Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Λίγο νερό αυξάνει το σάκχαρο

Σύμφωνα με νέα έρευνα, άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερότην ημέρα, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλό σάκχαρο.

Στην έρευνα, ενήλικες που κατανάλωναν μόνο μισό λίτρο νερό την ημέρα ή λιγότερο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επίπεδα σακχάρου στην ακτίνα του προ-διαβήτη, σε σχέση με ανθρώπους που έπιναν περισσότερο νερό. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων με το σάκχαρο.

Τα ευρήματα δείχνουν συσχετισμό μεταξύ της πρόσληψης νερού και του σακχάρου αλλά δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση, δήλωσε η ερευνήτρια Lise Βanker, του Ινστιτούτου INSERM.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασοπρεσίνη αποτελεί ενδεχομένως τον «χαμένο κρίκο». Η συγκεκριμένη ορμόνη, βοηθά στη ρύθμιση της κατακράτησης νερού στον οργανισμό. Όταν έχουμε αφυδάτωση, τα επίπεδά της αυξάνονται, οδηγώντας τα νεφρά σε κατακράτηση νερού και δημιουργούνται υψηλότερα επίπεδα βασοπρεσίνης με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου. Υπάρχουν υποδοχείς βασοπρεσίνης στο ήπαρ, το όργανο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή γλυκόζης και βάσει της συγκεκριμένης έρευνας η έγχυση βασοπρεσίνης στον οργανισμό προκαλεί προσωρινή αύξηση σακχάρου, εξηγεί η κα Banker.

Τα ευρήματα της έρευνας, που βασίζονται σε 3.615 Γάλλους ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών και που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στην έναρξη, έδειξαν ότι:

1. Περίπου το 19% δήλωσε ότι κατανάλωναν λιγότερο από μισό λίτρο την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι κατανάλωναν τουλάχιστον 1 λίτρο.
2. Τα επόμενα 9 χρόνια, 565 συμμετέχοντες εμφάνισαν υψηλό σάκχαρο σε μη φυσιολογικά επίπεδα και 202 εμφάνισαν διαβήτη 2.
3. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μισό λίτρο την ημέρα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλό σάκχαρο, σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο.

Οι ερευνητές της μελέτης υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε ισχυρή στατιστικά σχέση μεταξύ της πρόσληψης νερού και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, αλλά η σχέση μεταξύ χαμηλής πρόσληψης νερού και υψηλού σακχάρου ισχύει. Ωστόσο σημειώνουν ότι πιο υγιεινές συμπεριφορές -που συνδέονται με υψηλότερη κατανάλωση νερού- θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση έως και την εξάλειψη της εμφάνισης του προβλήματος.

Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: