Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις για τα αυθαίρετα

NAFTEMPORIKI.GR Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011 12:49

Η προθεσμία για να υπαχθεί ένα ακίνητο στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 4014/11) λήγει στο τέλος του μήνα, ωστόσο πολύ πιθανό θεωρείται να αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας, ειδικά αν εκτιμηθεί ότι το ενδιαφέρον είναι μειωμένο λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε χθες σε νέες διευκρινίσεις προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία. Μεταξύ άλλων σημειώνεται:

Σε περίπτωση που ένα ακίνητο έχει υπαχθεί στο Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους και δεν έχει γίνει περαίωση της διαδικασίας, μπορεί να υπαχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα με συμψηφισμό του προστίμου. Ωστόσο τυχόν καταβληθέντα μεγαλύτερα ποσά δεν επιστρέφονται.

Στις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης χώρων που έχουν ανεγερθεί βάσει οικοδομικής άδειας ή έχουν δημιουργηθεί εντός εγκεκριμένου όγκου κτηρίου στην επιφάνεια του αυθαιρέτου δεν υπολογίζονται οι περιμετρικοί τοίχοι που καλύπτονται από την οικοδομική άδεια.

Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 4014/11 είναι στη βούληση του ιδιοκτήτη, ο οποίος φέρει το βάρος των συνεπειών του ποινικού νόμου σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης. Οι φωτογραφίες με την ανάρτησή τους στο πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζουν το μηχανικό για τις διαπιστώσεις του χρόνου αυτοψίας της αυθαίρετης κατασκευής.

Στεγασμένοι ανοιχτοί χώροι επί υποστηλωμάτων, ανεξάρτητα από το υλικό κατασκευής τους (οπλισμένο σκυρόδεμα, ξυλοκατασκευή, σιδηροκατασκευή κ.λπ.), υπάγονται στην κατηγορία 13 του φύλλου καταγραφής αυθαιρέτων κατασκευών και υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Στην ίδια κατηγορία 13 υπάγονται προστεγάσματα, αρχιτεκτονικές προεξοχές, ζαρντινιέρες, υπερβάσεις εξωστών.

Σε περίπτωση ανακριβών-ψευδών στοιχείων η υπαγωγή στη ρύθμιση του νόμου ακυρώνεται καθώς στην παρ. 3 του άρθρου 27 ορίζεται πως «σε περίπτωση ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης των στοιχείων αυτών, αποκλείεται η υπαγωγή στη διαδικασία αναστολής του παρόντος νόμου, τυχόν πράξη αναστολής ανακαλείται και εφαρμόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις και επιβάλλονται τα πρόστιμα».

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - tigoum@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: