Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Έρευνα: Ένας στους δυο Έλληνες μελαγχολικός λόγω κρίσης

tvxsteam tvxs.gr/node/71778

Ένας στους δύο Έλληνες αισθάνεται μελαγχολικός ή πεσμένος, σε καθημερινή βάση, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) που παρουσιάζει η Ελευθεροτυπία, καταθλιπτκά επεισόδια και διαταραχές σχετίζονται άμεσα με οικονομικές μεταβλητές και κυρίως με τα προσωπικά χρέη και την ανεργία. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του tvxs.gr, οι οικονομικές αυτοκτονίες παρουσιάζουν έξαρση.

Ενδεικτικό άλλωστε ότι τα άτομα που έχουν υψηλή οικονομική δυσχέρεια εμφανίζουν μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ποσοστό τριπλάσιο (20,9%) συγκριτικά με αυτούς που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα (6,2%). Επιπλέον, το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια έχουν σκέψεις αυτοκτονίας. Ποσοστό τριπλάσιο και πάλι σε σχέση με εκείνο των ατόμων με χαμηλή οικονομική δυσχέρεια που κάνουν τέτοιες σκέψεις (7,4%).


Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 15,3% των ανθρώπων που απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν τον τελευταίο μήνα ένιωσαν μελαγχολία σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. «Ναι» απάντησε το 54,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 47,2%.

Επιπλέον, περίπου 8 στους 100 Έλληνες προέκυψε ότι εμφανίζουν συμπτωματολογία κλινικής κατάθλιψης που χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2009 ήταν 6,8%. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20,6%. Επιπροσθέτως το 6,7% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας έκανε σκέψεις για αυτοκτονία, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 1,5% δήλωσε ότι είχε, στο ίδιο χρονικό διάστημα, προσπαθήσει να αυτοκτονήσει. Τα αντίστοιχα ποσοστά του 2009 ήταν σαφώς χαμηλότερα, με το 6,2% να έχει κάνει σκέψεις ενώ απόπειρα είχε κάνει 1,1%.


Εξάλλου, σε σχέση με το 2009 αυξημένο κατά 20,4% εμφανίζεται φέτος το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια, όπως αυτή ορίζεται με βάση τον δείκτη IPED (Index Of Personal Economic Distress). Ένας στους πέντε, δηλαδή το 19,9% (έναντι 15,3% το 2009), αντιμετωπίζει «συχνά» δυσκολία να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή τα κοινόχρηστα ενώ «κάποιες φορές», απαντάει, ότι δυσκολεύεται το 24% (21,3% το 2009). Επιπλέον, κατά 50% έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τη δόση των τραπεζικών δανείων αλλά και όσον δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι τους.


Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα, τη συνολική εποπτεία και τον σχεδιασμό της οποίας είχε το ΕΠΙΨΥ και ο διευθυντής του, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής και ακαδημαϊκός Κ. Στεφανής, διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2011 σε δείγμα 2.256 ατόμων (πανελλαδικά) ηλικίας 18 ετών και άνω, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν από τη εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH.

Επιστημονικά υπεύθυνοι για την έρευνα είναι η Μαρίνα Οικονόμου, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο ομότιμος καθηγητής Μιχάλης Μαδιανός, ενώ στην επιστημονική ομάδα εργασίας μετείχαν η ψυχολόγος Λίλη Πέππου, ο ψυχίατρος Χρήστος Θελερίτης και ο Αθανάσιος Πατελάκης, στατιστικός.
Σχετικά Άρθρα:
Φόβοι άτακτης χρεοκοπίας για Ελλάδα από την Bank of America-Merrill Lync
«Η κρίση οδηγεί σε κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Αύξηση της απαισιοδοξίας των πολιτών για την οικονομία καταγράφει το ΕΒΕΑ
Oικονομικές αυτοκτονίες και ψυχικό αδιέξοδο
Η άκρα δεξιά στην εποχή της κρίσης

* Ελλάδα
* αυτοκτονία
* μελαγχολία
* Οικονομική κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: