Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι νέες κατηγορίες υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης στον ΟΓΑ

Οι νέες κατηγορίες υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης στον ΟΓΑ

Πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο Ταμείο των αγροτών και 2 προαιρετικές αναμένεται να καθιερωθούν στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), από την 1 Ιανουαρίου 2012.
Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αναφέρεται, η 6η και η 7η ασφαλιστική κατηγορία θα είναι προαιρετικές, δηλαδή θα μπορεί να τις επιλέξει ο κάθε ασφαλισμένος που επιθυμεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με το αντίστοιχο αντίτιμο, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς ο κάθε ασφαλισμένος εντασόταν υποχρεωτικά στην κατηγορία που αντιστοιχούσε, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι από το 1998, ισχύει η υποχρεωτική καταβολή των αναλογουσών εισφορών προς τον Οργανισμό, με ανταποδοτικό τρόπο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερες εισφορές έχει την δυνατότητα να πληρώνει ο αγρότης, τόσο υψηλότερη σύνταξη θα πάρει με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.

Η διαφορά είναι ότι πλέον οι αγρότες μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν ανώτερη ή κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία απ’ αυτή που υπάγονται υποχρεωτικά.

Το 2012, που θα είναι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της ρύθμισης, η μετάταξη στην αμέσως επόμενη υποχρεωτική κατηγορία θα πραγματοποιείται, εφόσον έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος συνολικός χρόνος ασφάλισης, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν πλεονάζοντα έτη ασφάλισης σε κάθε κατηγορία.

Αναλυτικά, για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών προβλέπεται:

Η κύρια σύνταξη συνίσταται στο 2% του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας, στην οποία έχει υπαχθεί ο ασφαλισμένος για κάθε έτος ασφάλισης (θεωρείται πλήρες έτος ο χρόνος ασφάλισης μεγαλύτερος των 6 μηνών)
Το ποσό της σύνταξης προσαυξάνεται με επίδομα για τον/τη σύζυγο, αρκεί αυτός να μη συνταξιοδοτείται από καμία πηγή και να μην εργάζεται
Το επίδομα συζύγου είναι το 10% του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Η σύνταξη προσαυξάνεται επίσης με επίδομα παιδιών: 8% για το πρώτο, 10% για το δεύτερο, 12% για το τρίτο και πάνω, επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας
Στο ανωτέρω ποσό (κύρια + επικουρική + οικογενειακά επιδόματα) προστίθεται και η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, η οποία είναι συγκεκριμένο ποσό, που μειώνεται σταδιακά από το 2003 κατά 4% ετησίως αρχίζοντας από 32% και μηδενίζεται το έτος 2027

Δεν υπάρχουν σχόλια: