Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Με αμοιβή 200 - 1.000 ευρώ το κυνήγι των φοροφυγάδων

Με αμοιβή 200 - 1.000 ευρώ το κυνήγι των φοροφυγάδων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Αδυναμίας ευρέσεως περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη, αποζημίωση 200 ευρώ! Παροχή χρήσιμων πληροφοριών για είσπραξη απαιτήσεων, αμοιβή 500 ευρώ! Επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος μπόνους 1.000 ευρώ! Αυτός είναι στην ουσία ο τιμοκατάλογος του υπουργείου Οικονομικών για τη συνδρομή των ιδιωτών ελεγκτών στο κυνήγι όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η επιστράτευση των οποίων γίνεται και επισήμως με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόροι, δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών μπορούν να «προσλαμβάνονται» από τις εφορίες για να συνδράμουν στην προσπάθεια τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων χρεών συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στις περιπτώσεις φορολογουμένων με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Στους ιδιώτες αυτούς, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν ανατίθεται εισπρακτική δυνατότητα, καθώς αυτή θα παραμείνει στην ευθύνη των ΔΟΥ. Θα έχουν όμως τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του φορολογουμένου, προκειμένου να αξιοποιούν κάθε δυνατότητα εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, εικονικά βάρη ή αφανείς χρηματικούς πόρους, παρέχοντας παράλληλα εξειδικευμένες νομικοτεχνικές συμβουλές. Η αμοιβή των ελεγκτών θα είναι ανάλογη του εισπρακτικού αποτελέσματος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ για την «απασχόλησή» τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση (ΠΟΛ:1189/2011):

Το έργο θα ανατίθεται βάσει συμβάσεων, οι οποίες θα συνάπτονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, στις οποίες είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες ανείσπρακτες οφειλές. Οι ανάδοχοι ελεγκτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη βασικής οφειλής, κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ, με σκοπό τον εντοπισμό επιπλέον περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υπόχρεων ή συνυπόχρεων αυτών, όπως ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν, περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, εικονικών μεταβιβάσεων, εικονικών βαρών, τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό κ.λπ., να υποδείξουν πρακτικές και να παράσχουν εξειδικευμένες κατά περίπτωση νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών.

Οι παραπάνω πληροφορίες αξιολογούνται ως καλύπτουσες τον σκοπό της ανάθεσης και εκπλήρωσης των όρων του έργου μόνον όταν αναφέρονται σε στοιχεία τα οποία δεν είναι ήδη γνωστά στην υπηρεσία.

Ανάδοχοι δύνανται να ορίζονται ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόροι ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών. Ο ανάδοχος και το προσωπικό αυτού δεν επιτρέπεται να σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιχείρηση ή το πρόσωπο του οφειλέτη ούτε να αναλαμβάνει υποθέσεις του για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης.

Ο ανάδοχος, εφόσον είναι εταιρεία, υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αναθέτουσα υπηρεσία συγκεκριμένα το διατιθέμενο προσωπικό του ονομαστικά, με πλήρη στοιχεία και ΑΦΜ αυτών, με αναφορά των ειδικοτήτων και της εμπειρίας καθενός βάσει υποβαλλόμενων βεβαιώσεων αυτής (της εταιρείας) και βιογραφικών σημειωμάτων αυτών. Τα ίδια άτομα θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο από τον ανάδοχο. Οι λοιποί ανάδοχοι υποχρεούνται ομοίως στην υποβολή αντίστοιχων τίτλων και πιστοποιητικών.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η επιλογή των οφειλετών θα γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία: Οι προϊστάμενοι των αρμοδίων για τη λήψη μέτρων υπηρεσιών εισηγούνται προς την επιχειρησιακή μονάδα της γενικής διεύθυνσης ελέγχων και είσπραξης δημοσίων εσόδων για τις υποθέσεις που χρήζουν διερεύνησης. Η επιχειρησιακή μονάδα συγκεντρώνει και αξιολογεί τις υποθέσεις και ενημερώνει τους προϊσταμένους των ως άνω υπηρεσιών για τη συνέχιση της περαιτέρω διαδικασίας.

Η επιχειρησιακή μονάδα έχει το δικαίωμα να προσθέτει και υποθέσεις πέραν αυτών που της έχουν γνωστοποιηθεί από τις υπηρεσίες. Επιπλέον, για την επιλογή των υποθέσεων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια παλαιότητας της οφειλής, βαθμού επισφάλειας της είσπραξης, πληρότητας λήψης των ληφθέντων μέτρων και άλλων κατά την κρίση της αρμόδιας Αρχής. Σε περίπτωση που υπάρχουν βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές σε περισσότερες από μία υπηρεσίες, η υπόθεση θα ανατεθεί από την επιχειρησιακή μονάδα στην υπηρεσία που κίνησε πρώτη τη διαδικασία.

Η ειδική επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης, τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος, καλεί με ανακοίνωσή της τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία που περιγράφεται με την παρούσα. Κατά την πρώτη εφαρμογή, η κλήση των ενδιαφερομένων γίνεται εντός μηνός από την ισχύ της απόφασης αυτής. Με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος συντάσσεται κατάσταση στην οποία περιλαμβάνονται όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται με την ανακοίνωση.

Οι υποθέσεις που επιλέγονται από την ειδική επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης ότι πρέπει να ανατεθούν σε ιδιώτες προς περαιτέρω έρευνα κατανέμονται ανά ΔΟΥ ή τελωνείο και υποδεικνύεται από την ίδια υπηρεσία ο ανάδοχος που θα αναλάβει την έρευνα. Στη συνέχεια, οι υποθέσεις παραπέμπονται στις αρμόδιες ΔΟΥ ή τελωνεία για την υπογραφή της σύμβασης.

Οι ανάδοχοι προσέρχονται στη συνεργαζόμενη υπηρεσία ή υπηρεσίες μετά τη σύναψη της σύμβασης και αφού παρουσιάσουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας τα στοιχεία της νομιμοποίησής τους, παραλαμβάνουν αντίγραφα των φακέλων του οφειλέτη ή των οφειλετών με την υπόθεση ή υποθέσεις που τους ανατίθενται.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οι ανάδοχοι, πλέον των στοιχείων που τους κοινοποιούνται από το δικαστικό τμήμα βάσει του τηρούμενου φακέλου και αυτών στα οποία έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, δύνανται επίσης να αιτούνται αιτιολογημένα τη διάθεση πρόσθετων στοιχείων όπως:

- Τη χορήγηση αντιγράφων των εκθέσεων ελέγχου βάσει των οποίων βεβαιώθηκαν οι ανείσπρακτες εξ ολοκλήρου ή μερικά οφειλές, καθώς και των συνοδευόντων αυτές εγγράφων και πληροφοριακών στοιχείων.

- Τη χορήγηση αντιγράφων των καταλόγων βεβαίωσης ανείσπρακτων οφειλών εξ ολοκλήρου ή μερικά είτε ως αποτέλεσμα των παραπάνω ελέγχων είτε εξαιτίας άλλων λόγων.

- Τη χορήγηση των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από τη ΓΓΠΣ που αφορούν είτε σε στοιχεία εφαρμογής του μητρώου είτε σε άλλες εφαρμογές (π.χ. ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, συγκεντρωτικών καταστάσεων κ.λπ.).

- Τη χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων, οι οποίες εκδόθηκαν είτε ύστερα από δικαστική αμφισβήτηση του τύπου ή της ουσίας των βεβαιωτικών πράξεων είτε ύστερα από προσβολή διαδικαστικών πράξεων εκτέλεσης.

- Κάθε άλλου στοιχείου σχετιζομένου με το ανατεθειμένο σε αυτούς έργο του οποίου δύνανται νόμιμα να λαμβάνουν γνώση.

Η πρόσβαση του αναδόχου στα στοιχεία των οφειλετών περιορίζεται αυστηρά στην έκταση που επιτρέπουν οι οικείες διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου, όπως ισχύουν.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ
Η περάτωση του έργου συντελείται με σύνταξη σχετικής έκθεσης από τον ανάδοχο, με την υποβολή συμπερασμάτων, τα οποία ενδεικτικά δύνανται να είναι τα εξής: Η περιγραφή των ενεργειών της υπηρεσίας σχετικά με την υπόθεση. Η διαπίστωση ενεργειών εμπλεκόμενων προσώπων, όπως συνδίκων πτώχευσης, πάσης φύσεως εκκαθαριστών, υπαλλήλων πλειστηριασμού, δικαστικών επιμελητών κ.λπ., οι πράξεις ή παραλείψεις των οποίων απέβησαν αντικειμενικά σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Η διαπίστωση δυνατοτήτων των οποίων δεν έγινε ούτε δύναται να γίνει χρήση (π.χ. λόγω παρέλευσης των σχετικών προθεσμιών). Η παροχή πληροφοριών κατά τα οριζόμενα στη σύμβαση. Εφόσον προκύπτει πιθανότητα είσπραξης, θα προσδιορίζεται κατά τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση το ποσόν αυτής βάσει τεκμηριωμένης αιτιολόγησης. Η αμοιβή διαμορφώνεται ανά υπόθεση ως εξής:

- Η υπόθεση περατώνεται με τη διαπίστωση αδυναμίας ευρέσεως επί πλέον υπόχρεων ή συνυπόχρεων και περιουσιακών στοιχείων αυτών ή παροχής κάθε πληροφορίας σχετικής με το υπό εξέταση θέμα. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

- Η υπόθεση περατώνεται χωρίς επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος, πλην όμως παρέχονται στην υπηρεσία πληροφορίες χρήσιμες κατά τη διεξαγωγή μελλοντικών ελέγχων και την περαιτέρω επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων που θα προκύψουν συνεπεία αυτών. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

- Η υπόθεση περατώνεται με την επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος ή την πλήρη διασφάλιση της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 1.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Κέρδος 24/9/2011 06:00
Click Here

Δεν υπάρχουν σχόλια: