα, οι ακατάσχετες απαιτήσεις είναι και ανεκχώρητες και σύμφωνα με το άρθρο 451 Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπεται συμψηφισμός κατά ακατάσχετης απαίτησης. Επομένως από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων τίθεται κανόνας σύμφωνα με τον οποίο είναι ακατάσχετοι, ανεκχώρητοι και ασυμψήφιστοι οι μισθοί και οι συντάξεις. Ο σκοπός του νομοθέτη που όρισε τις απαγορεύσεις ήταν να προστατευτεί ένα ελάχιστο εισόδημα των ανθρώπων που ζουν από την εργασία τους και είναι αναγκαίο για τη συντήρηση των ίδιων και των μελών των οικογενειών τους. Ενόψει δε ότι ο ανωτέρω σκοπός εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι αναγκαστικού δικαίου και δεν επιτρέπεται αντίθετη συμφωνία των μερών. Επομένως η εκχώρηση που γίνεται κατά παράβαση αυτών είναι απολύτως άκυρη (174ΑΚ), τη δε ακυρότητα μπορεί να επικαλεστεί και ο οφειλέτης, ενώ η συναίνεση του οφειλέτη είναι χωρίς έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι η ακυρότητα εξετάζεται σε περίπτωση δικαστικής αμφισβήτησης και αυτεπαγγέλτως.

Το δε ακατάσχετο, ανεκχώρητο και ασυμψήφιστο των μισθών, των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών, καταλαμβάνει όλες τις αποδοχές των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων με την ευρεία έννοια, καθώς και τα μερίσματα, εφάπαξ βοηθήματα και τυχόν επιστροφές κρατήσεων.

Επομένως από τα παραπάνω συμπεραίνετε ότι ,δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή, αντίθετα είναι αυτοδίκαια άκυρη κάθε συμφωνία ή κάθε όρος σε δανειακή σύμβαση, με τον οποίο οι τράπεζες αποκτούν (άκυρο) δικαίωμα να παρακρατούν από λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικούς, ποσά οφειλόμενα από δάνεια ή κάρτες, η δε παραπάνω παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών στην πράξη, συνιστά και αξιόποινη πράξη, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις του εγκλήματος της υπεξαίρεσης.

Επισημαίνεται πάλι ότι ακόμα και ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του υπογράφοντας σχετικό όρο σε σύμβαση, είναι και παραμένει ΑΚΥΡΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ κάθε παρακράτηση χρηματικού ποσού από τις τράπεζες. Η δε εμμονή των τραπεζών σε τέτοια παράνομη συμπεριφορά επισύρει σημαντικές έννομες συνέπειες σε βάρος τους, καθώς οι πληγέντες μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν κατά των τραπεζών την επανόρθωση κάθε ζημίας που υπέστησαν.

Επίσης οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν συνομολογήσει παρόμοιους άκυρους όρους στις συμβάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν δεσμεύονται από αυτούς και έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την τράπεζα να απέχει από την εφαρμογή αυτών των όρων στην πράξη.

Είναι λυπηρό και πραγματικά ανήθικο, σε μέρες που ο ΄Ελληνας πολίτης ζει και βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες , από την ύφεση στην Οικονομία της Χώρας μας (από την ανεργία, από την ακρίβεια ,από τις δανειακές υποχρεώσεις), να βάλλεται και από μορφή " υπεξαίρεσης μισθού ή σύνταξης" , που μπορεί να είναι το μοναδικό έσοδο επιβίωσης ,σε μία πολυμελή οικογένεια με τόσες ανάγκες ,από τον Πιστωτικό Φορέα που μέχρι χθες εμπιστευόταν.                                                                 

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Δεν υπάρχουν σχόλια: