Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το Ειρηνοδικείο έσωσε από τα δάνεια γιατρό του ΠΑΓΝΗ

Της διέγραψε το 64% του χρέους σε τέσσερις τράπεζες

 
Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση που διαγράφει το χρέος της παιδιάτρου κατά 64%.

“Μην φοβάστε, να προσφεύγετε” προτρέπει τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες


Της Ευαγγ. Καρεκλάκη

Χαμόγελα αισιοδοξίας και ανακούφισης επέφερε σε 37χρονη γιατρό του Πανεπιστημαικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, παιδί πολύτεκνης οικογένειας βιοπαλαιστών με δέκα ακόμα αδέλφια, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων στο οποίο είχε προσφύγει ως υπερχρεωμένη.

Η νεαρή γιατρός, η οποία είναι παιδίατρος πέτυχε διαγραφή του χρέους της σε ποσοστό 64%. Αυτό σημαίνει ότι αν και είχε συνολικές οφειλές, ύψους 76.910 ευρώ, η γιατρός καλείται να πληρώσει σε δόσεις το ποσό των 27.800 ευρώ καθώς το Δικαστήριο της διέγραψε χρέος, ύψους 49.500 ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση την δικαστική απόφαση, η 37χρονη, η οποία δεν είναι παντρεμένη, καλείται να καταβάλλει μηνιαίως για τέσσερα χρόνια (48 δόσεις) το ποσό των 350 ευρώ.

Η κοπέλα είχε χρέη σε τέσσερις τράπεζες είτε ως οφειλέτρια (για τις σπουδές της) είτε ως εγγυήτρια. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, τα δύο δάνεια στα οποία ήταν εγγυήτρια ήταν επιχειρηματικά, όμως το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η γιατρός δεν ειχε κανένα όφελος από αυτά και ότι είχε μπει ως εγγυήτρια λόγω στενής συγγενικής σχέσης με τον δανειολήπτη. Όσον αφορά στο εισόδημα και στα περιουσιακά στοιχεία της υπερχρεωμένης, αποδείκτηκε ότι το μοναδικό της εισόδημα είναι ο μηνιαίος μισθός της, δηλαδή περίπου 1400 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες και τις εφημερίες, και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο, κυκλοφορίας του 2008.

Η γιατρός αναζήτησε διεξοδο “σωτηρίας” στην Ένωση Προστασιας Καταναλωτών, αρχικώς επιδιώκοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες, ο οποίος όμως δεν “καρποφόρησε” και στην συνέχεια δικαστικώς με τον δικηγόρο, Γιώργο Βροντάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Βροντάκης, πρόκειται για μία ακόμα θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, που δίνει σοβαρή λύση στο πρόβλημα της γιατρού, η οποία καλούνταν να καταβάλλει μηνιαίως δόσεις περίπου 2000 ευρώ, κάτι που ήταν παντελώς ανέφικτο παρά το γεγονός ότι εργάζεται.

«Να μην φοβούνται οι καταναλωτές»


Η κ. Μελάκη μιλώντας στην «Π» ανέφερε ότι εκτός από την περίπτωση της παιδιάτρου του ΠΑΓΝΗ, η Ένωση τους πετυχε τελευταία πέντε ακόμα θετικές αποφάσεις υπερχρεωμένων.

Όπως υπογραμμίζει, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απόφαση ρευστοποίησης και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. «Οι καταναλωτές δεν πρέπει να φοβούνται. Στην αρχή τους είχαν τρομοκρατήσει ότι θα τους πάρουν ακόμα και την κύρια κατοικία τους. Δεν είναι όμως έτσι. Όπου δεν υπάρχει δόλος, οι δικαστές δικαιώνουν τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και εκδίδουν σημαντικές αποφάσεις διαγραφής και ρύθμισης των χρεών τους.

Σύμφωνα με την κ. Μελάκη, η Ένωση έχει χειριστεί δεκάδες υποθέσεις και σε αρκετές διασώθηκε όχι μόνο η κύρια κατοικία αλλά και δεύτερη κατοικία ή για παράδειγμα ελαιώνες 600 στρεμμάτων.

Η ίδια τόνισε ότι η Ένωση τους διαθέτει πλέον την εμπειρία και σπεύδει να παράσχει νομική στήριξη σε όλους όσοι απευθύνονται σε αυτήν. «Οι περισσότεροι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες προέρχονται από το Ηράκλειο, όμως έχουμε υποθέσεις σε όλη την Κρήτη» επισημαίνει.

Πηγή: Πατρίς
__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: