Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ενίσχυση της δράσης Ενώσεων Καταναλωτών




Για να υλοποιηθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους
Από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΕ) έχει ανακοινωθεί πρόσκληση προς τις Ενώσεις Καταναλωτών ή ενώσεις ή συμπράξεις αυτών, ως δυνητικούς δικαιούχους, για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της κατηγορίας πράξης «Ενίσχυση Σχεδίων Δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών».
Επιλέξιμοι φορείς
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, οι Δυνητικοί Δικαιούχοι των πράξεων θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
- Να διαθέτουν βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου ΕΣΠΑ τύπου Β ή και Γ ή πιστοποιητικό με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ. Στην περίπτωση ένωσης ή συμπράξεως φορέων (Ενώσεων Καταναλωτών), η βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας αρκεί στο πρόσωπο εκείνου του φορέα που θα έχει κατά τους επιμέρους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας την ευθύνη υλοποίησης της Πράξης.
Στην περίπτωση που οι ενώσεις ή συμπράξεις φορέων επιλέξουν τη δημιουργία ανεξάρτητου νομικού προσώπου η απαίτηση διαχειριστικής επάρκειας θα πρέπει να πληρούται στο πρόσωπο αυτό.
Επιλέξιμες ενέργειες
Ειδικότερα στο πλαίσιο της παρέμβασης μπορούν να χρηματοδοτηθούν Σχέδια Δράσης στα οποία εντάσσονται μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες ενεργειών:
1. Ενέργειες υπέρ της προώθησης της βιώσιμης κατανάλωσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης σε σχέση με την καταναλωτική συμπεριφορά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Ενέργειες υπέρ της προώθησης των δικαιωμάτων ομάδων πληθυσμού (όπως ΑΜΕΑ, νέοι, γυναίκες, πολύτεκνοι, μονογονεϊκή οικογένεια κ.ά.) υπό την ιδιότητά τους ως καταναλωτών.
3. Ενέργειες νομικής υποστήριξης, δικαστικής εκπροσώπησης και προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και υποστήριξής τους στην εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Τα προτεινόμενα προς υλοποίηση Σχέδια Δράσης θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής γενικά χαρακτηριστικά:
- Να αποτελούν αυτοτελείς δράσεις σε σχέση με τη γενικότερη δραστηριότητα της Ενωσης Καταναλωτών ή και επέκτασή της
- Να είναι πλήρως εξειδικευμένα και τεκμηριωμένα
- Να είναι χρονικά προσδιορισμένα
- Να έχουν σαφή και αποτιμώμενα αποτελέσματα
Κάθε Ενωση Καταναλωτών μπορεί να υποβάλει μέχρι δύο προτάσεις ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εκ των οποίων μία ως αποκλειστικός δικαιούχος και μία σε συνέργεια με άλλη/άλλες Ενωση/Ενώσεις Καταναλωτών, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των Πράξεων και το φυσικό αντικείμενο έκαστης Πράξης να είναι διακριτό.
Ο προϋπολογισμός της προτεινόμενης Πράξης μπορεί να ανέρχεται έως τις 40.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις συνερ­γασίας/σύμπραξης δύο ή περισσότερων Ενώσεων Καταναλωτών, το ποσό του προϋπολογισμού θα προσαυξάνεται έως και 40.000 ευρώ για τη συμμετοχή κάθε επιπλέον Ενωσης, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα έργα θα πρέπει να υλοποιούνται όσον αφορά τη χωροθέτησή τους είτε σε μία ή περισσότερες περιφέρειες από τις οκτώ του Στόχου 1 (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά), είτε στην Περιφέρεια Αττικής, είτε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είτε στο Νότιο Αιγαίο, είτε στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2015.
Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων έργων θα πρέπει να συντελεστεί έως αυτήν την ημερομηνία. Η περίοδος υλοποίησης κάθε έργου δεν μπορεί να υπερβεί την 30.06.2015.
Οι προτάσεις κατατίθενται και αξιολογούνται άμεσα, με σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία υποβολής τους. Τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται οι προτάσεις, αφορούν στην:
- Πληρότητα και σαφήνεια της πρότασης,
- Τήρηση εθνικών και κοινοτικών κανόνων,
- Σκοπιμότητα και
- ωριμότητα του έργου.
Προτάσεις υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2012, εκτός κι αν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός της Πράξης.
Σκοπός πράξης
Σκοπός της παρέμβασης είναι η ενίσχυση της δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών, προκειμένου να προωθηθούν συνέργειες και να υλοποιηθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η βελτίωση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στις επιχειρήσεις και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΠΑΕ, το καταναλωτικό κίνημα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της ανάπτυξής του. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν κίνητρα για συνεργασία των Ενώσεων των Καταναλωτών και να ενθαρρυνθούν δράσεις που θα επιτρέψουν σε αυτές να αναπτύξουν καλύτερες υποδομές, να δραστηριοποιηθούν ευρύτερα, να ισχυροποιηθούν και να εδραιώσουν την κοινωνική τους αναγνώριση και αποδοχή, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο μέλλον με τις δικές τους δυνάμεις στην αποστολή τους, ήτοι στην προστασία και προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: